Sočna i hrskava pohana piletina iz pećnice zdravija je verzija svima omiljenog jela, a za slasni ručak ne morate stajati uz štednjak

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Kad se radi o jelima koje gotovo svi vole, na vrhu liste neminovno će se naći pohano meso. Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Pohana jela dosta ljudi izbjegava i jede tek povremeno jer nisu najzdravija. Ta slasna korica upija masnoću poput spužve, pa se njome gostimo ipak samo u posebnim prilikama. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice za koju vam danas donosimo recept! Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.

Ovo je jedno od najopasnijih arheoloških nalazišta na svijetu: lokalni narod vjeruje da su ga stvorili divovi

POHANJE, PRŽENJE NA PARIŠKI, U PIVSKOM TIJESTU, S KUKURUZNIM PAHULJICAMA…

Pohanje je način pripreme namirnica u kojem ih „omatamo“ u brašno, jaja i krušne mrvice, a potom pržimo u vrućem ulju. To je klasična smjesa za pohanje, no ona ima i razne varijacije, poput pripreme mesa „na pariški“. U tom postupku ne koristimo krušne mrvice, već se nakon brašna i jaja meso ponovo valja u brašno. Popularno je i prženje u pivskom tijestu, potom pohanje u jogurtu, koji zamijenjuje jaje, ili korištenje kukurznih paljuhica (corn flakesa) umjesto krušnih mrvica. Osim mesa, na sve se ove načine može pripremati i različite vrste povrća, kao i gljive.

POHANA PILETINA IZ PEĆNICE: RECEPT

U ovom receptu pohat ćemo pileća prsa, jer su ona najjednostavnija, nemaju kosti i lako je procijeniti jesu li svi dijelovi mesa termički obrađeni. Svakako skinite kožu s mesa i uklonite kosti ako ih ima. Za četiri osobe bit će vam potrebno:

  • 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 0,5 dcl suncokretovog ulja
  • sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Uključite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva.
  • Pripremite tri duboka tanjura iste veličine i u njih stavite brašno, umućena jaja i krušne mrvice. U jaja koja ste unutili kao za kajganu dodajte malo soli. U krušne mrvice možete dodati i malo sjemenki sezama.
  • Izvadite lim za pečenje pa na njega stavite papir za pečenje.
  • Od pilećih prsa izrežite odreske slične debljine, između 0,5 i 1 centrimetra. Veličina svakog odreska će biti različita, ali to nije bitno.
  • Svaki komad mesa posolite, popaprite i, ako želite, dodajte malo začina koje volite (bosiljak, crvena paprika, kurkuma…).
  • Poprskajte papir za pečenje uljem i ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj površini. Ostavite dio ulja za kasnije.
  • Svaki komad začinjenog mesa uvaljajte najprije u brašno, potom u umućena jaja, pa u krušne mrvice da bude dobro obloženo sa svih strana. Stavite na lim za pečenje.
  • Ponovite dok ne iskoristite svo meso.
  • Pokapajte po svakom komadu malo ulja i s gornje strane, pa stavite u ugrijanu pećnicu.
  • Pecite ukupno pola sata, a nakon 20 minuta okrenite pohance.  Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, stavite ih na tanjur s kuhinjskim ubrusom koji će popiti višak masnoće.
  • Poslužite toplo s prilogom po želi, primjerice restanim krumirom, pireom, rižom…
PODIJELI ČLANAK