Ako putujete u Split i uhvati vas želja za gurmanskim užitkom, evo u kojima restoranima ćete provjereno uživati

U Splitu se uvijek dobro jelo, no posljednjih godina grad podno Marjana uistinu se profilirao kao prava gastro meka, u kojoj su se, uz dobro poznate restorane poput Zrna soli, Graše ili Kadene, profilirali i neki novi kreativni restorani, koji ili njeguju tipičnu tradicionalnu kuhinju, ili je preispituju, uz vlastiti pomak i potpis. Splićani su poznati kao veliki gurmani i to se vidi po brojnim konobama, restoranima, fast foodovima i beach barovima koje taj grad nudi… Naravno da nije moguće pobrojati sve dobre restorane, kako stare tako i nove, ali ako ovdje sjednete, nećete pogriješiti. Uz malu pomoć lokalaca, ali i Google recenzija, evo par prijedloga gdje fino jesti u Splitu!

Fish Mama Seafood & Steak (Trg Republike 2)

Fish Mama Seafood & Steak mnogima je omiljeno mjesto za pojesti dobar steak ili svježu ribu, te kušati vrhunska lokalna vina koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Objekt se nalazi u samom centru Splita, a iz njihovog jelovnika izdvajamo riblju paštetu i dimljenu jadransku tunu za predjelo, dagnje na buzaru oduševit će sve ljubitelje školjaka, a od glavnih jela ne propušta se njihova pašticada, veliki izbor svježe ribe i Fish Mama’s plata za dvoje. Oduševljenje ovim mjestom potvrđuju i visoke ocjene na Googleu, gdje Fish Mama Seafood & Steak zasluženo uživa ocjenu 4,8. Gosti posebno hvale pažljivo uređen interijer, koji odiše toplinom i elegancijom, te ljubaznost osoblja koje čini svaki trenutak boravka ugodnim i nezaboravnim.

Temple Kitchen seafood & steak (Ulica Kraj Sv.Ivana 2)

Samo nekoliko koraka od slavne splitske rive, tik uz Dioklecijanovu palaču, smjestio se Temple Kitchen Seafood & Steak – prava mala oaza za veliki kulinarski užitak. Ovaj vrhunski restoran nudi najbolje doručke u cijeloj Dalmaciji, dok za ručak i večeru oduševljava svojim bogatim izborom juha, predjela i glavnih jela. Ovdje nećete moći odoljeti njihovim domaćim raviolima, aromatičnoj buzari od dagnji i izvrsnoj tuna pašticadi – pravim kulinarskim remek-djelima. A za sve ljubitelje mesa, nude i neodoljiv izbor sočnih steakova koji će vas oduševiti. Njihova vinska karta zadovoljit će i najzahtjevnije nepce, jer imaju očaravajući izbor vrhunskih vina, savršeno usklađenih s jelima iz njihove ponude. Temple Kitchen Seafood & Steak na Googleu ima recenzije 4.7 i definitivno je mjesto koje morate posjetiti kada se nađete u Splitu!

Bokeria Kitchen & Wine Bar (Domaldova ul. 8)

Unutar zidina Dioklecijanove palače smjestio se atraktivni Bokeria Kitchen & Wine Bar koji nudi tradicionalnu mediteransku kuhinju s modernim tvistom. Ako vam je osim fine papice, bitan i način na koji se hrana prezentira na tanjuru, onda je ovo mjesto za vas. Slično je i s prostorom, jednako je maštovit kao i jela koja tamo pripremaju. Visoki stropovi daju interijeru urbaniji i suvremeni štih, dok su za autentičnost podneblja zaslužni detalji poput domaćeg dalmatinskog pršuta i staklenki s domaćim proizvodima. Restoran na Googleu ima recenzije 4.6.

Šug (Ul. Tolstojeva 1a)

Da je šug najvažniji dio svakog jela, a nezaobilazan i u životu, znaju dva prijatelja, velika kulinarska znalca i entuzijasta, Duje Kanajet i Mateo Kordić, koji su prije tri godine otvorili restoran u splitskoj Tolstojevoj. Pokreće ih, kažu, “dišpet” dalmatinske dice, a inspirirani su tradicionalnim jelima, koje su pretvorili u moderan jelovnik. Da se kod njih dobro jede, potvrđuje i nedavno priznanje Michelin BIB Gourmand za restoran dobre kvalitete i vrijednosti te je Šug uvršten i u službeni vodič. Izvrsne kritike dobili su i od gostiju, čak 4.7 na Googleu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Šug (@sugrestaurant)

Artičok (Ul. bana Josipa Jelačića 3)

Na jednoj od najljepših terasa u gradu, tek nekoliko minuta od rive, smjestio se Artičok. Za boemski uređen prostor zaslužan je vlasnik Marin Radić, po struci inače dizajner interijera. Na meniju imaju desetak jela, od domaćih makaruna u raznim toćevima, preko tatarskog bifteka i slasne hobotnice, a vlasnikova supruga priprema vrhunske slastice poput čokoladnog moussea s lavandom. Imaju 50-ak etiketa vina, uz standardnu ponudu piva nude i domaće pivo Barba, a kokteli su im svi jedinstveni i napravljeni baš za restoran. Cijene jela se kreću od 50 do 200 kuna. Izvrsne kritike dobili su i od svojih gostiju, korisnici Googlea ocjenjuju ih sa 4.7.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ART i ČOK (@articok_split)

Dvor (Put Firula 14)

Kada je poznati splitski chef Hrvoje Zirojević prošle godine prešao u Dvor, smješten na splitskim Firulama, mediji su to nazivali transferom godine. Restoran koji se može pohvaliti spektakularnim pogledom i prije dolaska najvažnijeg dalmatinskog chefa zaradio je preporuku Michelin Guidea za 2020. Meni se mijenja sezonski, koncept se temelji na interakciji tradicionalne i moderne kuhinje, a očekujte jela kao što su rižoto sa škampima i šparogama, roladica od tune s gusjom jetrom, tartara s timut paprom i džemom od kapule i cevichea… I dvor su gosti koji koriste Google ocijenili sa 4.7.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dvor (@dvor.split)

Delisteš (Obrov ul. 8)

Omiljena splitska zalogajnica DeListeš poznata je po tradicionalnim dalmatinskim jelima, kao što su kozletina s bižima, ječam s kozicama, teleći šnicel u toću, a njihovi su lignjuni s bobom toliko poznati da su, kako kažu iz restorana, zbog njega potrošili barem tri tone lignjuna. Splitska ulica Obrov, gdje se smjestio i DeListeš inače je splitski gastro hot spot, u kojem se nalaze restorani koji njeguju različite stilove. Za izvrsne ocjene ovog restorana, pa tako na Google imaju zavidnih 4.7., ne bi bile moguće bez ljubaznog osoblja i prijateljske atmosfere koja čini ovo mjesto posebnim.­ 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DeListes restaurant (@delistes_split)

Otprilike ovako (Sinovčića ul. 5)

Dalmatinska konoba obitelji Grabovac, koju je vlasnik Davor nazvao u čast istoimenog kultnog benda kojeg je i sam nekad bio član, smještena je u maloj ulici Sinovčića u splitskom Varošu. Ribu nabavljaju isključivo kod ribara, ne na tržnici, a poslužit će samo svježe, odnosno ono što je taj dan ulovljeno. U obiteljskom OPG-u uzgajaju povrće, proizvode vlastito maslinovo ulje te vino, suše meso, i to isključivo od slavonskih svinja, pa cijeli proces „od polja do stola“ prilično drže pod kontrolom. Za škampe na buzaru bit će potrebno izdvojiti 180 kuna, a za kilogram gregade ili psa, od 460 do 480 kuna. Gosti na Googleu ocjenjuju ga s visokih 4.7.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Davor Graba Grabovac (@konoba_otprilike_ovako)

I za kraj, nešto slatko…

Nepravedno bi bilo ovako fina jela ostaviti bez deserta, pa evo par prijedloga za nešto slatko. Dvije poznate splitske slastičarne Oš kolač Tee Mamut i Cookie.lab zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Oš Kolač smješten u ulici Ćirila i Metoda, nudi deserte nadahnute francuskim slastičarstvom, a nedavno su u ponudu uvrstili i sladoled. Na Googleu imaju ocjenu 4.8. Simpatični Cookie.lab nalazi se između Firula i Bačvica, a osim slastica pripremaju i izvrsnu kavu, organsku arabicu iz Hondurasa. Njega su korisnici Google recenzija ocijenili sa zavidnih 4.9. A ako ste raspoloženi za sladoled svakako posjetite gelateriju Emiliana i u Ela’s Ice Cream & More, ispred kojih se zbog popularnosti uvijek stvori mali red…

Pročitajte još