Jeste li znali da Hrvatska ima svoju Dolinu mamuta? Nalazi se na istoku zemlje, na mjestu vrijednih pronalazaka iz ledenog doba

Foto: Dolina mamuta
piše Lana Mindoljević

Uz sam Dunav, na cesti koja spaja Vukovar i Ilok, smjestilo se mirno srijemsko selo, urednih cesta i kuća, puno okućnica bogatih cvijećem i plodovima. Da nije riječ o sasvim običnom selu na istoku Hrvatske otkriva natpis na ulazu: Mohovo, Dolina mamuta. Mamuti? U Hrvatskoj, u Srijemu? Nedaleko od opjevanog Dunava i slikovitog Iloka okruženog vinogradima? Tragom ovog natpisa, slučajno uočenog uz cestu, istražili smo što je zapravo Dolina mamuta i kakvu zanimljivu priču krije selo Mohovo.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

PRVI FOSILNI OSTATAK PRONAĐEN JE 2012. PRILIKOM RADA U VOĆNJAKU

Sve je počelo 2012., kad je prilikom kopanja u voćnjaku slučajno pronađen prvi fosilni ostatak mamuta i vunastog nosoroga. Četiri godine kasnije, novi su fosilni ostaci pronađeni na drugom mjestu u selu. Nije prošlo dugo, ostaci Mamuta otkriveni su i u blizini ribnjaka. Postalo je jasno da područje Mohova krije mnoštvo tajni od prije 15 tisuća godina, te da je riječ o važnom nalazištu na geološko paleontološkoj karti Hrvatske. Uslijedio je niz istraživanja te su pored vunastog mamuta i vunastog nosoroga pronađeni fosilni ostaci hijene, divljeg konja i bizona.

MJEŠTANI SU OSNOVALI UDRUGU KOJA SE BAVI PROMICANJEM SELA I ISKORIŠTAVANJEM NJEGOVA POTENCIJALA

Sve je ovo zaintrigiralo i stanovnike Mohova, sela s 200-tinjak stanovnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nekoliko je mladih mještana osnovalo udrugu Dolina mamuta, odlučni da iskoriste potencijale ovih vrijednih pronalazaka i ožive svoje selo. Prošle je godine podignut najvidljiviji simbol novog smjera u kojem je selo krenulo; u samom je središtu podignut kip mamuta u stvarnoj veličini, sačinjen od čvrstih i postojanih materijala kako bi izdržao sve vremenske uvjete. Ne može vam promaknuti, vidjet ćete ga na glavnoj prometnici koja povezuje srijemska mjesta. Ovaj kip, koji je u kratkom roku postao simbol Mohova, djelo je kipara Nikole Fallera iz Osijeka.

LANI JE PRONAĐEN ČETVRTI VRIJEDNI FOSIL, ZUB MAMUTA

Četvrti važni pronalazak dogodio se prošle godine. Goran Popović, predsjednik Udruge Dolina mamuta, lani je pronašao novi zub mamuta, o čemu su izvijestili brojni nacionalni mediji. Postalo je jasno da je ova bogata prošlost odlična podloga za bolju budućnost i razvoj sela. Osim kipa mamuta, u selu su postavljene informativne ploče, redovito se organiziraju radionice na temu pronalazaka, postavljena je izložba u prostorijama Društvenog doma…

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

Od slame su se izrađivali ne samo mamuti, već i slamnate skulpture nogoroga i hijene. No najveći je iskorak svakako organizacija Mammothfesta, koji se ove godine održao po treći put.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Udruga Dolina mamuta (@dolina_mamuta)

MAMOOTHFEST JE ZABAVNO EDUKATIVNA MANIFESTACIJA KOJA JE OŽIVJELA CIJELO MJESTO

Mamoothfest je edukativno-zabavna manifestacija koja se održava u listopadu, s nizom tematskih radionica, obilazaka, predstava… Sve je, dakako, “začinjeno” i dobrom glazbom i ukusnom hranom. Ovo je događanje u samo tri godine postalo prepoznatljiva adresa za zabavu kako djece, tako i odraslih koji žele saznati više o bogatoj povijesti ovog kraja.

Mještani se nadaju da će četvrti pronalazak fosila i sve veći interes javnosti za Mohovo dovesti i do novih i većih istraživanja cijelog lokaliteta. Želja im je da jednog dana u Mohovu urede “megapark” Doline mamuta, s replikama svih životinja koje su tu boravile u Ledeno doba, te pratećim objektima i prostorima za održavanje radionica i edukacija. Stručne detalje o lokalitetu možete pročitati ovdje, a informacije o Dolini Mamuta pratiti na njihovoj službenoj stranici.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Udruga Dolina mamuta (@dolina_mamuta)

PODIJELI ČLANAK