Biser Europe u kojem se susreću Istok i Zapad: upoznajte najljepše gradiće u Mađarskoj

Najljepši gradovi u Mađarskoj koje morate posjetiti
piše Ivan Fratrić

Prekrasna mađarska metropola prepuna je kulture i šarmantnih krajolika, a Dunav koji prolazi kroz grad nosi u sebi posebno relaksirajuću snagu na koju je teško ostati ravnodušan. Država je to u kojoj se miješaju različite kulture i jezici, staro i novo, Istok i Zapad, a osim impresivne Budimpešte, u Mađarskoj ćete pronaći brojne gradove koji pričaju zanimljive priče iz povijesti, kulture i gastronomije. Sljedeći put kada poželite savršen odmor, razmislite o ovom kulturnom biseru u srcu Europe, a ovo su najljepši mali gradovi u Mađarskoj koje morate posjetiti!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

EGER

Povijest koja seže u 11. stoljeće, kao i kombinacija kršćanske i turske kulture te barokne i klasicističke arhitekture, rezultirali su jedinstvenom vizurom grada koja će svakoga oduševiti. Smješten na sjeveru Mađarske, Eger je jedan od najljepših baroknih gradova Europe, a zbog svoje bogate povijesti ima karakterističnu srednjovjekovnu vibru za koju su zaslužni tisuću godina star dvorac kao i brojni crkveni tornjevi koji su razasuti po cijelom gradu.

View this post on Instagram

A post shared by Eger Tourism (@visiteger)

Ono što dodatno doprinosi šarmu ovog mađarskog dragulja je činjenica da se u njegovom neposrednom okruženju nalazi svjetski poznato vinorodno područje znakovitog imena Dolina lijepih žena, na kojem djeluje čak 200 proizvođača vina koji stvaraju najbolju kapljicu u zemlji. Stoga, ako želite osjetiti eklektičnu kombinaciju provansalskog i srednjovjekovnog duha, Eger je odlična opcija za vas!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

TIHANY

Smješten na istoimenom poluotoku na sjevernoj obali jezera Balaton, Tihany pruža prekrasan pogled na prirodni krajolik i mnoštvo restorana koji poslužuju lokalno vino. Osim vinograda, ovo mjesto poznato je po nepreglednim ljubičastim poljima lavande koja obavijaju čitavo područje ugodnim mirisom koji umanjuje osjećaj stresa. O njegovoj bogatoj povijesti svjedoči impozantna opatija iz 11. stoljeća koja je najveća atrakcija grada čija su dva tornja ujedno i najveći simboli. Šetnjom po pitoresknim uličicama Tihanyja primijetit ćete da je dobar dio krovova prekriven trskama iz obližnjeg jezera, a naići ćete i na brojne malene prodavaonice proizvoda od lavande, kao i (za Mađarsku) neizostavne crvene paprike po kojoj je nadaleko poznata.

View this post on Instagram

A post shared by Hello Tihany (@hello_tihany)

ESZTERGOM  (OSTROGON)

Smješten uz rijeku Dunav, Esztergom je jedan od najstarijih mađarskih gradova, a nekada je bio i prijestolnica u kojoj je okrunjen Stjepan I., prvi kralj Ugarske. Njegova najljepša atrakcija je Esztergom bazilika koju nećete moći ne primijetiti, budući da se radi o impozantnom zdanju visokom preko 100 metara. Ova impresivna građevina nije samo najveća crkva u Mađarskoj, to je ujedno i najviša zgrada bilo koje vrste u zemlji.

Esztergom je uistinu monumentalan u svakom pogledu i to se očituje u njegovim trgovima, ulicama i parkovima, što ga čini obaveznim dijelom turističkih itinerara za putnike koji se voze riječnim kruzerima po Dunavu, kao i onima koji iz Budimpešte dolaze na dnevne izlete. Ako želite osjetiti atmosferu i život ovog povijesnog mjesta, zaputite se u šareni dio grada imena Víziváros (koji se prevodi kao ‘’vodeni grad’’) u kojem ćete pronaći ponešto za sebe s obzirom na bogatu kulturnu i gastronomsku ponudu.

SZEGED (SEGEDIN)

Na samom jugu Mađarske, na tromeđi granica sa Srbijom i Rumunjskom, našao se jedan od gradova koji zbog silne količine sadržaja svakako pripada kategoriji jednog od podcjenjenijih. Zbog velikog broja kazališta, opernih kuća i koncertnih dvorana te događaja koji se odvijaju tijekom cijele godine, Szeged uistinu možemo nazvati gradom kulture. Upoznajte znamenitosti grada kao što su glavni gradski trg Széchenyi Tér na kojem se nalazi prekrasna neobarokna zgrada gradskog poglavarstva, kao i sinagoge Uj Zsinagóga i Ozsinagóga koje ostavljaju bez daha.

Ako dođete tijekom ljeta, iskoristite vrijeme za uživanje na plažama uz rijeku Tiszu koja razdvaja grad, a tu je i odlična ponuda toplica i wellness centara po kojima je Szeged poznat. Kako bi upotpunili cjelokupni doživljaj, začinite svoj dan sa specijalitetima iz muzeja Pick salame i ljutih paprika.

SZENTENDRE (SENANDRIJA)

Ovaj šarmantni gradić nalazi se i na rijeci Dunav i odlična je opcija za jednodnevni izlet ako ste u posjetu mađarskoj prijestolnici. Smješten na obalama Dunava, u njemu se miješaju mediteranska vibra s primjesama mađarske i srpske kulture, a sve to začinjeno je baroknom arhitekturom. Na samom ulazu u grad primijetit ćete kako izgleda amalgam kulture dvaju naroda – pravoslavne crkve, slavenska imena ulica i male mediteranske uličice koje podsjećaju na labirinte.

Gdjegod se više kultura miješa na jednom mjestu, gastronomska ponuda na tom području cvjeta, a Szentendre ne odudara od tog pravila. Stoga, u odmoru od razgledavanja svega što ovaj gradić ima u ponudi, uzmite si vremena i ne propustite uživati u bogatoj ponudi ukusne i raznolike hrane.

PECS (PEČUH)

Zbog mirnog suživota Mađara, Hrvata, Srba, Nijemaca i drugih nacionalnih manjina, Pecs već godinama nosi nadimak ‘’Grad bez granica’’. Smješten na samoj granici s Hrvatskom i udaljen nekih 3 sata vožnje od Budimpešte, ovaj gradić zbog svoje bogate povijesti nudi iznimno veliki broj zanimljivih lokaliteta, poput ranokršćanske nekropole koja je dijelom UNESCO-ve svjetske baštine, katedrale koja datira iz 11. stoljeća te džamije Pasha Qasim koja svjedoči o prisutnosti osmanskog carstva na ovom području.

Iako je nešto veći grad, zadržao je onaj opušten i sporiji način života koji se inače odvija u manjim mjestima. Ovdje ćete pronaći iznimno veliki broj kulturnih događaja, odličnih restorana, kafića i noćnih klubova, što i ne čudi budući da se radi o sveučilišnom gradu.

SOPRON (ŠOPRON)

U komadiću zemlje koja prodire u Austriju, ispod istoimene planine i u blizini Nežiderskog jezera koje je zbog svoje izrazite bioraznolikosti zaštićeno od strane UNESCO-a, smjestio se prekrasni gradić Sopron. Njegovo najveće bogatstvo su barokni trgovi i kamene ulice koje se stapaju sa srednjovjekovnim kućama i renesansnom arhitekturom, rimske ruševine grada Skarbantije, a sve to zaokružuje bogata gastronomska ponuda.

Ono što će svakako razveseliti domaće turiste je činjenica da se u Sopronu nalazi značajna hrvatska manjina koja će svakoga rado ugostiti u svojim pubovima diljem grada. Ako se želite otisnuti izvan centra, preporučujemo planinarenje na planinu Sopron, kao i posjet spomenutom Nežiderskom jezeru za uživanje u prirodnim ljepotama koje okružuju grad.

PODIJELI ČLANAK