Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada! Upoznajte Elefsinu, Temišvar i Veszprém

Veszprém (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Grčki industrijski gradić utemeljen u 2. stoljeću prije Krista, rumunjski studentski grad izrastao na ostacima rimske utvrde te jedan od najstarijih mađarskih gradova koji nosi nadimak „grad kraljica”. To su Elefsina, Temišvar i Veszprém, europske prijestolnice kulture za 2023., a mi vam predstavljamo ta tri manja, ali kulturom bogata grada koja će ove godine biti pod posebnim povećalom svih ljubitelja kulture i putovanja.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

Titula Europske prijestolnice kulture odabranim gradovima svake godine donosi povećanje turističkih posjeta i ulaganja u razvoj kulture iz europskih, lokalnih i sponzorskih budžeta. Od 1985. dodjeljuje ju Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da je kultura važno područje njihova razvoja. Jedini Hrvatski grad koji je do sada ponio ovu prestižnu titulu bila je Rijeka 2020. godine, kojoj je pandemija osujetila velik niz događanja i ulaganja koji su bili pripremili, no neki su kulturni projekti ostali za sva vremena.

ELEFSINA: NEKAD INDUSTRIJSKI GRAD TRANSFORMIRA SE U EKOLOŠKU DESTINACIJU

Grčki industrijski grad, smješten 23 kilometra zapadno od Atene, u ovom je natjecanju prijavio projekt „Misteriji tranzicije”, koji ima tri glavna elementa: ljudi i društvo, okoliš i rad. Element okoliša imat će poseban naglasak na izazove mijenjanja Elefsine kao tradicionalno industrijskog grada, a programi počinju 4. i 5. veljače.

Elefsina ima bogatu prošlost čiji su ostaci vidljivi na svakom koraku, a grad je nekad bio jedno od najvažnijih svetišta antičkog svijeta i poistovjećivao se s Demeter, božicom poljoprivrede, i njezinom kćerkom Perzefonom. U drugoj polovici 19. stoljeća počeo se ubrzano industrijalizirati, a danas se iz ribarskom gradića preobrazio u moderan grad poznat po ekološkim politikama i recikliranju.

U Elefsini turisti ne propuštaju posjetiti arheološko nalazište i muzej s najvrjednijih eksponatima iz antičkog doba, koji se nalaze u samom centru, te Hadrijanov akvadukt i crkvu svetog Zakarija. Uz sve to, Elefsina je smještena uz Egejsko more, u mirnom zaljevu i ima idealnu mediteransku klimu što je čini odličnim izborom za posjet u svako doba godine.

TEMIŠVAR: GRAD PREKRASNE ARHITEKTURE S MNOŠTVOM ZELENIH PARKOVA

Najveći grad zapadne Rumunjske često se naziva i malim Bečom, za laskavu titulu je odabran zahvaljujući programu „Osvijetlimo grad”, koji se vrti oko ljudi, mjesta i konekcija, a događanja počinju 17. i 18. veljače. Upravo je ovaj grad drugi u svijetu i prvi u Europi svoje ulice osvijetlio javnom rasvjetom na električnu energiju.

Temišvar leži na rijeci Bega, a poznat je po prekrasnoj arhitekturi, velikim, uređenim zelenim površinama i vibrantnoj kulturnoj ponudi. U njemu se održavaju brojni festivali, koncerti i izložbe, galerije i muzeji privlače tijekom cijele godine, a poznat je i po noćnom životu. Obiluje raskošnim crkvama, zanimljiva je i židovska četvrti, a posebno su elegantni barokni glavni trg i središte grada koje je pješačka zona. Neki od spomenika u srcu grada pružaju panoramski pogled, dok brojni parkovi u ovom „gradu cvijeća” pružaju idilično mjesto za predah od razgledavanja.

VESZPRÉM: GRAD KRALJICA S IMPRESIVNIM DVORCEM NA BREŽULJKU

Jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj udaljen je 16 kilometara od poznatog jezera Balaton, a titulu je zaslužio zahvaljujući programu „Zasjajte s nama” koji počinje 21. i 22. siječnja. Tijekom cijele godine u planu su programi koji uključuju glazbene i plesne festivale, izložbe, umjetničke postave i još mnogo toga.

U Veszprému su stoljećima biskupi krunili mađarske kraljice, zbog čega ga i danas zovu „gradom kraljica”. Nad gradom dominira dvorac sagrađen u 10. i 11. stoljeću koji je omiljena lokacija za razgledavanje i putovanje u prošlost jer je većina atrakcija smještena upravo u „dvorskoj četvrti”. Biskupska palača, spomenik svetom Stjepanu i Giselli, katedrala svetog Mihovila i brojni gradski parkovi samo su dio znamenitosti koje vrijedi posjetiti, a za najmlađe tu je i veliki Zoološki vrt s mnoštvom životinja i atrakcija za sve generacije.

PODIJELI ČLANAK