Kraljica slastica sa sjevera Hrvatske: evo kako napraviti međimursku gibanicu kojoj će se svi diviti

Foto: Shutterstock

Gotovo svatko tko posjeti krajnji sjever Hrvatske iz njega ne odlazi bez da kuša najpoznatiji kolač po kojem je ova regija poznata. Radi se, dakako, o međimurskoj gibanici, zasitnoj i ukusnoj slastici od vučenog tijesta i čak četiri vrste nadjeva: maka, sira, oraha i jabuka. Slična slastica postoji i u susjednoj Sloveniji u Prekmurju, no kolači se ipak razlikuju po načinu slaganja i posluživanja. Tradicionalno se ova delikatesa pripremala u glinenim posudama, od sastojaka koji su bili dostupni u svako doba godine, a jela se u svečanim prilikama i pripremala za važne i drage goste. Sočna međimurska gibanica s četiri nadjeva idealna je ako želite oduševiti vaše ukućane i goste pa ako želite u svom domu pripremiti ovaj fini kolač, u nastavku donosimo recept!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biljina kuhinja (@biljina.kuhinja.tv)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

SASTOJCI

  • 500 g gotovih kora za savijače
  • 100 g otopljenog maslaca za premazivanje
  • 1 kiselo vrhnje
  • šećer u prahu za posipanje

PRVI NADJEV (mak):

  • 350 g mljevenog maka
  • 50 g šećera
  • naribana korica limuna
  • 1,5 dcl mlijeka

DRUGI NADJEV (sir):

  • 500 g svježeg sira
  • 50 g šećera
  • 1 jaje

TREĆI NADJEV (orah):

  • 300 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 dcl mlijeka

ČETVRTI NADJEV (jabuke):

  • 6-7 jabuka srednje veličine
  • 50 g šećera
  • 1 žličica cimeta
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dobra hrana (@dobra_hrana)

POSTUPAK PRIPREME

Pripremite sve nadjeve:

  • Za mak: pomiješajte mak, šećer i koricu limuna, dodajte toplo mlijeko i promiješajte.
  • Za sir: pomiješajte svježi sir, šećer i jaje, izmiksajte u kremastu smjesu.
  • Za orahe: pomiješajte mljevene orahe, šećer i toplo mlijeko.
  • Za jabuke: ogulite i naribajte jabuke, dodajte cimet i šećer.

 

  • Zatim namažite lim za pečenje maslacem. Stavite dvije kore, premažite ih maslacem, pa rasporedite nadjev od maka.
  • Stavite dvije kore, premažite ih i dodajte nadjev od sira.
  • Stavite dvije kore, premažite i dodajte nadjev od oraha.
  • Stavite dvije kore, premažite i dodajte nadjev od jabuka.
  • Pokrijte s dvije kore i premažite ih.
  • Pecite na 180 °C 20 minuta. Izvadite, prelijte kiselim vrhnjem i vratite još 20 minuta.
  • Pospite šećerom u prahu, malo ohladite i poslužite.

Pročitajte još