Grad na Dunavu kao stvoren za hedonizam i uživanje: evo zašto je Novi Sad idealno odredište za vaš sljedeći izlet

Novi Sad
Novi Sad (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Drugi najveći grad u Srbiji nakon Beograda, glavni grad Vojvodine, europska prijestolnica kulture 2022. godine, grad pun života, grad za hedonizam i uživanje – sve je to Novi Sad koji je savršeno odredište za kratki izlet ili city break. Jedan je to od onih gradova koji će vas osvojiti na prvu svojom uređenosti, urednim ulicama i fascinantnim građevinama, ali ono zbog čega ćete mu se vraćati je njegova atmosfera, ritam kojim živi i duša koja svakog prihvaća kao svojeg. U samoj gradskoj jezgri oduševit će vas barokne, neorenesansne i klasicističke građevine, a u okolici prekrasna priroda Nacionalnog parka Fruška Gora, pravoslavni manastiri, salaši, čarde i vinski putevi. U nastavku donosimo što svakako vrijedi vidjeti (i doživjeti) kad sljedeći put posjetite Novi Sad.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

PETROVARADINSKU TVRĐAVU NAZIVAJU I “GIBRALTAR NA DUNAVU”, A U 19. STOLJEĆU BILA JE NAJSIGURNIJA U EUROPI

Jedna od najpoznatijih atrakcija grada je Petrovaradinska tvrđava, na kojoj se svake godine održava slavni festival Exit. Smještena na obali Dunava i naslonjena na Frušku Goru ova je fascinantna građevina dobila nadimak “Gibraltar na Dunavu”.

View this post on Instagram

A post shared by EXIT Festival (@exitfestival)

Na mjestu tvrđave naselje je postojalo u 2. stoljeću prije Krista, a prvu utvrdu su podigli Rimljani u 1. stoljeću. Još u 14. i 15. stoljeću utvrda na ovoj lokaciji je ojačavana i proširivana, a današnji je izgled dobila gradnjom koja je trajala od 1692. do 1780. godine. Početkom 19. stoljeća bila je jedna od najvećih i najsigurnijih tvrđava u Europi. Od sredine 20. stoljeća potpuno je demilitarizirana i proglašena povijesnim spomenikom.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Danas se na prostoru tvrđave nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umjetnika, akademija umjetnosti, astronomski opservatorij i mnogi drugi sadržaji. Prepoznatljivi simbol tvrđave je Petrovaradinski sat, neobičan zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Mehanizam sata se i danas navija ručno i zvoni svaki puni sat.

PANORAMOM GRADA DOMINIRA ZVONIK RIMOKATOLIČKE CRKVE IMENA MARIJINA

Na većini razglednica Novog Sada najuočljivija građevina je toranj Crkve Imena Marijina koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, Trgu slobode. Iako ju često nazivaju katedralom, ona to nije jer nije sjedište biskupije. Toranj crkve visok je čak 72 metra, katedrala je duga 52 metra i široka 25 metara. Sagrađena je 1895. godine na mjestu na kojem je stajala manja crkvica, a u interijeru možete razgledati četiri oltara i niz prekrasnih vitraža, kao i vrijedne orgulje i niz umjetnina.

ŠETNJA CENTROM ŠETNJA JE KROZ POVIJEST UZ UŽIVANJE U PREKRASNOJ ARHITEKTURI

U staroj jezgri nalaze se brojne važne građevine i povijesni spomenici. Trg slobode centralno je mjesto u gradu, a okružuju ga zgrade s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Središnje mjesto na trgu zauzima spomenik Svetozaru Miletiću visok sedam metara, rad Ivana Meštrovića. Nešto dalje naići ćete na veliku zgradu Srpskog narodnog pozorišta, kazalište koje se prostire na 20 tisuća četvornih metara i ima tri scene.

Jedna od najstarijih i definitivno najživlja ulica je Zmaj Jovina, u kojoj ćete pronaći brojne lokale, trgovine i kafiće. U toj se ulici djelomično nalazi najveća palača u gradu, Tanurdžićeva palača u Bauhaus stilu. Danas je jedan njezin dio preuređen u hotel.

ODMORITE U ZELENILU PARKOVA I NA UREĐENOJ GRADSKOJ PLAŽI NA DUNAVU

Plaža Štrand uređena je na obali Dunava 1911. godine, a danas je omiljeno mjesto okupljanja i druženja mladih. Nedaleko od obale rijeke smješten je Dunavski park, najstariji i najljepši u Novom Sadu. U parku, uređenom u 19. stoljeću, postoji malo jezero, a u njemu otok na kojem su posađene žalosne vrbe u sjećanje na austrijsku caricu Elizabetu. U parku se nalaze i fontana i niz spomenika i bista priznatih srpskih umjetnika.

NEIZOSTAVNI DIO IZLETA U NOVI SAD JE UŽIVANJE U HRANI I PIĆU, A RADE I VRHUNSKA VINA

U Vojvodini se uvijek dobro jede i pije, bez žurbe, obilno i ukusno. Restoranska scena u gradu sve je življa, otvaraju se brojni internacionalni restorani, pa i specijalizirani poput veganskih i vegetarijanskih. Ali ako želite probati tradicionalne lokalne specijalitete, uputite se u neki od klasičnih restorana sa srpskom nacionalnom kuhinjom, kao što su Sokače, Balkan Express ili Lazin Salaš. Ako volite vina, naručite neku od lokalnih etiketa iz hvaljenih fruškogorskih vinograda. 

PODIJELI ČLANAK