Izrada velebnog grada isklesanog od leda, punog impresivnih snježnih skulptura, stoji 500 milijuna eura, a nakon dva mjeseca sve se otopi

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Smješten na sjeveroistoku Kine, grad Harbin ima duge i oštre zime, a malo toplih i sunčanih ljetnih dana. Ono što bi se nekome na prvu moglo učiniti kao nedostatak, oni su uspjeli pretvoriti u prednost. U tom se gradu, naime, već više od 20 godina održava Ledeni festival Harbin, koji je s vremenom prerastao u najveću izložbu ledenih skulptura na svijetu. Stambene i poslovne zgrade od leda, crkve, knjižnice, tornjevi… Harbin na dva mjeseca u godini uistinu postaje ledeno carstvo, sa svim karakteristikama normalnog grada. Prije nekoliko dana otvoreno je ovogodišnje izdanje, a grad od leda u sljedeća će dva mjeseca obići nekoliko milijuna turista. 

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

U POČETKU SU SUDIONICI BILI KINEZI, ALI DANAS SUDJELUJU UMJETNICI IZ CIJELOG SVIJETA

U početku su sudionici festivala uglavnom bili Kinezi, lokalno stanovništvo, ali s vremenom je narastao i svoje skulpture u njemu danas izlažu umjetnici iz cijelog svijeta. Ledena izložba otvara se krajem prosinca i najčešće je otvorena do kraja veljače, a skulpture su postavljene diljem grada. Dva glavna izložbena prostora su Otok Sunca uz rijeku Songhua, te Svijet leda i snijega koji je otvoren poslije podne i noću i uključuje spektakularne svjetlosne efekte. U počecima je festival bio znatno manji od današnjeg, a sada prostire na oko 800.000 četvornih metara.

PROSJEČNA TEMPERATURA ZIMI JE -16,1, A ČESTO PADA I NA -25 STUPNJEVA

U Harbinu je zimi jako hladno, što ga čini idealnim za ovu vrstu manifestacije. Prosječna zimska temperatura je -16,8 stupnjeva, a nije neuobičajeno ni da padne na -25. Čak je i ljeti rijetko toplije od 20 stupnjeva. Izgradnja ledenog grada jako je skupa, neki izvori navode iznos od 500 milijuna dolara, a nakon što završi i sve se otopi, svake se godine mora graditi iznova. No trošak ne predstavlja problem lokalnim vlastima jer se ulaganje vrati kroz turističku potrošnju. Svake godine festival posjeti na milijune ljudi, a zarada se penje na 4,4 milijarde dolara.

IDEJA FESTIVALA POTJEČE OD STARE HARBINSKE ZIMSKE TRADICIJE

Ideja festivala potječe od stare harbinske tradicionalne predstave koja je uključivala ledene lampione i vrtne zabave, a koja je započela u prvoj polovici šezdesetih godina 20. stoljeća. Na neko je vrijeme prekinuto održavanje, da bi se tradicija nastavila u parku Zhaolin početkom 1985. godine.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Travereel (@travereel.app)

U izradi skulptura i građevina koristi se prirodno stvoren snijeg i led, a brojni su stanovnici Harbina pravi majstori u njihovom oblikovanju. Turisti koji posjećuju festival hvale njegovu jedinstvenu atmosferu koja od grada na dva mjeseca napravi pravo snježno kraljevstvo.

PODIJELI ČLANAK