Lonjsko polje: sve što trebate znati o izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima

Lonjsko polje
piše Putni Kofer

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi. Cijeli ovaj kraj izgleda kao da je vrijeme odavno stalo, a to se najbolje vidi u simbiozi čovjeka, prirode i životinja među kojima vlada skladan odnos. Više je razloga zašto biste svakako trebali upoznati ovu prekrasnu oazu prirode – od bogatstva rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, autentične posavske kulture, netaknute prirode pa sve do gastronomskih užitaka koje pružaju ljubazni domaćini. Krenite na izlet u Lonjsko polje i doživite nevjerojatne pejzaže u kojima caruju stotine domaćih životinja, pedalirajte kroz močvarni kraj, šume i uz rijeke Savu i Lonju… Bit će to nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

RODE U PARKU PRIRODE LONJSKO POLJE

Najpoznatiji stanovnici Parka prirode Lonjsko polje zasigurno su rode. Omiljene bijele ptice možete susresti na svakom koraku jer je njihov život usko povezan uz čovjeka i vlažna staništa bogata hranom. Svojim dugim crvenim kljunom i elegantnim držanjem svake godine se vraćaju i izazivaju divljenje među posjetiteljima. Svoja gnijezda gradili su na štalama, kućama, stupovima elektrovodova i na stablima. Procjenjuje se da gotovo trećina hrvatske populacije bijele rode ima upisano boravište u Lonjskom polju.

Upravo zbog velikog broja gnijezda na krovovima drvenih posavskih kuća, selo Čigoč u Lonjskom polju 1994. godine proglašeno Prvim europskim selom roda. Na početku jeseni rode odlaze na zimovanje na jug Afrike, a jedna od zanimljivijih priča o njima je spremnost da put od 10 tisuća kilometara prelete za tri tjedna.

Roda je po prirodi slab letač, ali je prava ptica selica. Kada seli u Afriku ne leti preko mora, već kopnom preko Bugarske, Rumunjske, Bospora, Turske, Izraela, duž Nila i istočnim dijelom Afrike. Zatim preko Etiopije, Kenije, Zambije do Južnoafričke Republike. Neke ptice na svome putu prate planine, rijeke i obale, a neke sunce i miris Zemlje.

PARK PRIRODE LONJSKO POLJE JE IDEALNA LOKACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA

Osim promatranja ptica, posavski krajobraz Lonjskog polja idealno je odredište i za sve ljubitelje aktivnog odmora. Posebna atrakcija u Parku prirode je plovidba čamcima na solarni pogon, a Park obiluje i brojnim pješačkim i biciklističkim stazama. U šetnju se možete uputiti sami ili pod vodstvom stručnog vodiča, a moguće je organizirati i edukativni program uz promatranje ptica kroz poljske puteve.

Biciklističke staze su lagane i ugodne za vožnju, pogodne za cijelu obitelj. Zbog velike površine koja je pod vodom park je idealan i za vožnju kanuom, a možete ih iznajmiti u Posjetiteljskom centru Čigoč. Za vožnju se preporučuje ponijeti nepromočivu i zatvorenu odjeću, laganu sportsku obuću, ruksak ili laganu torbu. Cijena od 50 kuna uključuje najam kanua i dodatne opreme (veslo i prsluk za spašavanje).

Najveće zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj ubraja se i među najugroženije močvarne dijelove u svijetu. Iako u svako godišnje doba pokazuje drugo, zanimljivo lice, najatraktivnije ga je posjetiti u proljeće i jesen pa ga obići biciklima, usput uživajući u pogledu na biljni i životinjski svijet, konje koji slobodno pasu, krave koje odmaraju pod drvećem…

3 POSJETITELJSKA CENTRA ZA UŽIVANJE U EDUKACIJI I REKREACIJI

Na području Parka nalaze se čak 3 posjetiteljska centra u kojima možemo započeti izlet u Lonjsko polje. Posjetiteljski centar Krapje (adresa: Krapje 16) u svojoj okolici ima prekrasnu pješačku stazu. Ovdje možete istražiti ornitološki rezervat Krapje đol i provozati se čamcima na solarni pogon. Drugi posjetiteljski centar nalazi se u Repušnici (adresa: Fumićeva 184) i nudi opuštajuću šetnju pješačkim stazama Repušničkog polja i izletište Vrbačinec. Posjetiteljski centar Čigoč pronaći ćete na adresi Čigoč 26 i idealno je mjesto za razgledavanje roda i uživanje u čarobnoj prirodi.

Osnovna cijena ulaznice iznosi 15 kuna, dok ćete vožnju brodom po rijeci platiti dodatnih 20 kuna. Ulaznica ”Vikend program” iznosi 50 kuna po osobi. Za djecu od 3 do 6 godina izdvojit ćete 5 kuna, a za djecu od 7 do 10 godina 15 kuna. U cijenu su uključeni svi sadržaji posjetiteljskih centara.

NAJLJEPŠI VIDIKOVCI I PREDAH U JEDNOM OD SEOSKIH DOMAĆINSTAVA

Vidikovci pružaju jedinstven pogled na Park prirode Lonjsko polje. Svoj dolazak potrebno je najaviti u najbližem posjetiteljskom centru. Svi zaljubljenici u prirodu uživat će u spektakularnim pogledima i doživjeti sklad tamošnjeg biljnog i životinjskog svijeta. Najpopularniji su vidikovac Osekovo, smješten u Osekovskom polju, zatim vidikovac Rezac koji se nalazi na Stazi graničara koja spaja selo Krapje i selo Drenov Bok, i vidikovac Roda u Čigoču.

View this post on Instagram

A post shared by Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

Nakon rekreacije, deseci seoskih domaćinstava omogućit će vam da uživate u izvornoj posavskoj gastronomiji. Na adresi Čigoč 7a Ugostiteljski obrt Tradicije Čigoč nudi domaću kuhinju, sobe, apartmane i rekreacijske sadržaje. Turističko seosko gospodarstvo Etno selo Stara Lonja poziva vas da uživate u netaknutoj prirodi, tišini hrastovih šuma, čistom zraku, kreketu žaba i pjevu ptica, a Sava Turizam, na adresi Lonja 167, pružit će vam jedinstvene gastronomske doživljaje. Dođite i budite ono što ste nekada bili bez civilizacije, buke automobila, gradskih gužvi i nervoze.

IZLET NADOPUNITE POSJETOM MOSLAVAČKIM VINARIJAMA I KUŠAJTE VINO ŠKRLET

Moslavina je domovina izvornih vina od kojih se posebno ističe Škrlet. Riječ je o sorti koja je jedna od rijetkih u kontinentalnoj Hrvatskoj za koju se sa sigurnošću može reći da je autohtona. Moslavci su na nju izrazito ponosni, a vino je bistro, svjetlo žućkaste boje s nijansama zelene, lagano i pitko. Predlažemo da posjetite vinariju klet Romić koja će vam otkrit svu raskoš najpoznatije moslavačke sorte te vinariju Trdenić koja je poznata po prekrasnom pogledu na zavodljive vinograde!

PODIJELI ČLANAK