Čudesno svetište uklesano u strmu stijenu teško je dostupno, ali brojni hodočasnici i danas u njemu traže svoj mir

Foto: Bob Witlox, Flickr
piše Putni Kofer

Izoliran i udaljen od buke svakodnevice, budistički manastir Phuktal, poznat i kao Phuktal Gompa, jedno je od najposebnijih mjesta na svijetu. Smješten u dolini Lungnak na sjeveru Indije, ovo čudesno svetište je uklesano u stijene i izgrađeno ispod ulaza u mističnu špilju. Cijeli manastirski kompleks obuhvaća hram, četiri prostorije za molitvu, knjižnicu, stambene jedinice i objekte za podučavanje za otprilike 80 redovnika koji tamo žive. Putovanje do ove fascinantne lokacije nije nimalo lagano. Naime, s obzirom na to da ne postoji nikakva cesta koja vodi do manastira, jedini način dolaska je pješice kroz strme puteljke.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

MANASTIR PHUKTAL: BUDISTIČKO BLAGO HIMALAJA

Manastir Phuktal, smješten na rubu stjenovitih litica, predstavlja izvanredan spoj ljudske predanosti, arhitektonske ljepote i prirodne grandioznosti, što ga čini jednom od najneobičnijih i najljepših takvih vrsta građevina na svijetu. Izgrađen je u 12. stoljeću, a osnovao ga je Gangsem Sherap Sampo, budistički učitelj koji je izabrao ovo izolirano mjesto za svoje duhovno učenje.

Phuktal Gompa zapravo duguje svoje postojanje brojnim monasima koji su dolazili u ove planinske regije radi meditacije i duhovne prakse. Himalaji su stoljećima privlačili budističke praktikante svojom izolacijom i prirodnim ljepotama, a mnogi manastiri i pećine u ovim planinama svjedoče o bogatoj povijesti budizma na cijelom području. I danas ovo predivno mjesto nastavlja privlačiti mnogobrojne hodočasnike i duhovne tragače koji upravo ovdje pronalaze mir.

FIZIČKI I DUHOVNI IZAZOVI

Arhitektura manastira kombinira tradicionalne budističke elemente s jedinstvenim izazovima stjenovitog terena. Prostrane molitvene dvorane, monaške ćelije i upečatljive freske stvaraju atmosferu koja poziva na introspekciju i meditaciju. Put do Phuktal Gompe nije samo fizički izazovan, već i duhovno iskustvo samo po sebi. Hodanje kroz slikovite planinske pejzaže i mostove preko dubokih provalija dio je putovanja koje pruža hodočasnicima priliku za samoproučavanje.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

VIŠE OD MJESTA ZA MOLITVU: SREDIŠTE OBRAZOVANJA I DUŠEVNE HARMONIJE

Unutar manastira nalazi se impozantna dvorana za molitve koja svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji budističkog obreda. Zidovi su ukrašeni mandalama i freskama koje prikazuju živopisne scene iz života Bude. Ovaj prostor postaje epicentar duhovne aktivnosti tijekom vjerskih obreda i festivala koji privlače hodočasnike iz različitih dijelova svijeta. No, Phuktal nije samo mjesto molitve i meditacije, već i sjedište obrazovanja gdje mladi monasi uče o budističkim učenjima, filozofiji i umjetnosti.

Iako je Phuktal Gompa jedinstveno kulturno i duhovno blago, manastir se u posljednje vrijeme suočava s brojnim prijetnjama. Naime, izolacija mjesta, ekstremni vremenski uvjeti i ograničeni resursi predstavljaju izazove u održavanju manastira i njegove bogate baštine.

PODIJELI ČLANAK