
ZA SVAČIJI UKUS
SVI GA VOLE
Kad se radi o prilozima glavnom jelu, tri su kralja: krumpir, tjestenina i riža, a sve ostalo su samo podanici. Malo se šalimo, volimo mi i batat, i bulgur, i heljdu… Ali činjenica je da su ovo tri najčešća odabira u hrvatskim kućanstvima. Kad se radi o riži, namirnici koja se najviše konzumira u svijetu, mogućnosti su zaista brojne. Osim različitih vrsta rižota za koji su koristimo, još je jedan klasik koji nam nikad ne može dosaditi. To je rizi-bizi, kojeg najviše volimo s pečenom piletinom.
Naizgled jednostavna kombinacija riže i graška savršeno paše uz brojna jela, a možete ju pripremiti na najjednostavniji ili ipak mrvicu kompliciraniji način. Ako samo skuhate rižu prema uputama s pakiranja i pomiješate ju s graškom iz konzerve ovaj prilog oduzet će vam minimalno vremena, a okus će biti sasvim ok. No za naš rizi-bizi s piletinom, za koji vam donosimo recept, potrebno je ipak malo više truda, koji će se itekako isplatiti.
Neutralni okus riže i nježni okus graška savršen su prilog jer ostavljaju glavnoj namirnici da dominira jelom. Za ovo jelo ne koristimo rižu s puno škroba, kakva se inače koristi za rižota, primjerice arborio, već je bolji izbor riža dugog zrna i parboiled riža, kao i najklasičnija, obična bijela riža. Osim ove dvije namirnice, treba vam još nekoliko vrlo uobičajenih sastojaka.
Ovo prilikom rizi-bizi radimo s pilećim prsima, no možete koristiti i filete zabatka ili bilo koji drugi komad mesa koji imate pri ruci. Odlično paše i s pohanom piletinom! S obzirom na to da je prilog nježan, na mesu se slobodno poigrajte sa začinima i učinite ga zvijezdom jela. Slobodno koristite začine koje najviše volite, ovo je samo naš prijedlog. Također, za rizi-bizi možete koristiti i kombinaciju graška i mrkvice – mi smo se ovom prilikom odlučili samo za grašak.
Za rizi-bizi s piletinom za četiri osobe bit će vam potrebno:
Za rizi bizi:
Za meso:
ZA SVAČIJI UKUS
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
Kvizovi
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”
Luksuzni napitak