
prijestolnica maslina
U centru pažnje danas je “zagrebačka” pileća juha - ajngemahtec, a mi vam donosimo recept i kratku priču o tom ukusnom jelu
Topla domaća juha uvijek je rado viđena na stolovima u Hrvatskoj, a posebno ju vezujemo uz nedjeljni ručak. Pileća ili kokošja juha je, uz goveđu, najčešći izbor u svim dijelovima Hrvatske. Za nju se čak često smatra i da liječi prehlade. No što je zapravo ajngemahtec, oko kojeg se zbog izborne debate zagrebačkih kadidata podigla bura, i kako se priprema? Ako ste se zaželjeli ukusne domaće juhice, donosimo recept za ajngemahtec i kratku priču o tom zagrebačkom jelu.
Iskusni kuhari kažu da je juha najbolja kad se dugo kuha. Ako imate dovoljno vremena, pripremite sve sastojke, stavite ih u lonac, začinite i pustite da se krčkaju satima. Možete prvo staviti meso, nakon dva, tri sata povrće i začine, pa sve zajedno kuhati još sat, dva. Goveđu juhu bez razmišljanja ostavite da se kuha i po pet, šest sati, a pilećoj dajte bar dva, tri sata.
Međutim, ako nemate toliko vremena, ukusnu pileću juhu možete pripremiti i uz kraće kuhanje. Piletinu koju ste pripremili narežite na manje komade, usitnite i povrće te slijedite postupak u nastavku. Na ovaj se način radi popularni ajngemahtec, čije ime u prijevodu znači „sve zajedno“, odnosno u ovom slučaju, sve iz istog lonca.
Za jedan lonac juhe za 4 osobe trebat će vam oko 500 grama pilećeg mesa i jedno povrće za juhu, koje se naziva i grincajg ili grincek. Od piletine možete koristiti grbe, nogice, vrat, ali kako bi imali nešto konkretnije za pojesti predlažemo batačiće od krilaca ili čak cijeli batak i zabatak. Evo što sve trebate pripremiti i koji je postupak pripreme za ovaj recept za pileću juhu.
Za juhu:
Za noklice:
prijestolnica maslina
Scena kao iz filma
naš Roadtrip po Albaniji
Kvizovi
VELIKO PRIZNANJE!
Neobična vještina
povratak u djetinjstvo
Skriveni dragulj Jadrana
Kvizovi
Okusi Tajlanda
TALIJANSKI KLASIK
BAJKA NA DLANU
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica