Provjereno dobar recept! Za vikend napravite sočnu mesnu štrucu za koju će vam trebati tek nekoliko sastojaka

Mesna štruca s kuhanim jajima, pire krumpirom i umakom – klasičan domaći ručak na zelenom tanjuru
Foto: Vedran Bošković

Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata za koji ćete voljeti da vam je na vidiku vikendom, a jednom kada ga probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir, iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa će na savršen način začiniti vaš vikend jer će vam ostati dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu. Uskočite u omiljenu pregaču i krenite s pripremom!

MESNA ŠTRUCA KROZ POVIJEST SE POJAVLJIVALA U RAZLIČITIM VARIJANTAMA, A DANAS JE PRAVA DELICIJA

Postoje različite teorije o povijesti mesne štruce, uključujući vjerovanje da se ovo sočno jelo, ili neka slična inačica, pojavilo u srednjovjekovnoj Europi, oko petog stoljeća, kao mediteranska delicija od sitno narezanih komadića mesa pomiješanih s voćem, orašastim plodovima i začinima. Od tog trenutka, mesna štruca u svojim brojnim iteracijama i oblicima često je bila neka vrsta kulinarskog otpada, utočište za ostatke, u duhu mnogih složenaca i čobanca.

Stručnjaci kažu da prvi zabilježeni moderni recept za mesnu štrucu potječe iz kasnih 1870-ih iz daleke Amerike, kada su gurmani nalagali kuharima da sitno nasjeckaju „meso koje im je ostalo”. To bi meso vjerojatno bila govedina, a usitnjenoj govedini dodali su papar, sol, luk, kriške kruha namočenog u mlijeko i jaje. Upravo ove sastojke i korake naći ćete i u mnogim današnjim receptima, a ekskluzivno za Putni Kofer poznati gastro bloger Vedran Bošković podijelio je svoju recepturu i postupak pripreme.

SASTOJCI

  • 900 g miješanog mljevenog mesa
  • 2–3 šnite starog kruha
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 2 sirova jaja
  • 1 luk
  • mlijeko (za namakanje kruha)
  • sjeckani peršin
  • sol
  • papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • Kruh narežite na kockice i potopite u mlijeko, ostavite 10 minuta.
  • Luk ogulite, nasjeckajte i kratko prodinstajte na malo masnoće dok ne omekša.
  • U većoj zdjeli pomiješajte meso, ocijeđeni kruh, sirova jaja, sol, papar, dinstani luk i peršin.
  • Polovicu smjese utisnite u kalup za kruh, po sredini položite kuhana jaja, pa prekrijte ostatkom smjese.
  • Premažite štrucu uljem, preokrenite je iz kalupa na lim za pečenje.
  • Pecite u pećnici oko 1 sat, dok ne dobije lijepu boju i bude pečena iznutra.
  • Poslužite uz pire krumpir ili prilog po izboru.

Pročitajte još