Znate li što je ajngemahtec i kako je dobio ime? Ovu bogatu i krepku juhu jako je jednostavno pripremiti

U centru pažnje danas je “zagrebačka” pileća juha - ajngemahtec, a mi vam donosimo recept i kratku priču o tom ukusnom jelu

Foto: Shutterstock

Topla domaća juha uvijek je rado viđena na stolovima u Hrvatskoj, a posebno ju vezujemo uz nedjeljni ručak. Pileća ili kokošja juha je, uz goveđu, najčešći izbor u svim dijelovima Hrvatske. Za nju se čak često smatra i da liječi prehlade. No što je zapravo ajngemahtec, oko kojeg se zbog izborne debate zagrebačkih kadidata podigla bura, i kako se priprema? Ako ste se zaželjeli ukusne domaće juhice, donosimo recept za ajngemahtec i kratku priču o tom zagrebačkom jelu.

ŠTO JE AJNGEMAHTEC I KAKO JE DOBIO IME

Iskusni kuhari kažu da je juha najbolja kad se dugo kuha. Ako imate dovoljno vremena, pripremite sve sastojke, stavite ih u lonac, začinite i pustite da se krčkaju satima. Možete prvo staviti meso, nakon dva, tri sata povrće i začine, pa sve zajedno kuhati još sat, dva. Goveđu juhu bez razmišljanja ostavite da se kuha i po pet, šest sati, a pilećoj dajte bar dva, tri sata.

Međutim, ako nemate toliko vremena, ukusnu pileću juhu možete pripremiti i uz kraće kuhanje. Piletinu koju ste pripremili narežite na manje komade, usitnite i povrće te slijedite postupak u nastavku. Na ovaj se način radi popularni ajngemahtec, čije ime u prijevodu znači „sve zajedno“, odnosno u ovom slučaju, sve iz istog lonca.

ŠTO JE AJNGEMAHTEC I ŠTO JE SVE POTREBNO ZA PRIPREMU

Za jedan lonac juhe za 4 osobe trebat će vam oko 500 grama pilećeg mesa i jedno povrće za juhu, koje se naziva i grincajg ili grincek. Od piletine možete koristiti grbe, nogice, vrat, ali kako bi imali nešto konkretnije za pojesti predlažemo batačiće od krilaca ili čak cijeli batak i zabatak. Evo što sve trebate pripremiti i koji je postupak pripreme za ovaj recept za pileću juhu.

SASTOJCI

Za juhu:

  • 500 g piletine (bataci, krilca, vrat, grba…)
  • 500 g povrća za juhu (3-4 mrkve, korijen peršina, komadić celera, lišće peršina)
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice ulja
  • 100 g smrznutog graška
  • sol, papar
  • voda

Za noklice:

  • 1 jaje
  • 60-100 g brašna

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite i narežite povrće na kockice ili kolutiće. Sitno nasjeckajte luk.
  • Pileće meso narežite na manje dijelove. Prepolovite grbu, presijecite vrat, podijelite krilca; batke zarežite ili otkostite pa narežite.
  • Na ulju dinstajte luk dok ne omekša, pa dodajte piletinu. Dinstajte sve zajedno 5–9 minuta, posolite i popaprite.
  • Dodajte pripremljeno korjenasto povrće (osim lišća peršina), dobro promiješajte i zalijte s 2 litre vode.
  • Kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri 30 minuta uz povremeno miješanje.
  • Nakon pola sata provjerite gustoću i začine. Po potrebi dodajte još vode.
  • Kada voda ponovno zavrije, dodajte sjeckano lišće peršina i provjerite začine.
  • Nakon 45-50 minuta kuhanja dodajte smrznuti grašak i nastavite kuhati još 10 minuta.
  • Za noklice istucite jaje, dodajte postupno brašno do guste smjese koja se zadržava na žličici.
  • Ubacujte noklice jednu po jednu u juhu pomoću žličice za kavu. Promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
  • Servirajte toplo sa svim sastojcima – mesom, povrćem, juhom i noklicama.

Pročitajte još