
“THAT WANAKA TREE”
U Splitu se uvijek dobro jelo, no posljednjih godina grad podno Marjana uistinu se profilirao kao prava gastro meka, u kojoj su se, uz dobro poznate restorane poput Zrna soli, Graše ili Kadene, profilirali i neki novi kreativni restorani, koji ili njeguju tipičnu tradicionalnu kuhinju, ili je preispituju, uz vlastiti pomak i potpis. Splićani su poznati kao veliki gurmani i to se vidi po brojnim konobama, restoranima, fast foodovima i beach barovima koje taj grad nudi… Naravno da nije moguće pobrojati sve dobre restorane, kako stare tako i nove, ali ako ovdje sjednete, nećete pogriješiti. Uz malu pomoć lokalaca, ali i Google recenzija, evo par prijedloga gdje fino jesti u Splitu!
Fish Mama Seafood & Steak mnogima je omiljeno mjesto za pojesti dobar steak ili svježu ribu, te kušati vrhunska lokalna vina koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Objekt se nalazi u samom centru Splita, a iz njihovog jelovnika izdvajamo riblju paštetu i dimljenu jadransku tunu za predjelo, dagnje na buzaru oduševit će sve ljubitelje školjaka, a od glavnih jela ne propušta se njihova pašticada, veliki izbor svježe ribe i Fish Mama’s plata za dvoje. Oduševljenje ovim mjestom potvrđuju i visoke ocjene na Googleu, gdje Fish Mama Seafood & Steak zasluženo uživa ocjenu 4,8. Gosti posebno hvale pažljivo uređen interijer, koji odiše toplinom i elegancijom, te ljubaznost osoblja koje čini svaki trenutak boravka ugodnim i nezaboravnim.
Samo nekoliko koraka od slavne splitske rive, tik uz Dioklecijanovu palaču, smjestio se Temple Kitchen Seafood & Steak – prava mala oaza za veliki kulinarski užitak. Ovaj vrhunski restoran nudi najbolje doručke u cijeloj Dalmaciji, dok za ručak i večeru oduševljava svojim bogatim izborom juha, predjela i glavnih jela. Ovdje nećete moći odoljeti njihovim domaćim raviolima, aromatičnoj buzari od dagnji i izvrsnoj tuna pašticadi – pravim kulinarskim remek-djelima. A za sve ljubitelje mesa, nude i neodoljiv izbor sočnih steakova koji će vas oduševiti. Njihova vinska karta zadovoljit će i najzahtjevnije nepce, jer imaju očaravajući izbor vrhunskih vina, savršeno usklađenih s jelima iz njihove ponude. Temple Kitchen Seafood & Steak na Googleu ima recenzije 4.7 i definitivno je mjesto koje morate posjetiti kada se nađete u Splitu!
Unutar zidina Dioklecijanove palače smjestio se atraktivni Bokeria Kitchen & Wine Bar koji nudi tradicionalnu mediteransku kuhinju s modernim tvistom. Ako vam je osim fine papice, bitan i način na koji se hrana prezentira na tanjuru, onda je ovo mjesto za vas. Slično je i s prostorom, jednako je maštovit kao i jela koja tamo pripremaju. Visoki stropovi daju interijeru urbaniji i suvremeni štih, dok su za autentičnost podneblja zaslužni detalji poput domaćeg dalmatinskog pršuta i staklenki s domaćim proizvodima. Restoran na Googleu ima recenzije 4.6.
Da je šug najvažniji dio svakog jela, a nezaobilazan i u životu, znaju dva prijatelja, velika kulinarska znalca i entuzijasta, Duje Kanajet i Mateo Kordić, koji su prije tri godine otvorili restoran u splitskoj Tolstojevoj. Pokreće ih, kažu, “dišpet” dalmatinske dice, a inspirirani su tradicionalnim jelima, koje su pretvorili u moderan jelovnik. Da se kod njih dobro jede, potvrđuje i nedavno priznanje Michelin BIB Gourmand za restoran dobre kvalitete i vrijednosti te je Šug uvršten i u službeni vodič. Izvrsne kritike dobili su i od gostiju, čak 4.7 na Googleu.
View this post on Instagram
Na jednoj od najljepših terasa u gradu, tek nekoliko minuta od rive, smjestio se Artičok. Za boemski uređen prostor zaslužan je vlasnik Marin Radić, po struci inače dizajner interijera. Na meniju imaju desetak jela, od domaćih makaruna u raznim toćevima, preko tatarskog bifteka i slasne hobotnice, a vlasnikova supruga priprema vrhunske slastice poput čokoladnog moussea s lavandom. Imaju 50-ak etiketa vina, uz standardnu ponudu piva nude i domaće pivo Barba, a kokteli su im svi jedinstveni i napravljeni baš za restoran. Cijene jela se kreću od 50 do 200 kuna. Izvrsne kritike dobili su i od svojih gostiju, korisnici Googlea ocjenjuju ih sa 4.7.
View this post on Instagram
Kada je poznati splitski chef Hrvoje Zirojević prošle godine prešao u Dvor, smješten na splitskim Firulama, mediji su to nazivali transferom godine. Restoran koji se može pohvaliti spektakularnim pogledom i prije dolaska najvažnijeg dalmatinskog chefa zaradio je preporuku Michelin Guidea za 2020. Meni se mijenja sezonski, koncept se temelji na interakciji tradicionalne i moderne kuhinje, a očekujte jela kao što su rižoto sa škampima i šparogama, roladica od tune s gusjom jetrom, tartara s timut paprom i džemom od kapule i cevichea… I dvor su gosti koji koriste Google ocijenili sa 4.7.
View this post on Instagram
Omiljena splitska zalogajnica DeListeš poznata je po tradicionalnim dalmatinskim jelima, kao što su kozletina s bižima, ječam s kozicama, teleći šnicel u toću, a njihovi su lignjuni s bobom toliko poznati da su, kako kažu iz restorana, zbog njega potrošili barem tri tone lignjuna. Splitska ulica Obrov, gdje se smjestio i DeListeš inače je splitski gastro hot spot, u kojem se nalaze restorani koji njeguju različite stilove. Za izvrsne ocjene ovog restorana, pa tako na Google imaju zavidnih 4.7., ne bi bile moguće bez ljubaznog osoblja i prijateljske atmosfere koja čini ovo mjesto posebnim.
View this post on Instagram
Dalmatinska konoba obitelji Grabovac, koju je vlasnik Davor nazvao u čast istoimenog kultnog benda kojeg je i sam nekad bio član, smještena je u maloj ulici Sinovčića u splitskom Varošu. Ribu nabavljaju isključivo kod ribara, ne na tržnici, a poslužit će samo svježe, odnosno ono što je taj dan ulovljeno. U obiteljskom OPG-u uzgajaju povrće, proizvode vlastito maslinovo ulje te vino, suše meso, i to isključivo od slavonskih svinja, pa cijeli proces „od polja do stola“ prilično drže pod kontrolom. Za škampe na buzaru bit će potrebno izdvojiti 180 kuna, a za kilogram gregade ili psa, od 460 do 480 kuna. Gosti na Googleu ocjenjuju ga s visokih 4.7.
View this post on Instagram
Nepravedno bi bilo ovako fina jela ostaviti bez deserta, pa evo par prijedloga za nešto slatko. Dvije poznate splitske slastičarne Oš kolač Tee Mamut i Cookie.lab zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Oš Kolač smješten u ulici Ćirila i Metoda, nudi deserte nadahnute francuskim slastičarstvom, a nedavno su u ponudu uvrstili i sladoled. Na Googleu imaju ocjenu 4.8. Simpatični Cookie.lab nalazi se između Firula i Bačvica, a osim slastica pripremaju i izvrsnu kavu, organsku arabicu iz Hondurasa. Njega su korisnici Google recenzija ocijenili sa zavidnih 4.9. A ako ste raspoloženi za sladoled svakako posjetite gelateriju Emiliana i u Ela’s Ice Cream & More, ispred kojih se zbog popularnosti uvijek stvori mali red…
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Kvizovi
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik