
Spektakl kraj Imotskog
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!
‘Spaghetti aglio e olio’ jedan je od talijanskih klasika kojeg ćete naći na jelovniku gotovo svake trattorije. Iako većina izvora govori da je riječ o jelu koje izvorno potječe iz talijanske regije Kampanije, preciznije iz Napulja, drugi tvrde da mu je rodno mjesto ipak Lacij. Navodno ovu potonju verziju zagovara i Talijanska kulinarska akademija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kako god bilo, počeci spravljanja tog jela sežu u 1950-te godine i ono je proizvod talijanske ‘cucine povere’, tradicionalnih jela koja su spremale siromašne obitelji u ruralnim područjima, a koja su nastajala pod motom ‘ukusno sa što manje sastojaka’. Zahvaljujući upravo tome – što je ukusno, brzo i jeftino – jelo je postalo vrlo popularno i van granica same Italije.
Iznimno zanimljiv moment s ovim jelom jest taj da će vam njegova jednostavnost omogućiti da ga s vremenom dovedete do savršenstva, ali i eksperimentirate – primjerice dodavanjem čili papričica ili pak parmezana ili pecorina prilikom serviranja. Za pripremu potrebnih namirnica trebat će vam tri minute, a za samo kuhanje 12 minuta, dakle ukupno iznimno brzih četvrt sata, te svega tri osnovna sastojka: maslinovo ulje, češnjak i špageti.
U slučaju da se, kako biste dobili dodatnu toplinu i ljutkasti štih, dodaju čili papričice (peperoncino rosso odnosno kako ga još Talijani zovu ‘diavolillo’, u prijevodu vražićak) onda govorimo o modifikaciji jela pod imenom ‘spaghetti aglio, olio e peperoncino’. Po želji, u praktički gotovo jelo možete umiješati i sitno sjeckani peršin te serviranu tjesteninu posipati nekim od tvrdih talijanskih sireva, parmezanom ili pecorinom.
Priprema je iznimno jednostavna, a za dvije osobe trebat će vam ovi sastojci:
Spektakl kraj Imotskog
Ponovno u fokusu javnosti
Kvizovi
Stoljeće zagrebačke elegancije
Grad bajki i špilja
Kvizovi
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik