Kad se radi o jelima koje gotovo svi vole, na vrhu liste neminovno će se naći pohano meso. Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Pohana jela dosta ljudi izbjegava i jede tek povremeno jer nisu najzdravija. Ta slasna korica upija masnoću poput spužve, pa se njome gostimo ipak samo u posebnim prilikama. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice za koju vam danas donosimo recept! Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.
POHANJE, PRŽENJE NA PARIŠKI, U PIVSKOM TIJESTU, S KUKURUZNIM PAHULJICAMA…
Pohanje je način pripreme namirnica u kojem ih „omatamo“ u brašno, jaja i krušne mrvice, a potom pržimo u vrućem ulju. To je klasična smjesa za pohanje, no ona ima i razne varijacije, poput pripreme mesa „na pariški“. U tom postupku ne koristimo krušne mrvice, već se nakon brašna i jaja meso ponovo valja u brašno. Popularno je i prženje u pivskom tijestu, potom pohanje u jogurtu, koji zamijenjuje jaje, ili korištenje kukurznih paljuhica (corn flakesa) umjesto krušnih mrvica. Osim mesa, na sve se ove načine može pripremati i različite vrste povrća, kao i gljive.
POHANA PILETINA IZ PEĆNICE: RECEPT
U ovom receptu pohat ćemo pileća prsa, jer su ona najjednostavnija, nemaju kosti i lako je procijeniti jesu li svi dijelovi mesa termički obrađeni. Svakako skinite kožu s mesa i uklonite kosti ako ih ima. Za četiri osobe bit će vam potrebno:
- 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 100 g krušnih mrvica
- 0,5 dcl suncokretovog ulja
- sol, papar
POSTUPAK PRIPREME
- Uključite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva.
- Pripremite tri duboka tanjura iste veličine i u njih stavite brašno, umućena jaja i krušne mrvice. U jaja koja ste unutili kao za kajganu dodajte malo soli. U krušne mrvice možete dodati i malo sjemenki sezama.
- Izvadite lim za pečenje pa na njega stavite papir za pečenje.
- Od pilećih prsa izrežite odreske slične debljine, između 0,5 i 1 centrimetra. Veličina svakog odreska će biti različita, ali to nije bitno.
- Svaki komad mesa posolite, popaprite i, ako želite, dodajte malo začina koje volite (bosiljak, crvena paprika, kurkuma…).
- Poprskajte papir za pečenje uljem i ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj površini. Ostavite dio ulja za kasnije.
- Svaki komad začinjenog mesa uvaljajte najprije u brašno, potom u umućena jaja, pa u krušne mrvice da bude dobro obloženo sa svih strana. Stavite na lim za pečenje.
- Ponovite dok ne iskoristite svo meso.
- Pokapajte po svakom komadu malo ulja i s gornje strane, pa stavite u ugrijanu pećnicu.
- Pecite ukupno pola sata, a nakon 20 minuta okrenite pohance. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, stavite ih na tanjur s kuhinjskim ubrusom koji će popiti višak masnoće.
- Poslužite toplo s prilogom po želi, primjerice restanim krumirom, pireom, rižom…