Mirna i nemirna Afrika: otkrijte koje su zemlje opasne za posjetitelje, a u kojima se možete osjećati potpuno sigurno

Opasne i sigurne afričke zemlje
piše Lara Žučko

Afriku se nerijetko doživljava isključivo na temelju prizora ratnih sukoba, nasilja, loših životnih uvjeta i neimaštine, a stvarnost je ponekad malo drugačija. Često možemo naići na rasprave je li određena afrička zemlja sigurna ili ne, no neke od njih danas su jedne od najsigurnijih na svijetu, a prirodne atrakcije u Africi mnogi smatraju najljepšom uspomenom koju možete ponijeti s putovanja. U svakoj zemlji možemo naići na opasnosti pa tako i u onim afričkim, ali ono što mnoge razuvjeri od posjeta ovom prekrasnom kontinentu jesu činjenice koje govore kako su neke regije još uvijek poprilično nesigurne za posjetitelje. Odlučili smo provjeriti koje su afričke zemlje opasne za posjetitelje, a koje su neke od najsigurnijih destinacija za turiste!

SVAKO PUTOVANJE NOSI I POTENCIJALNI RIZIK

Bez obzira na to što putovanje u bilo koju zemlju svijeta sa sobom nosi određene rizike, oni koji se odluče putovati u Afriku svakako bi se trebali upoznati s društvenom, ekonomskom pa čak i političkom klimom zemalja koje žele posjetiti. Ruanda je trenutno najsigurnija afrička zemlja, a ponosno ju slijedi Bocvana koja je svakim danom sve više politički stabilna. U tim zemljama još uvijek vlada visok stupanj osiguranja i nadzora, ali ne toliki da bi uplašio tisuće turista koji nestrpljivo čekaju odmor u prekrasnoj prirodi koju čuva čitavo životinjsko carstvo. Ipak, postoje i zemlje u Africi koje su još uvijek na listi nesigurnih zemalja i time nisu preporučljive turističke destinacije. Libija, Somalija, Južni Sudan i Srednjoafrička Republika istaknute su zone rizika, a neke od njih su proglašene najnesigurnijim zemljama na svijetu.

JUŽNI SUDAN: NAJOPASNIJA ZEMLJA NA SVIJETU

U ovoj kulturološki raznolikoj državi živi preko 60 različitih etničkih skupina, a većina je domicilnog stanovništva izuzetno posvećena prakticiranju tradicionalnih religija i običaja. Zahvaljujući blizini Bijelog Nila, u Južnom Sudanu tlo je izuzetno plodno, a kraj obiluje šumama, dolinama i poplavljenim ravnicama. Ovdje se događaju velike životinjske migracije, a posebno su zanimljive životinjske vrste koje potječu iz afričkih šuma i savana. 

Camino de Santiago: Najpoznatije hodočasničke rute do Santiaga de Compostele

Uz prirodna bogatstva i ljepote, društvena i ekonomska situacija imaju mračniju pozadinu. Južni Sudan je danas najopasnija zemlja u Africi, ali i u cijelom svijetu budući da statistike pokazuju da su tamo gori životni uvjeti nego u Iraku i Sjevernoj Koreji. Zbog velike prisutnosti kriminala i dostupnosti vatrenog oružja, vrlo su česti oružani sukobi između etničkih grupa, a vlada veliki rizik od otmica. Osim za turiste, zemlja je opasna i za žene budući da su one u Južnom Sudanu u izuzetno lošem položaju te su izložene nezamislivom nasilju. Rudnici su također još jedan kamen spoticanja u političkom i društvenom napretku ove zemlje koja i danas pokazuje toliki animozitet prema bilo kakvom medijskom izvještavanju. Naime, novinarska djelatnost bez dozvole se smatra ilegalnom. 

SOMALIJA: TAOCI KRIMINALA U KRALJEVSTVU ENDEMSKIH VRSTA

Somalija je najistočnija afrička država koja se proteže preko geopolitički važnog područja između Supsaharske Afrike te arapskih i jugozapadnih azijskih država. Zahvaljujući iznimno dugoj obali, Somalija obiluje morskim resursima koji su djelom jednog od najvažnijeg ekosustava u Indijskom oceanu. Somalija se također može pohvaliti velikim brojem endemskih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje u svijetu. Međutim, sva somalijska prirodna bogatstva izložena su krivolovu, pretjeranoj eksploataciji i uništenju.

Osim toga, u ovoj zemlji postoji veliki rizik od terorističkih napada, piratstva, otmica, postavljanja barikada na cestama i pljačkanja. Nasilje i kriminal toliko su rašireni da su ubojstva, otmice i nasilje svakodnevna pojava, a teroristički napadi na turiste u hotelima, restoranima, lukama i aerodromima vrlo su česta pojava. Kao i u Južnom Sudanu, nasilje nad ženama je gorući problem budući da ne postoje zakoni koji štite ljude od obiteljskog nasilja. Također čak je 98% djevojčica u Somaliji izloženo genitalnom sakaćenju do 14 godine života.

Biser Jadrana i cijelog Mediterana: Vis je jedan od najromantičnijih otoka na svijetu

MALI: NEOTKRIVENA PRIRODNA BOGATSTVA OPASNE ZEMLJE

Nekadašnje pretkolonijalno carstvo, Mali je jedna od najvećih afričkih zemalja u kojem je grad Timbuktu od davnina bio glavni centar trgovine i islamske kulture. Ovdje se nalazi pet ekoregija u kojima žive rijetke i prepoznatljive vrste, premda je većina teritorija prekrivena nemilosrdnom pustinjom, dok je južni dio okružen prekrasnim šumama. Nažalost, Mali se nalazi u poprilično nezgodnoj situaciji jer ova jedinstvena prirodna bogatstva turisti već dugo nisu, a vjerojatno još dugo neće moći s užitkom posjetiti i otkrivati. Zbog prijetećeg kriminala i rizika od terorističkih napada, Mali se smatra jednom od najopasnijih afričkih zemalja u kojima su nasumični policijski pretresi i sačekuše uobičajena stvar. Sve bi bilo manje tragično da ta ista policija nije sistemski korumpirana i da ne iskorištava naivne turiste koji su česte žrtve terorističkih napada.

MALAWI: SKRIVENI AFRIČKI DRAGULJ KOJI JE UTOČIŠTE AVANTURISTA

Možda ne tako poznata, ali prekrasna zemlja koja se smatra sigurnom za putovanje je Malawi, usprkos povremenim nemirima i sukobima stanovništva s lokalnom policijom. Ova zemlja obiluje prirodnim ljepotama te je sve popularnija destinacija za turiste željnog aktivnog odmora u nevjerojatnoj prirodi. Safari u rezervatu Majete, potraga za slonovima i nosorozima u Nacionalnom parku Liwonde i opuštanje uz jezero u Nacionalnom parku Malawi samo su neke od atrakcija koje oduševljavaju turiste.

GHANA: ZLATNO DIJETE ZAPADNE AFRIKE

Ghana je treća najsigurnija zemlja u Africi, a od 2020. godine smatra se sigurnijom od Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Grčke i Argentine. Oduševljava svojim prirodnim ljepotama i lokalnom kulturom sve turiste koji posjećuju Afriku. Često ju se naziva zlatnim djetetom Zapadne Afrike jer se uspješno uzdignula nad povijesnim i društvenim nedaćama te danas živi pod okriljem stabilnosti i demokracije.

Zamrznut u vremenu: grad u kojem žive 2 stanovnika, polarni medvjedi i tragovi misteriozne prošlosti

Premda u nekim predjelima Ghane i dalje postoji mala mogućnost od sukoba i kriminala, ova se država smatra poprilično sigurnom za sve turiste. Nacionalni parkovi Kakum i Mole privlače najveći broj turista, kao i mnogi muzeji i povijesne građevine poput dvoraca Cape Coast i Elmina. S njih se proteže predivan pogled na obalu te svakodnevne avanture majmuna, slonova i ptica koji kraljuju nacionalnim parkovima.

NAMIBIJA: PROMATRANJE ZVIJEZDA U KRALJEVSTVU PUSTINJE

Namibija je poznata po svom pustinjskom terenu, genijalnim izletima, safariju, adrenalinskim parkovima i promatranju zvijezda. Stopa kriminala je u ovoj državi uglavnom niska te je mali broj turista koji su kroz godine znali naići na neprijateljski raspoložene lokalce. Ono što ovu zemlju čini još podobnijom za putovanje je rijetka naseljenost gradova, zbog čega se posjetitelji često osjećaju sigurnijima, a mogu odabrati i smještaj izvan grada. Namibija je danas društveno i politički stabilna, a unutarnji sukobi su sve rjeđa pojava.

Afričke su zemlje mjesta koja oduševljavaju svojom kulturom, tradicijom i prirodnim ljepotama, ali nažalost, mnoge od njih se još uvijek smatraju rizičnim, čak i opasnim kao turističke destinacije. Ipak, neke od zemalja koje su do prije par desetljeća bile nedostižan turistički san, danas su stabilne, otvorene i sigurne za posjetitelje. Na svako putovanje krećemo na vlastitu odgovornost, a dok se situacija u nesigurnim afričkim zemljama ne stabilizira, možemo otkrivati ostale ljepote Afrike i zemlje koje će rado primiti sve znatiželjne turiste i ljubitelje prirode.

SAZNAŠ VIŠE: Život plemena u Africi

PODIJELI: