Mračna povijest europskog Alcatraza: što sve kriju zidine zloglasnog zatvora na jugu Francuske

Château d’If je dvorac i bivši zatvor iz kojeg nitko nikada nije uspio pobjeći
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Francusku idilu na jugu zemlje razbija pogled na misteriozni otočić kojim vlada zloslutna tvrđava koja je nekoć služila kao zatvor. Osim što ga mnogi nazivaju europskim Alcatrazom jer niti jedan zatvorenik nije bio dovoljno sretan i spretan da pobjegne, Château d’If glavno je mjesto radnje književnih nedaća Grofa Monte Crista. Sagrađen sredinom 16. stoljeća, dvorac Château d’If je zamišljen kao idealna lokacija za vojnu obranu Marseillea. Ipak, niti jedan napad nije se odigrao u blizini tvrđave koja stoljećima odolijeva zubu vremena te još uvijek njezini obrisi izviru iza jutarnje magle na horizontu.

Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva

CHÂTEAU D’IF – POVIJEST NESUĐENE OBRAMBENE TVRĐAVE

Dvorac Château d’If jedina je građevina na istoimenom otočiću čija neobična i zanimljiva priča itekako nadilaze njegovu veličinu od 3 hektara. On je zapravo dio arhipelaga kojem pripada prekrasni Frioul, poznati prirodni rezervat i dom jedinstvenoj ribarskoj zajednici. Povijest Ifa započinje dolaskom kralja Franje na otočić 1516. godine kada je ustanovio da je ovo mjesto idealno za izgradnju obrambene tvrđave. Tako je 1524. godine započela izgradnja onoga što danas poznajemo kao Chateau d’If, neukrotiva gospodarica kriminalaca i otpadnika. Izgrađena je na tri kata u kvadratnom obliku kojeg okružuju i čuvaju tornjevi, predviđeni za spretne manevre strijelaca.

View this post on Instagram

A post shared by La classe d’Estelle (@laclassedestelle)

Iako izgrađen kao obrambena utvrda, If nikada nije igrao čak niti sporednu ulogu u ratnim zbivanjima na ovim prostorima, što možda i nije loše zbog njegove loše gradnje. Naime, povijesni spisi kažu da je izgradnja izvedena uz puno grešaka i nedostataka zbog kojih je bilo lakše prenamijeniti ju u zatvor. Do 1800.godine, postalo je poprilično jasno da If nikada neće postati bitan faktor u obrani Francuske. Ipak, zbog njegove izolirane pozicije usred morske pučine, mnogi su shvatili da je idealan za izdvajanje kriminalaca i političkih disidenata iz društva. Jer, usred nemilosrdnih morskih struja i nepopustljivih vjetrova, nitko nije imao šanse da pobjegne.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

DRUŠTVENI STATUS VRIJEDIO JE ČAK I U ZATVORU

Od početka pa sve do kraja 19. stoljeća, ovdje je zatvoreno više tisuća političkih prognanika i preko 3.500 francuskih protestanata. Nekoć ugledni i imućni članovi francuske elite bivali su smješteni u dobro opremljene apartmane s kaminima, dok su pripadnici nižih slojeva vrijeme provodili u prenatrpanim tamnicama.

View this post on Instagram

A post shared by Made in Marseille (@madeinmarseille_officiel)

Osim što je dvorac poznat kao izolirani pakao za odmetnike, slavu je stekao i zbog klasika svjetske književnosti, romana o Grofu Monte Cristo. Pisac Alexandre Dumas je svog izmišljenog lika smjestio upravo ovdje, u zatvor If gdje je nesretni grof proveo čitavo desetljeće prije nego je uspio pobjeći. U stvarnom svijetu to nikome nije pošlo za rukom. Zatvorenici Chateau d’Ifa nikada nisu uspjeli prevariti sustav i nemilosrdnu prirodu.

VAPAJI ZATVORENIKA I DALJE ŽIVE UREZANI U ZIDOVE

Kada je krajem 19. stoljeća odlučeno da više neće obnašati funkciju mračne kaznionice na malom otoku, dvorac If je otvoren za javnost kao povijesna znamenitost. Osim urezanih natpisa očajnih zatvorenika na zidovima, posjetitelji mogu istraživati nekadašnje ćelije od kojih je jedna posebno uređena prema napisima iz romana o izmišljenom liku Monte Cristu.

View this post on Instagram

A post shared by Ludia Fontana (@ludia_fontana)

Kako ne bi sve palo pod sjenu mračne prošlosti dvorca, posjetitelji se ljeti mogu osvježiti i povratiti dobro raspoloženje kupanjem na obližnjem otočiću Frioul.

PODIJELI ČLANAK