Hram prepun štakora, koji se ovdje smatraju svetim bićima, pohodi na tisuće vjernika. Glodavci im često sjede na ramenu, dolaze u krilo i jedu iz ruke

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

Indija je nevjerojatna zemlja. Ako negdje doista, i to u svakom pogledu, možete naići na nesvakidašnje, neobično, potpuno ‘ludo’ to je upravo ta zemlja. Stoga nimalo ne čudi da u njoj postoje neki doista neobični hramovi, a jedan se nekako jako ističe jer se u njemu, kao svetu životinju, slavi upravo onu od koje mnogi ljudi vrlo zaziru – štakora. Taj neobičan hram zove se Karni Mata hram, posvećen je istoimenoj hinduističkoj božici, a nalazi se u mjestu Deshnoke u okolici Bikanera u indijskoj državi Rajasthan. Slavno je to mjesto, za koje se čuje daleko van granica Indije, mjesto koje nerijetko privlači turiste željne pogleda na svete glodavce koje skriva mramorno i lijepo ukrašeno pročelje hrama.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

U HRAMU ŽIVI OKO 20 TISUĆA ŠTAKORA

Štakori koji obitavaju u tom hramu smatraju se, dakle, svetima. Za njih brinu zaposlenici u hramu, ali i obitelji koje tamo žive upravo s tim ciljem i svrhom – briga za te životinjice. Briga podrazumijeva i zaštitu od potencijalnih predatora (otvorene sekcije kompleksa zaštićene su, primjerice, mrežama), ali i manje romantične zadatke, recimo čišćenje njihova izmeta. Štakore koji žive u hramu naziva se inače ‘kābā’, a ima ih oko 20 tisuća. To znači da su posvuda, a posvuda je – čini se – i ono što bi ih najviše moglo zanimati, a to je hrana.

BIJELI ŠTAKOR SMATRA SE MANIFESTACIJOM SAME BOŽICE

Niz vjernika iz cijele Indije ovaj neobičan hram posjećuje blagoslova radi. No, među tisućama kābā koji žive u ovom posebnom hramu, postoji i njih nekoliko koji se smatraju iznimno svetima. Riječ je o bijelim štakorima. Navodno u tom štakorskom mnoštvu živi najviše 10 takvih, a smatraju ih manifestacijom same božice Karni Mate, kojoj je hram posvećen i po kojoj nosi ime. Ako ih netko od posjetitelja vidi to se smatra posebno vrijednim blagoslovom te vjernici ulažu mnogo truda ne bi li ‘namamili’ upravo takve.

AKO ZGAZITE I UBIJETE ŠTAKORA MORATE GA ‘ZAMIJENITI’ ONIM U SREBRU ILI ZLATU

Štakori koji obitavaju u hramu naviknuti su na ljude. Naime, ponekad dolaze u krilo vjernika ili pak im se popnu na rame kad tamo sjede. Isto tako, jedu posjetiteljima iz ruke ili pak iz istog tanjura. Dapače, ako se pojede hrana koju je prethodno gricnuo štakor to se smatra ‘visokom časti’. Također, vrlo je dobar znak ako vam štakor prijeđe preko stopala. S druge strane, prema pravilima hrama, ako stanete slučajno na nekog od štakora te ga tako, primjerice, ubijete, morate ga ‘nadomjestiti’ štakorom koji je izrađen od čistog zlata ili srebra.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ŠTAKORIMA SE PRINOSE DAROVI U HRANI I PIĆU

U hramu, koji je sagrađen oko 1530-e godine, oni su apsolutni ‘gospodari’. Nalaze se posvuda – u unutarnjem dijelu kompleksa, uključujući i glavni hram. Ulaze i u kuhinju, u različite druge prostorije kompleksa, a obitavaju i na krovu. U svakom od navedenih dijelova hrama dostupne su im različite vrste hrane. Onima koji su najbliže ikonama Karni Mate (tzv. murti) nude se orašasti plodovi, kokos, šećer, mlijeko, žitarice, voće i povrće, pa čak i alkohol. Oni koji žive, primjerice, na krovu većinom se hrane žitaricama, voćem, povrćem i vodom.

ŠTAKORI SE SMATRAJU REINKARNACIJAMA ČLANOVA KLANA

No, zašto se štakori u tom hramu smatraju svetima? Razlog je idući. Karni Mata je navodno dogovorila s bogom smrti Yamom da se svi pripadnici njezina klana reinkarniraju kao štakori sve dok se ne budu mogli ponovno roditi u klan. Nažalost, mnoge od svetih životinja koji žive u hramu pate od zdravstvenih problema zbog neprimjerene prehrane, primjerice problema sa želucem. Isto tako, svakih nekoliko godina pohara ih neka bolest te se njihova populacija drastično smanji. Ali se, isto tako, vrlo brzo vrati i u normalnu. Zanimljivo, u hramu nikada nije bilo slučajeva kuge i to se smatra jednim od čudesa božice kojoj je hram i posvećen.

PODIJELI ČLANAK