
Bella Italia
Doručak je najvažniji obrok u danu, kažu stručnjaci. Iako je trend isprekidanog posta posljednjih godina vratio preskakanje prvog dnevnog obroka u mainstream, činjenica je da nam upravo on daje energiju za početak dana. Nekima paše konkretan obrok, poput pečenih jaja i kobasica, drugi vole peciva, no većina će posegnuti za nečim lakšim. A najpopularniji izbor je već dugo zob i različite varijante zobene kaše. Jedan od omiljenih načina pripreme zobi je granola, hrskava mješavina zobenih pahuljica, orašastih plodova, suhog voća… Jedemo ju s jogurtom ili mlijekom, a u nju možemo dodati što god volimo i imamo trenutno u kuhinji. Ovaj je recept za domaću granolu jednostavan, a uštedjet će vam dosta novca u odnosu na kupovne mješavine.
Granola je ime koje koristimo za pečenu, hrskavu mješavinu zobenih pahuljica i različitih dodataka. Recept je, prema predaji, izmislio doktor James Caleb Jackson 1863. u Americi, koji je prvi zapekao pahuljice i mješavinu nazvao „granula“. Iako na tržištu postoje različite granole, zobene kaše i mješavine muesli, njihova cijena doseže i po četiri, pet eura za manje od pola kilograma. Ako pripremate granolu sami, cijena će ovisiti o sastojcima koje joj dodajete, no sigurno ćete potrošiti barem dvostruko manje novca. A pritom ćete znati što točno jedete i nećete unositi nepotrebni dodatni šećer.
Granolu je najbolje raditi u većim količinama, čuvati u dobro zatvorenom spremniku pa vaditi po potrebi. Zato je naš recept za pola kilograma domaće granole, koji će danima biti vaš ukusan i zdrav doručak. Ako vas je više u kućanstvu, možete odmah napraviti i dvostruku količinu. U ovom receptu koristite krupne zobene pahuljice, koje ćete naći pod imenima „old fashioned oats“ ili „rolled oats“. Recept za domaću granolu sa sitno mljevenim pahuljicama neće biti jednako dobar. Evo što će vam sve biti potrebno:
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
DRAGULJ ZADARSKOG ARHIPELAGA
Hvala Ryanairu što postoji!
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto