Hrvatska Kalifornija: Pitomi neretvanski krajolik za kojeg kažu da ima najljepše zalaske sunca na svijetu

Delta Neretve ima najljepše zalaske sunca na svijetu
piše Putni Kofer

Prijestolnica mandarina, Zelena dolina, Hrvatska Kalifornija – sve su to nazivi za dolinu Neretve, najveće riječno ušće u Hrvatskoj koje sadrži najvrjednije ostatke sredozemnih močvara i jedno je od rijetkih preostalih u Europi. Kulturna, turistička i gospodarska destinacija smještena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji svojim posjetiteljima nudi tradicionalno voće i povrće, bogatu kulturnu i prirodnu baštinu, maraton lađa, ‘kitesurfing‘ te brojne druge aktivnosti.

DELTA NERETVE: UPOZNAJTE TAJNE PUTEVE I RUKAVCE

Ako tražite nešto drugačije, nešto što će biti uzbudljivo i zabavno, zaplovite Neretvom u lađi na foto safari izletu i upoznajte ovaj pitomi krajolik kojeg upotpunjuje zelena dolina. Vožnja uskim kanalima i rukavcima Neretve u tradicionalnoj lađi, koja je lokalnim ljudima nekad život značila, učinit će vaš odmor nezaboravnim.

Domaćini će vam kroz ugodnu vožnju pokazati čarobne putove Neretve te otkriti tajnu na koji način već stoljećima love ribu i uzgajaju ukusne agrume. Obvezno probajte i brujet od jegulja i žaba, tradicionalno i pikantno jelo koje se sprema još od davnina. Odavno je već poznato kako ljubav ide kroz želudac, zato uživajte u specijalitetima neretvanske kuhinje u koju ćete se zaljubiti već na prvi zalogaj.

Zeleno srce Europe: čarobna Slovenija na tako malenom području skriva ljepote svjetskih razmjera

BITKE NA NERETVI I MARATON LAĐA

Kada govorimo o neretvanskim lađama, nikako ne smijemo zaboraviti Maraton lađa, sportsko natjecanje u utrci starih izvornih plovila. U utrci koja se održava u kolovozu, svake se godine natječu ekipe iz Neretve i ostalih krajeva Hrvatske, koje imaju za cilj što prije preveslati rutu od 22 kilometra od Metkovića do Ploča. Prema broju gledatelja koji prate natjecanje duž cijele rute, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija.

Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe jer ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, a ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane i Neretvanke.

HRVATSKA KALIFORNIJA: VJENČANJE IZ SNOVA I NAJLJEPŠI ZALASCI SUNCA

Sad već znamo da je jednu od najljepših plaža na jugu Hrvatske kreirala rijeka Neretva koju, osim kitesurfera, obožavaju i organizatori vjenčanja. Naime, dok jedni ondje pronalaze raj za ljubitelje adrenalinskih sportova, drugi za poljoprivredu, a treći za veslanje, neki će pak osjetiti tu egzotičnu atmosferu izgovarajući svoje sudbonosno ‘da’.

Neodoljive čari Mediterana: upoznajte skrivena i pomalo misteriozna mjesta u Portugalu

Da je zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu reći će brojni Zadrani, a mnogi će citirati i slavnog filmskog redatelja Alfreda Hitchcocka koji je tijekom posjeta Zadru u svibnju 1964. godine promrmljao ‘To mora da je najljepši zalazak sunca na svijetu’! Svi znamo kako je slavni redatelj imao oko za dobar kadar, no čarobne zalaske na ušću Neretve očito nije stigao posjetiti….

Otok boli i strave na Jadranu: mjesto je toliko jezivo da je talijanska vlada zabranila posjete
PODIJELI: