Hrskava granola savršen je doručak, a jeftinije je i zdravije ako ju pripremite sami. Imamo recept s kojim ne možete pogriješiti!

Foto: Shutterstock

Doručak je najvažniji obrok u danu, kažu stručnjaci. Iako je trend isprekidanog posta posljednjih godina vratio preskakanje prvog dnevnog obroka u mainstream, činjenica je da nam upravo on daje energiju za početak dana. Nekima paše konkretan obrok, poput pečenih jaja i kobasica, drugi vole peciva, no većina će posegnuti za nečim lakšim. A najpopularniji izbor je već dugo zob i različite varijante zobene kaše. Jedan od omiljenih načina pripreme zobi je granola, hrskava mješavina zobenih pahuljica, orašastih plodova, suhog voća… Jedemo ju s jogurtom ili mlijekom, a u nju možemo dodati što god volimo i imamo trenutno u kuhinji. Ovaj je recept za domaću granolu jednostavan, a uštedjet će vam dosta novca u odnosu na kupovne mješavine.

PRIPREMOM GRANOLE KOD KUĆE UŠTEDJET ĆETE HRPU NOVACA

Granola je ime koje koristimo za pečenu, hrskavu mješavinu zobenih pahuljica i različitih dodataka. Recept je, prema predaji, izmislio doktor James Caleb Jackson 1863. u Americi, koji je prvi zapekao pahuljice i mješavinu nazvao „granula“. Iako na tržištu postoje različite granole, zobene kaše i mješavine muesli, njihova cijena doseže i po četiri, pet eura za manje od pola kilograma. Ako pripremate granolu sami, cijena će ovisiti o sastojcima koje joj dodajete, no sigurno ćete potrošiti barem dvostruko manje novca. A pritom ćete znati što točno jedete i nećete unositi nepotrebni dodatni šećer.

RECEPT ZA DOMAĆU GRANOLU

Granolu je najbolje raditi u većim količinama, čuvati u dobro zatvorenom spremniku pa vaditi po potrebi. Zato je naš recept za pola kilograma domaće granole, koji će danima biti vaš ukusan i zdrav doručak. Ako vas je više u kućanstvu, možete odmah napraviti i dvostruku količinu. U ovom receptu koristite krupne zobene pahuljice, koje ćete naći pod imenima „old fashioned oats“ ili „rolled oats“. Recept za domaću granolu sa sitno mljevenim pahuljicama neće biti jednako dobar. Evo što će vam sve biti potrebno:

SASTOJCI

  • 350 g zobenih pahuljica (krupne, “rolled oats”)
  • 100 g orašastih plodova po izboru (lješnjaci, bademi, orasi…)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (opcionalno)
  • 1 velika žlica meda ili javorovog sirupa
  • 0,5 šalice kokosovog ulja
  • suho voće, komadići čokolade, kokosove pahuljice (po izboru)

POSTUPAK PRIPREME

  • Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i lim obložite papirom za pečenje.
  • Orašaste plodove grubo nasjeckajte.
  • U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove, cimet i vaniliju.
  • U lončiću otopite kokosovo ulje i med dok se ne sjedine.
  • Prelijte tekuću smjesu preko suhih sastojaka i dobro promiješajte.
  • Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje u tankom sloju.
  • Pecite 30 minuta, svakih 10 minuta promiješajte.
  • Ostavite granolu da se potpuno ohladi, zatim dodajte po želji suho voće, komadiće čokolade ili kokos.
  • Čuvajte u zatvorenoj posudi do dva tjedna. Poslužite s jogurtom, mlijekom i svježim voćem.

Pročitajte još