U ovoj šarenoj ulici svi se žele poljubiti baš na trećoj stepenici, a iza svega stoji legenda o nesretnim ljubavnicima

Foto: Becerra Govea, Pexels
piše Putni Kofer

Čudesne plaže, uzbudljiva kolonijalna arhitektura, fascinantne drevne ruševine, bogata povijest… To su samo neki od razloga zašto je Meksiko zemlja koju vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Dok je glavni grad, Ciudad de Mexico, jedno od najpopularnijih odredišta, iskusni putnici znaju da postoji jedan manje razvikani grad koji će vas očarati na svakom koraku – šarmantni Guanajuato. Ovaj grad ne samo da oduševljava svojom arhitekturom i poviješću, već je i domaćin ulici koju nećete htjeti propustiti, a to je “El Callejón del Beso”, ili Aleja Poljubaca. Ovaj čarobni prolaz, širok svega 69 centimetara, jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija, koju ne propuštaju posjetiti parovi i tamo se poljubiti na trećoj stepenici.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

ALEJA POLJUBACA U MEKSIČKOM GRADU GUANAJUATU KRIJE LEGENDARNU PRIČU O TRAGIČNOJ LJUBAVI

Legenda koja okružuje „El Callejón del Beso” datira unatrag mnogo godina i prepričava priču o dvoje zaljubljenih – Carmen i Don Carlos. Carmen, jedinica svojeg strogo ljubomornog i nasilnog oca, uspjela je u tajnosti susresti Don Carlosa, skromnog rudara, u obližnjoj crkvi. Njihova ljubav cvjetala je dok ih nije uhvatio Carmenin otac, koji ju je zatvorio i prijetio slanjem u samostan, a zatim u brak s bogatim, starim španjolskim plemićem.

Don Carlos, očajan i zaljubljen, tražio je način da ostane u kontaktu s Carmen. Otkrio je da jedan prozor u Carmeninoj kući gleda na uski prolaz između dvije kuće, što znači da bi, ako bi kupio kuću nasuprot, mogao razgovarati s njom s balkona. Don Carlos je stoga odlučio kupiti kuću „po cijeni zlata” kako bi bio bliže svojoj voljenoj. Tako su Carmen i Don Carlos provodili sate razgovarajući s balkona, usprkos zabrani njenog oca.

SVI ONI KOJI SE POLJUBE NA TREĆOJ STEPENICI BIT ĆE SRETNI SEDAM GODINA

No, jednog dana, otac je čuo šaptanje u sobi i zatekao par. U bijesu, zabio je nož u Carmenine grudi. U strahu i šoku, Don Carlos je ostavio Carmen s jednim nježnim poljupcem prije nego što je skočio s glavnog rudarskog mosta i okončao svoj život. Tako je nastala legenda „El Callejón del Beso”, koja kaže da parovi koji posjete ovo mjesto i poljube se na trećoj stepenici ovog uskog prolaza bit će sretni sedam godina. No, oni koji to ne učine i prođu kroz prolaz suočit će se sa sedam godina nesreće.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

SVAKI KUTAK GRADA ODIŠE POVIJEŠĆU I ŠARMOM

Prvo što ćete primijetiti kad zakoračite u ovaj grad su njegovi arhitektonski dragulji. Guanajuato je poznat po svojoj prekrasnoj kolonijalnoj arhitekturi. Šarene fasade, uske kaldrmisane ulice i bajkoviti trgovi čine ovaj grad idealnim mjestom za šetnje i istraživanje.

Ako planirate posjetiti Guanajuato u listopadu, imate priliku sudjelovati u Festivalu Cervantino, jednom od najvažnijih kulturnih događanja u Latinskoj Americi. Ovaj međunarodni festival umjetnosti i kulture privlači umjetnike i posjetitelje iz cijelog svijeta i nudi spektakularne izvedbe, koncerte i izložbe.

PODIJELI ČLANAK