Lastovo – otok po mjeri čovjeka željnog susreta s rajskom ljepotom i netaknutom prirodom

Što vidjeti na Lastovu: otok na kojem caruje rajska ljepota
piše Lara Žučko

Lastovo je jedan od najjužnijih naseljenih otoka u Hrvatskoj, a zbog svoje biološke raznolikosti i netaknute prirode proglašen je Parkom prirode. Cijelo lastovsko otočje je zaštićeno područje rajske ljepote i kristalno plavog mora te je idealno mjesto za bijeg od ubrzanog života, stresne realnosti i gradske vreve. Ovdje kraljuju mirisi prirode i tišina koju prekidaju samo zvukovi valova, a noću ćete jasno vidjeti čak i najudaljenije zvijezde te Mliječnu stazu. Lastovo krije brojne zanimljivosti: u nastavku donosimo nekoliko priča i manje poznatih činjenica koje možda niste znali o otoku neopisive ljepote kojem su se i divili čak i bogovi!

Nevjerojatna "planina koja vrije" aktivni je vulkan s tri jezera koja mijenjaju boju, a uz nju su vezane brojne narodne legende i vjerovanja

LASTOVO: ZANIMLJIVOSTI O SKALINADAMA I FUMARIMA KOJI SVJEDOČE O STAROJ I DUGOJ POVIJESTI OTOKA

Kada se izaslanik grčkog boga Zeusa nije mogao odlučiti je li Korčula, Mljet ili Lastovo najljepši otok na svijetu, gnjevni ga je Zeus pretvorio u kamen, današnji otočić Glavat. Uzbudljiva i prastara povijest Lastova uklesana je i zapisana u mnogim arheološkim ostacima čijoj se ljepoti i danas možemo diviti kada kročimo na lastovsko otočno tlo. Obiteljske kuće iz davnog 15. stoljeća, ukrašene lastovskim fumarima i sularima, pričaju zgode iz davno prošlih vremena čiji se duh itekako još uvijek osjeća. Stari karakteristični dimnjaci, tzv. fumari simbol su Lastova te drevni ukrasi kuća od kojih niti jedan nije isti, a svaki je od njih originalan i lijep u svojoj neobičnosti.

Koliko je bogata kulturna i povijesna baština ovog otoka svjedoče stare crkvice razasute po cijelom otoku. One su obavijene lastovskim skalinadama, kamenim stepenicama koje jasno daju do znanja da se nalazimo u srcu Mediterana.

Staro srednjovjekovno naselje Lastovo smjestilo se na strateškoj poziciji između mora i plodnih polja, a na brdima koje ga okružuju nalaze se vidikovci koji prate svaki korak života. Ovo čarobno mjesto neodoljive ljepote i amfiteatralnog oblika jedino je naselje na otoku koje nije u neposrednoj blizini mora. Ovdje su mnoge kamene kuće dobro očuvane, a kroz njihovu arhitekturu i cjelokupan izgled možemo prepoznati nekadašnju feudalnu raslojenost društva.

Zelena Bilogora i mirni gradovi prepuni zelenila idealno su odredište za jesenski izlet, imamo pet izvrsnih prijedloga

ŠUMOVITO OTOČJE I STJENOVITA OBALA

Lastovsko otočje obiluje prirodnim potencijalom i ljepotama, a plodna polja, guste šume, strme obale i podvodne špilje samo su neke od njih. Zapadno otočje i otok Sušec te Donji i Gornji škoji dio su prostranstva koji čini svjetski prepoznati Park prirode, a uz Mljet nose titulu najšumovitijih otoka na Jadranu. Strme i stjenovite obale izazivaju strahopoštovanje prema moćnoj i predivnoj prirodi, posebice kada ugledate nestvarno bistro i tirkizno more, a ta je idilična scena uvijek popraćena mirisima mediteranskog bilja, posebice smilja i borova.

Nevjerojatan morski svijet ovog zaštićenog područja raj je za ronioce, a prekrasne staze privlače strastvene šetače i bicikliste. Oni koji stignu do Huma, najvišeg vrha na otoku, priuštit će si spektakularan pogled na beskrajno more, sramežljive uvale i šumovite brežuljke. Na otoku Lastovo smjestilo se nekoliko sela od kojih se neka skrivaju u uvalama na sjevernoj strani otoka, a jedno je selo, Skrivena Luka, okrenuto prema otvorenom moru. U njima žive simpatični mještani koji će vrlo rado popričati sa svakim posjetiteljem na kojeg naiđu.

OTOK LASTOVO: ŽIVOT GOSTOLJUBIVIH MJEŠTANA U MEDITERANSKOJ OAZI MIRA

Život na Lastovu nije nimalo lak. U zimskim mjesecima jadranski vjetrovi nemilosrdno pušu i zatvaraju svaku mogućnost odlaska na kopno ili na otok Korčulu gdje mnogi stanovnici nabavljaju razne potrepštine. Otočno stanovništvo je starije, a mladi se rijetko zadržavaju na otoku tijekom cijele godine. Na Lastovu nema srednje škole pa mnoga djeca već u dobi od 14 godina odlaze na školovanje u Split, Dubrovnik ili na Korčulu i vrlo rijetko se vrate u svoj rodni kraj. Budući da je većina stanovnika starije životne dobi, mnogi više ne mogu obrađivati svoja polja pa je samo 30 posto plodnih površina na Lastovu obrađeno.

Stanovnici cijelog otoka su izuzetno gostoljubivi i pristupačni, a sve što uspiju uzgojiti na svojoj zemlji i što uhvate u moru, rado će podijeliti s drugim ljudima. Druželjubivi mještani svake se godine raduju lastovskim pokladama, jedinstvenoj manifestaciji koja svakog siječnja okuplja sve stanovnike otočja. Ovo je jedan od najvrjednijih običaja naše zemlje, a Ministarstvo kulture ga je 2008. godine proglasio hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom. Pokladno razdoblje započinje na blagdan Svetog Antuna 17. siječnja, a traje do Čiste srijede. Na ovim plesnim večerima i višednevnim predstavama Lastovo ponovno oživi, a smijeh i glasno ćakulanje razbijaju zimsku tišinu na otoku.

KRALJEVSTVO SVJETIONIKA I INTIMNIH UVALA

Prvi korak osvajanja Lastova jest uplovljavanje u Uble, trajektnu luku koja se smjestila na zapadnoj strani otoka. Radi se o malenom naselju u kojem živi dvjestotinjak mještana, s nekoliko desetaka kuća. Ovdje ćete pronaći ostatke nekadašnjeg života kada je otok bio dom vojnicima koji su u naslijeđe ostavili brojne građevine, tunele i vojne baze, a danas su pravi mamac za turiste.

Nakon vojske, ulogu čuvara preuzeli su svjetionici otočja, a najpoznatiji je Struga, poznatija kao kula stražara Skrivene Luke. Ona se nalazi iznad litice visoke čak 90 metara i drugi je po redu najstariji svjetionik na Jadranu. Sagrađena 1839. godine, Struga je dom trećoj generaciji obitelji svjetioničara koji žive u potpunom miru i izolaciji.

S južne se pak strane nalazi svjetionik Sušec koji je također izgrađen u 19. stoljeću na najvišem vrhu južnog dijela otoka. Na Sušcu se nalaze i dvije ruševne crkvice, crkva Sv. Nikole iz 12. stoljeća te crkva Svete Marije iz 15. stoljeća, koje do danas svjedoče kulturnom i povijesnom bogatstvu ovog kraja. Na najistočnijem otoku lastovskog arhipelaga nalazi se svjetionik Glavat čija je zgrada među najvećim svjetioničarskim objektima na Jadranu.

Organiziranim turama i vožnjom brodicama možete obići ove prekrasne svjetionike, a nakon toga se okušati u otkrivanju uvala i nezaboravnom kupanju u kristalno čistom i bistrom moru. Od uvala svakako bismo izdvojili Zaklopaticu i Portorus u Skrivenoj Luci, a pješčana uvala na otočiću Saplunu oduševit će sve one koji izbjegavaju nošenje morskih šlapica.

ZABORAVLJENI MIRISI I OKUSI NA RAJSKOM OTOKU

Otok Lastovo, koji kao da je dio nekog čarobnog svijeta, počastit će svakoga svojom prirodnom ljepotom, iskonskim mediteranskim mirisima i gostoljubivošću. Iako život stanovnika nije uvijek tako bajan zbog izoliranosti od kopna, prirodna i morska prostranstva, najljepše plaže, bajkovito more i bogatstvo morskih plodova poput jastoga, hobotnica i sipa čine ga nadrealno lijepim.

Hrvatska je zemlja s više od tisuću otoka, otočića i hridi – istražite ih!

Svaki otok na našoj obali pravi je dragulj koji nepomično pluta u bespućima Jadranskog mora. Posjetite Korčulu, karizmatičnu ljepoticu s juga koja mami svojim okusima, mirisima i vidicima, zaljubite se u najljepša mjesta na otoku Pagu, otkrijte otok Cres, čudesno mirno mjesto netaknute prirode, zapanjujuće ljepote i skrovitih plaža, istražite najmanje naseljeni otok na Jadranu – otok Ošljak te pronađite istinski hedonizam među raskošnim rimskim ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande na otoku Hvaru.

Naslovna fotografija: Antonio Perić-Mažar

PODIJELI ČLANAK