grad inovacija
Kultura i Život
Danas nam stiže proljeće, priroda se budi, a dani postaju sve duži! Evo kako najbolje iskoristiti najljepše doba godine
Napokon smo dočekali proljeće! Danas, 20. ožujka 2024. točno u 16 sata i 33 minute službeno počinje godišnje doba u kojem se priroda budi, dani su sve duži, sunca je sve više i naš se organizam potpuno budi iz zimske usporenosti. Prvi dan proljeća naziva se i proljetni ekvinocij ili ravnodnevica, odnosno na taj datum dan i noć jednako traju. Oni stariji možda se sjećaju da se u školi nekad učilo da sva godišnja doba osim jeseni počinju 21. u mjesecu, a sad već više od dva desetljeća proljeće počinje dan ranije. To je dogovoreno jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska. U prvoj meteorolozi proučavaju kretanje temperatura i stanje u atmosferi, a druga se metoda odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce.
Međutim, koji god datum označio početak ovog šarenog i toplog godišnjeg doba, u njemu treba maksimalno uživati. U nastavku donosimo nekoliko razloga zašto je, po mišljenju mnogih, upravo proljeće savršeno doba godine te kako ga najbolje iskoristiti!
VIŠE SUNCA I VITAMINA D MELEM SU ZA ZDRAVLJE ČOVJEKA I NJEGOV BIORITAM
Iako se neki s dolaskom toplijeg vremena žale na proljetni umor, puno je više onih koje sunčeva svjetlost i ugodne temperature pune energijom i poboljšavaju raspoloženje. Prve kave na terasama okupanima suncem, šetnje šumom i parkovima, odbacivanje debelih zimskih slojeva odjeće…
Osim subjektivnog osjećaja zadovoljstva, sunčani dani za naše tijelo imaju i objektivne benefite, među kojima je najveća apsorpcija vitamina D direktno iz sunčeve svjetlosti. Vitamin D nužan je za dobro funkcioniranje organizma, za zdravlje kože, zubi i kostiju, a za sunčanih dana ne trebaju vam ni tabletice i čarobni napitci: dovoljno je izaći iz kuće i izložiti se sunčevim zrakama! Dakako, iako je proljeće, između 11 i 15 zaštitite lice zaštitnim faktorom i ne pretjerujte sa „sunčanjem“.
DANI SU SVE DUŽI I LJUDI SU SVE PRODUKTIVNIJI I ZADOVOLJNIJI SVOJIM ŽIVOTOM
Nakon prvog dana proljeća dani postaju sve duži, sunce izlazi ranije i zalazi kasnije, što pozitivno utječe na produktivnost i kvalitetno korištenje vremena. Nedavno je dokazano da ljudi zimi trebaju više sna, čak i u urbanim sredinama gdje su izloženi umjetnoj rasvjeti u večernjim satima.
No, s dolaskom proljeća organizam je odmoran, naspavan i pun energije, spreman maksimalno iskoristiti svaku minutu u danu. Hoće li to biti za posao, druženja, sport, obitelj, na vama je, ali zaista nema izgovora da večer pred tv-om započne već u 18 ili 19 sati!
LIJEPO VRIJEME ZOVE NA BORAVAK U PRIRODI, A NE POSTOJI NIŠTA ZDRAVIJE ZA TIJELO I UM
Planinari, biciklisti i trkači dobro znaju da su najbolje doba godine za sve outdoor aktivnosti proljeće i jesen. Ljeta su prevruća, zime prehladne, a ova dva prijelazna razdoblja pružaju idealne uvjete za rekreaciju na otvorenom. Čak i ako vas i iznenadi proljetni pljusak, on neće biti leden, a zrak će ostati topao, pa nećete riskirati pothlađenost i smrzavanje.
Međutim, uistinu ne morate biti vrhunski sportaš, biciklist ili planinar da biste iskoristili proljetno sunce za izlete u prirodu. Odaberite lokalni gradski park i šetajte, otiđite na izlet do neke od šetnica s blagim nagibom, ili onih potpuno ravnih, u okolnim šumama i brdima, počnite koristiti bicikl za kraće dionice i obavljanje svakodnevnih obveza… Uključite u izlet cijelu obitelj i provedite kvalitetno vrijeme na svježem zraku, pritom čineći dobro za svoje tijelo i duh.
IZBOR SVJEŽE, SEZONSKE HRANE NAJBOLJI JE UPRAVO U PROLJEĆE
Prošetati tržnicom krajem ožujka, u travnju i svibnju prava je uživancija, sve pršti od boja, mlado povrće puno je vitamina, a izbor svježe, lokalne hrane bogat nakon hladne zime u kojoj smo jeli zalihe iz škrinje i zamrzivača, zimnice ili u goroj opciji uvozno povrće iz supermarketa.
Ovih dana sve je u znaku rotkvica, mladog luka, šparoga, baby špinata, hrskavih salata, a u travnju i svibnju stižu nam i mlade mahune, grašak i bob, cvjetača i brokula, a u srcu proljetne sezone pojavit će se i svima omiljene kraljice voća, jagode. Ima li bolje motivacije za zdraviju prehranu od ovog obilja raznolike, ukusne i svježe lokalno uzgojene hrane?
PROLJEĆE ZOVE NA PUTOVANJA, IZBJEGNITE VELIKE VRUĆINE I SEZONSKE GUŽVE
Ljetni odmor u srpnju i kolovozu na jadranskoj obali nekako je urezan u svijest ljudi kao glavni odmor u godini, no ako nemate djecu školske dobi koja baš tada imaju praznike, zašto na putovanje ne biste krenuli u kasno proljeće? Svibanj, a pogotovo lipanj na jugu Hrvatske mjeseci su bez velikih turističkih gužvi, cijene su često niže nego u špici sezone, a temperature su redovito dovoljno visoke za kupanje.
City break putovanja po Europi i istraživanje gradova upravo su savršeni za ovo doba godine, kao i putovanja u udaljenije destinacije poput Egipta i Turske u kojima ljeti temperature redovito rastu preko 40 stupnjeva, a na proljeće su savršene za kupanje i izležavanje uz bazen ili more.