Dajte priliku uzgojenim šparogama: ovaj jestivi ljiljan riznica je okusa i zdravlja, a priprema je jednostavna

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Divlje šparoge među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, pa im dajte šansu. Mogle bi vas ugodno iznenaditi!

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

ŠPAROGE SU BOGATE VITAMINIMA I MINERALIMA, A IMAJU MALO KALORIJA

Šparoge su riznica zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama. Bogat su izvor vitamina A, K, B, C i E, kalija, cinka, magnezija i selena, sadrže i željezo. Bogate su vlaknima i imaju detoksikacijski i protuupalni učinak. Zbog folne kiseline posebno se preporučuju trudnicama, a zbog flavonoida ljudima koji imaju problem s kolesterolom. Konzumacija šparoga regulira i krvni tlak te jača krvne žile.

POSTOJI VIŠE OD 300 VRSTA, ALI SAMO JE 20 JESTIVIH

Šparoge se u prehrani čovjeka nalaze tisućama godina. Vjeruje se da su ih uzgajali još stari Egipćani, a posebno su bile cijenjene u vrijeme Rima kad su posebni odredi bili slani u berbu šparoga za careve. Ovo svestrano povrće potječe iz porodice ljiljana, a otkriveno je da postoji više 300 vrsta. Međutim, samo je dvadesetak jestivo. Kod nas su najuobičajenije zelene šparoge, koje mogu narasti i do 20 centimetara. Bijele šparoge su skuplje jer rastu skrivene od sunca kako ne bi razvile klorofil. Najteže je naići na ljubičaste šparoge, koje su slađe i okusom podsjećaju na voće.

DODAJTE IH SALATAMA, TJESTENINAMA, KAO PRILOG MESU…

Ako ste kupili svoju mjericu zdravlja, u nastavku donosimo nekoliko ideja za ukusne i jednostavne recepte. Prije pripreme, šparogama treba otkinuti donji, drvenasti dio stabljike jer je samo gornji dio jestiv. Termička obrada je, o kojem se god jelu radilo, kratka jer će dužim kuhanjem ili pečenjem one izgubiti svoju hrskavost i svježinu.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

JEDNOSTAVNOST PRIJE SVEGA: ŠPAROGE VOLE PAR KAPI MASLINOVOG ULJA I ZRNO SOLI

Ako ih dodajete u tjesteninu ili salate, dovoljno je narezati ih na željele komade i peći ih 7-8 minute na maslinovom ulju, s malo soli. Isprobajte ih i grilane: na roštilju im ne treba ništa osim par kapi maslinovog ulja i malo soli. Šparoge možete upotrijebiti i u rižotu, dodati u quiche, no najbolje su možda jednostavno kratko pečene i blago začinjene kako bi njihov okus i hrskavost došli do izražaja.

JEDNOSTAVNO, A TAKO DOBRO: ŠPAROGE S PRŠUTOM IDEALNO SU PREDJELO ILI SNACK

Jedan od najpopularnijih recepata s uzgojenim šparogama ujedno i najjednostavniji. Šparoge s pršutom pripremite tako da svaku šparogu omotate u komad pršuta, posložite ih u lim za pečenje (ne trebate ni soliti jer je pršut slan), pa ih pečete 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Ako imate tanje šparoge, jednom kriškom pršuta možete omotati i više njih. Rezultat je meka šparoga i hrskavi pršut, idealno predjelo ili snack uz druženje i čašu vina.

JUHA OD ŠPAROGA: JEDNOSTAVAN OBROK KOJI SLAVI KRALJICU PROLJEĆA

Za juhu od šparoga za četiri osobe trebat će vam ih dvadesetak, jedna prosječna mjerica. Nakon što ste otkinuli drvenasti, nejestivi dio, nasjeckajte ih na komade dugačke oko jedan centimetar. Kuhajte desetak minuta u vodi s malo soli. Izvadite i odvojite odmah nekoliko vršaka za dekoraciju. Dinstajte na malo maslinovog ulja luk, dodajte na male kockice narezana dva krumpira, jednu sitno nasjeckanu mrkvu, šparoge, pa sve podlijte temeljce. Kad je povrće omekšalo, štapnim mikserom izradite glatku juhu, kojoj po želji možete dodati i žlicu vrhnja. Servirajte dekorirano s nekoliko vršaka kuhanih šparoga.

PODIJELI ČLANAK