Nedostaje vam ideja za ručak? Iznenadite obitelj ukusnim varivom od piletine, graška i noklica

Varivo od piletine, graška, mrkve i noklica posluženo u zdjeli, uz komade domaćeg kruha. U pozadini se nalaze svježe mrkve s lišćem, peršin i žlica.
Foto: Priče jedne kuhače - Marina Obradović

Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti za kasnije ili ponijeti na posao kao ručak.

Kako bismo dobili najbolji mogući recept, obratili smo se domaćoj food blogerici Marini Obradović koja je sa zadovoljstvom podijelila svoje iskustvo i savjete za pripremu ovog jela.

Marinin recept uključuje korištenje svježih i kvalitetnih sastojaka te nekoliko začina kako bi se dobila savršena ravnoteža okusa. Slijedeći njezine upute, ovo jelo može biti pripremljeno vrlo brzo i jednostavno, čak i za one koji nisu vješti u kuhinji.

SASTOJCI

Za varivo:

  • 300 g graška
  • 1 glavica luka
  • 4 mrkve
  • 1 kom mladog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 g pilećeg filea ili batka i zabatka
  • 1 jušna žlica nasjeckanog peršina (može i suhi)
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica dimljene crvene paprike
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 4 žlice ulja
  • 1 jušna žlica paradajza u tubi

Za noklice:

  • 2 jaja
  • 5 jušnih žlica oštrog brašna
  • 1/2 čajne žličice soli

POSTUPAK PRIPREME

  • Luk, češnjak i mrkvu očistite i narežite na sitne kockice.
  • Piletinu narežite na krupnije komade. Ako koristite batke, maknite kožicu.
  • U loncu zagrijte ulje na najjačoj vatri. Dodajte luk, posolite i smanjite vatru, pirjajte dok ne omekša.
  • Dodajte češnjak, mrkvu i meso, promiješajte i kratko pirjajte.
  • Dodajte grašak (ako je svježi ili zamrznuti). Ako koristite grašak iz konzerve, dodajte ga kasnije.
  • Umiješajte začine i paradajz u tubi, podlijte s 2 dcl vode i kuhajte oko 30 minuta na srednje jakoj vatri.
  • U međuvremenu pripremite smjesu za noklice: istucite jaja, dodajte sol i brašno te promiješajte u glatku smjesu.
  • Kad su sastojci u varivu mekani, čajnom žličicom zagrabite smjesu za noklice i spuštajte u varivo.
  • Kuhajte dok noklice ne isplivaju na površinu (oko 5 minuta).
  • Poslužite toplo uz kruh i salatu.

DODATNI SAVJET

Pazite koliko vode dodajete u varivo. Bolje da bude gušće pa lako nakon što ukuhate noklice, dodate još malo vode i razrijedite varivo. Dobar tek!

Probajte i ove Marinine recepte za jednostavne i brze obroke

Pročitajte još