Najljepše oko Dalmacije: fascinantan izvor rijeke Cetine ne prestaje mamiti svojom ljepotom

Izvor Cetine i najljepše oko Dalmacije ne prestaje mamiti svojom ljepotom
Foto: Instagram / @a.v_b.o.s.s
piše Putni Kofer

Nebrušeni biser u zaleđu slavne morske obale, Dalmatinska zagora posljednjih nekoliko godina uživa zaista poseban status među putnicima te je postala sve popularnije odredište za odmor i kratke vikend izlete. Mjesto je to bogate povijesti, prirodnih ljepota, idealno za aktivni odmor i uživanje u izolaciji daleko od najprometnijih turističkih mjesta, a da je tako pokazuju i prelijepe fotografije na Instagramu koje se prenose u brojnim svjetskim medijima. O jednoj se lokaciji ne prestaje pričati, a to je najveći izvor rijeke Cetine kojeg su prozvali i “najljepšim okom Dalmacije”.

IZVOR CETINE I IMPRESIVNO JEZERO KOJEG SU PROZVALI ”NAJLJEPŠIM OKOM DALMACIJE”

Kad je riječ o najfotografiranijim mjestima u Hrvatskoj, tu listu bi bilo nemoguće napraviti bez izvora rijeke Cetine, posebno onog najvećeg – Glavaš ili Veliko vrilo. Nalazi se usred dalmatinskog krša, a svjetsku slavu donijelo mu je impresivno jezero koje nerijetko poprima tirkizan izgled. Uz očaravajuće boje, posjetitelje fascinira i njegova dubina, kao i nevjerojatna činjenica da veliki dio samog jezera nije istražen. Ovaj hidrološki prirodni spomenik nalazi se na 385 metara nadmorske visine, i upravo tu Cetina kreće na svoje putovanje do mora.

Glavaševo jezero okruženo je dinarskim krajolikom, što samo dodatno pojačava magičan ugođaj. Popularan način fotografiranja je iz ptičje perspektive pa iz zraka izgleda kao veliko modrozeleno oko. Poželite li tu zaplivati, morat ćete u sebi imati adrenalinski duh jer se temperatura u najtoplijim mjesecima ne diže iznad 10 stupnjeva. Za one malo manje hrabrije, dovoljan će biti boravak na svježem zraku i uživanje u prekrasnom prizoru.

U BLIZINI POSJETITE NAJSTARIJU STAROHRVATSKU CRKVU I ODMORITE DUŠU I TIJELO UZ BOGATU PONUDU REKREATIVNIH AKTIVNOSTI

Izletnicima će biti zanimljivo vidjeti i najstariju starohrvatsku crkvu sv. Spasa koja se nalazi nedaleko od izvora Cetine, a smatra se najvrjednijim spomenikom domaće, ali u europske sakralne arhitekture. Prema sačuvanim izvorima, ovu prelijepu građevinu sagradio ju je župan Gostiha sa sinovima i majkom Nemirom u drugoj polovici 9. stoljeća. Na prostoru oko crkve otkriveno je i veliko srednjovjekovno groblje sa stećcima koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća.

Ova poznata mjesta koja je zaštitio UNESCO do 2050. neće postojati ili će izgledati posve drugačije

Gotovo netaknuta priroda duž kanjona rijeke Cetine, koji od davne 1963. uživa status zaštićenog prirodnog krajolika, idealno je odredište za sve ljubitelje aktivnog odmora. Zamislite samo svježi zrak uz cvrkut ptica i žuborenje rijeke, tajanstvene špilje i nevjerojatne dalmatinske mlinove, kupanje u kristalno zelenoj rijeci, pogled na jedinstvenu floru i faunu, brloge šuma i puno adrenalina. Za sve one koji uživaju u ljepotama prirode, rafting na rijeci Cetini pravi je odabir. Tu je i vožnja kanuima ili kajacima, bicikliranje, pješačenje…

Prirodno okruženje oko rijeke Cetine je mali, zeleni raj pogodan za pravi odmor i bijeg od svakodnevice.

PODIJELI: