Rizi bizi s piletinom, klasičan recept za domaće jelo

SVI GA VOLE

Klasik koja nam nikad ne može dosaditi: uz ovaj recept napravite uvijek savršen rizi-bizi s piletinom!

Kad se radi o prilozima glavnom jelu, tri su kralja: krumpir, tjestenina i riža, a sve ostalo su samo podanici. Malo se šalimo, volimo mi i batat, i bulgur, i heljdu… Ali činjenica je da su ovo tri najčešća odabira u hrvatskim kućanstvima. Kad se radi o riži, namirnici koja se najviše konzumira u svijetu, mogućnosti su zaista brojne. Osim različitih vrsta rižota za koji su koristimo, još je jedan klasik koji nam nikad ne može dosaditi. To je rizi-bizi, kojeg najviše volimo s pečenom piletinom.

JEDNOSTAVNI PRILOG KOJI JE GOTOV U TRENU

Naizgled jednostavna kombinacija riže i graška savršeno paše uz brojna jela, a možete ju pripremiti na najjednostavniji ili ipak mrvicu kompliciraniji način. Ako samo skuhate rižu prema uputama s pakiranja i pomiješate ju s graškom iz konzerve ovaj prilog oduzet će vam minimalno vremena, a okus će biti sasvim ok. No za naš rizi-bizi s piletinom, za koji vam donosimo recept, potrebno je ipak malo više truda, koji će se itekako isplatiti.

NEUTRALNI OKUS RIŽE I NJEŽNOST GRAŠKA OSTAVLJAJU MESO U GLAVNOJ ULOZI

Neutralni okus riže i nježni okus graška savršen su prilog jer ostavljaju glavnoj namirnici da dominira jelom. Za ovo jelo ne koristimo rižu s puno škroba, kakva se inače koristi za rižota, primjerice arborio, već je bolji izbor riža dugog zrna i parboiled riža, kao i najklasičnija, obična bijela riža. Osim ove dvije namirnice, treba vam još nekoliko vrlo uobičajenih sastojaka.

RECEPT ZA RIZI-BIZI S PILETINOM

Ovo prilikom rizi-bizi radimo s pilećim prsima, no možete koristiti i filete zabatka ili bilo koji drugi komad mesa koji imate pri ruci.  Odlično paše i s pohanom piletinom! S obzirom na to da je prilog nježan, na mesu se slobodno poigrajte sa začinima i učinite ga zvijezdom jela. Slobodno koristite začine koje najviše volite, ovo je samo naš prijedlog. Također, za rizi-bizi možete koristiti i kombinaciju graška i mrkvice – mi smo se ovom prilikom odlučili samo za grašak.

Za rizi-bizi s piletinom za četiri osobe bit će vam potrebno:

Za rizi bizi:

  • 300 grama riže dugog zrna
  • 300 g graška
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar

Za meso:

  • 4 pileća fileta (oko 500 grama)
  • 1 žlica senfa
  • 1 žličica soja sosa
  • sol, papar, crvena paprika

POSTUPAK PRIPREME

  • Marinirajte meso senfom, soja sosom i začinima, pa ostavite da odmori dok pripremate prilog.
  • Skuhajte rižu u posoljenoj vodi prema uputstvima s parkiranja (ovisno o vrsti, kuha se od 10 do 20 minuta)
  • Ako koristite smrznuti grašak, kuhajte ga 7 do 10 minuta minuta u kipućoj vodi. Svježi grašak kuhajte 3-4 minute, a grašak iz konzerve ne morate termički obrađivati, samo ga dobro isperite.
  • Očistite luk i nasjeckajte ga na sitno.
  • Na ugrijanom maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte mu grašak pa sve zajedno pirjajte još 2-3 minute, po potrebi podlijte s malo vode (ili povrtnog temeljca, ako ga imate).
  • Na kraju dodajte rižu i sve dobro promiješajte, da i rižu prekrije dio masnoće iz lonca.
  • Na vrućoj tavici ugrijte ulje i ispecite pileće filete. Za prosječnu debljinu fileta bit će dovoljno oko pet minuta sa svake strane, ali prilagodite vrijeme izgledu i debljini svog odreska.
  • Rizi-bizi s piletinom poslužite odmah, uz zdjelu zelene salate. Dobar tek!

Aktualno

Pročitajte još