Nekad sirotinjsko talijansko jelo danas je vrhunski specijalitet. Evo kako pripremiti brzi, jeftiniji i ukusni ‘aglio e olio’

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

TALIJANSKI KLASIK IZ KATALOGA TAMOŠNJE ‘CUCINE POVERE’, ODNOSNO SIROMAŠKE KUHINJE

‘Spaghetti aglio e olio’ jedan je od talijanskih klasika kojeg ćete naći na jelovniku gotovo svake trattorije. Iako većina izvora govori da je riječ o jelu koje izvorno potječe iz talijanske regije Kampanije, preciznije iz Napulja, drugi tvrde da mu je rodno mjesto ipak Lacij. Navodno ovu potonju verziju zagovara i Talijanska kulinarska akademija.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Daniel | leckere Rezepte (@fitaliancook)

Kako god bilo, počeci spravljanja tog jela sežu u 1950-te godine i ono je proizvod talijanske ‘cucine povere’, tradicionalnih jela koja su spremale siromašne obitelji u ruralnim područjima, a koja su nastajala pod motom ‘ukusno sa što manje sastojaka’. Zahvaljujući upravo tome – što je ukusno, brzo i jeftino – jelo je postalo vrlo popularno i van granica same Italije.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

OSNOVNI SASTOJCI SU JEDNOSTAVNI, ALI DOZVOLJAVAJU IGRU I NADOGRADNJU

Iznimno zanimljiv moment s ovim jelom jest taj da će vam njegova jednostavnost omogućiti da ga s vremenom dovedete do savršenstva, ali i eksperimentirate – primjerice dodavanjem čili papričica ili pak parmezana ili pecorina prilikom serviranja. Za pripremu potrebnih namirnica trebat će vam tri minute, a za samo kuhanje 12 minuta, dakle ukupno iznimno brzih četvrt sata, te svega tri osnovna sastojka: maslinovo ulje, češnjak i špageti.

U slučaju da se, kako biste dobili dodatnu toplinu i ljutkasti štih, dodaju čili papričice (peperoncino rosso odnosno kako ga još Talijani zovu ‘diavolillo’, u prijevodu vražićak) onda govorimo o modifikaciji jela pod imenom ‘spaghetti aglio, olio e peperoncino’. Po želji, u praktički gotovo jelo možete umiješati i sitno sjeckani peršin te serviranu tjesteninu posipati nekim od tvrdih talijanskih sireva, parmezanom ili pecorinom.

RECEPT ZA ŠPAGETE S ČEŠNJAKOM I MASLINOVIM ULJEM

Priprema je iznimno jednostavna, a za dvije osobe trebat će vam ovi sastojci:

  • 200 g špageta
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • 3-4 češnja češnjaka (sitno rezanog)
  • pola male čili papričice (sitno rezane, po želji)
  • šaka peršina (sitno rezanog, po želji)

POSTUPAK PRIPREME

  • U velikom loncu kuhajte špagete u izdašno posoljenoj vodi, do razine da budu al dente.
  • Kada su špageti skoro gotovi, u dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i na njemu prepržite češnjak te, po želji, sitno sjeckanu čili papričicu, sve dok češnjak ne poprimi lagano zlatnu boju (nemojte pretjerati jer smeđa boja znači gorčinu).
  • Kad su špageti gotovi, hvataljkom ih uzimajte iz vode u kojoj su se kuhali i stavljajte u tavu s maslinovim uljem i češnjakom. Po potrebi možete u tavu dodati i još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  •  Tjesteninu, ako preferirate ‘bez umaka’, odnosno ‘sušu varijantu’ možete prethodno, prije dodavanja u tavu, i ocijediti.
  • Kad ste dodali tjesteninu, pospite je i sitno rezanim peršinom, dodatno posolite po potrebi, promiješajte i servirajte.
PODIJELI ČLANAK