Paranormalni turizam u Europi: Najpoznatija misteriozna mjesta koja privlače samo one najhrabrije

Misteriozna mjesta u Europi koja privlače samo one najhrabrije
piše Lara Žučko

Mjesta koja odišu jezom i navodnom paranormalnom aktivnošću sve su popularnija u svijetu. Kao što neki vole skakanja iz padobrana i panoramske letove balonom, neki uživaju u adrenalinu nastalom iz malo drugačijih izvora. Oni koji traže nešto više od klasičnog godišnjeg odmora mogli bi se zaputiti u lov na duhove u neka od najmisterioznijih mjesta u Europi.

Znate li koja tri grada u Hrvatskoj imaju gotovo identičan spomenik? Poznat je po uzdignutom prstu, knjizi u ruci i nožnom palcu koji donosi sreću

RUMUNJSKA: NEPRIJATELJSKA ŠUMA I DOM NAJPOZNATIJEG VAMPIRA

Šuma Hoia-Baciu u Rumunjskoj za mnoge predstavlja mjesto neobjašnjive moći iz koje su mnogi posjetitelji izašli, u najmanju ruku, zbunjeni. Naime, nakon što je vojni tehničar Emil Barne krajem šezdesetih godina fotografirao neobičnu letjelicu iznad šume, ovo se mjesto često naziva „Bermudskim trokutom Transilvanije“. Teorije poput one da je Hoia-Baciu portal u drugu dimenziju ili da šuma guta svoje posjetitelje racionalnom umu zvuče pomalo blockbusterski. No,  svjedočanstva onih koji su iz šume izašli živi, ali s neobičnim kožnim osipima, mučninom, glavoboljom te sa sjećanjima na vanzemaljce i duhove ipak će podići pokoju obrvu.

Ako to neće biti dovoljno, onda će naš skepticizam možda poljuljati informacija da se u sredini šume nalazi zona mrtve vegetacije iako je znanstveno dokazano da je sa zemljom tamo sve u redu. Rumunjska očigledno skriva mnoge misterije, ali onaj najpoznatiji je svakako dvorac Bran, odnosno dom grofa Dracule. Iako je Bram Stoker vjerojatno bio inspiriran ovim dvorcem kad je pisao svoj najpoznatiji gotički roman, neki smatraju da je dvorac Bran uklet te da i danas po njegovim hodnicima tumaraju duhovi. Budući da je danas privatni muzej u kojem možete vidjeti starinski namještaj, oružje i štitove hrabrih vitezova, dvorac Bran je idealno mjesto da ljubitelje pitoresknih sela i bizarnih mitova.

DANSKA: LUKSUZNI ODMOR U NEKADAŠNJEM ZATVORU

Dragholm Slot je prekrasno zdanje koje se nalazi na otoku Zealand u Danskoj, a osim što je bila dom aristokrata u jednom je trenutku bila i zatvor. Izgrađena 1215. godine, ova palača je navodno jedno od najukletijih mjesta u Europi budući da ju navodno nastanjuje preko 100 duhova. U davnoj prošlosti tamo su živjeli lordovi , a posjetitelji ove palače ih i danas čuju kako tumaraju po hodnicima i plaču. Nekoć zatvorske ćelije pretvorene su u luksuzne hotelske sobe, a sadržaja uz organizirani turistički lov na duhove, golf teren i vrhunski restoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom definitivno ne nedostaje. 

Doživite ljepote Slovenije u magičnim jesenskim bojama! Ova jedinstvena čuda prirode u susjednoj zemlji ne smijete propustiti

ŠVEDSKA: JEZIVA POVIJEST ŠVEDSKOG VIKARIJATA

Borgvattnet je malo selo u sjevernoj Švedskoj, a najpoznatije je po staroj drvenoj kući u kojoj su živjeli svećenici u 19. stoljeću. Mnogi tadašnji stanovnici u svojim su dnevnicima i pismima opisivali neobične događaje i bliske susrete s duhovima. Osim što su se neki od njih noću budili uz osjećaj prisutnosti onostranog, mnogi su govorili da su stvari padale same od sebe, a stolci za ljuljanje bi ih preagresivno izbacivali iz svojih sjedišta. Čak su i poznati televizijski lovci na duhove posjetili Borgvattnet 2009. godine pa nas popularnost ove skandinavske destinacije nimalo ne čudi. Osim toga, oni koji nisu plašljivog duha danas će od vlasnika ove kuće, pretvorene u simpatični pansion, dobiti i certifikat za uspješno provedenu  noć u objektu.

ENGLESKA: UKLETI HOTEL KOJI DOBRO ŽIVI OD MRAČNE PROŠLOSTI

Hotel Coombe Abbey nekada je bio samostan u kojem je krajem 14.stoljeća ubijen opat Geoffrey, čiji duh i danas, kažu, opsjeda hotel. Mnogi gosti tvrde da su vidjeli duh muškarca u redovničkoj halji koji ponekad baca stvari i zalazi u kuhinju. Stručnjaci za paranormalno tvrde da je razlog tomu opatova ljutnja jer nikad nije nađena osoba koja ga je ubila. No, opat Geoffrey nije sam već se uz njega često pojavljuje i zelenooka djevojčica Matilda, duh konjanika i duh žene koja stoji uz cestu.

Zahvaljujući bogatoj povijesti i neobičnim pričama koje ju okružuju, Coombe Abbey hotel prigrlio ju je i danas nudi originalan sadržaj svojim posjetiteljima. Uz klasični „ghost tour“ i sudjelovanje u rješavanju misterioznih ubojstava, posjetitelji imaju mogućnost večerati u veličanstvenom srednjovjekovnom banketu koji se održava svakog vikenda. Hotel Coombe Abbey jedno je od tipičnih primjeraka paranormalnog turizma koji cvate, a svoj procvat može zahvaliti turističkom ponudom za sve vrste skeptika.

IRSKA: VRELO JEZIVIH PRIČA U SREDNJOVJEKOVNOM KILKENNYJU

Ako je neko mjesto vrelo jezivih priča i neobičnih događaja, onda je to definitivno Kilkenny. Prekrasan grad u Irskoj nebrojeno je puta proglašen najjezivijim mjestom u Europi zahvaljujući bizarnim događajima i tragičnim sudbinama stanovnika iz davnina. Nakon poplave koja je zadesila grad 1763. godine uslijed urušavanja mosta na rijeci Nore, mnogi stanovnici tvrde da se od tada jutrom u magli može vidjeti duhove 16 tragično poginulih žrtava. Osim toga, gradski starosjedioci tvrde da u starom gradskom dvorcu i dalje lutaju duše tragično umrlih pripadnika obitelji Butler. Jezivom dojmu doprinosi i činjenica da je u ovom gradu održano prvo suđenje vješticama u Irskoj, a  u lokalnom pubu tvrde da osjećaju prisutnost poznate irske vještice koju su znali viđati na snimkama nadzorne kamere.

MITOVI I LEGENDE SU BOGATSTVO KULTURE

Ljudska znatiželja često je jača od naših strahova, pa čak i skepticizma, a nekada je potreba da opovrgnemo znanstveno upitne činjenice jednako jaka. Koja god motivacija se skrivala iz toga, turistički lov na paranormalno svakako je zanimljivo i jedinstveno iskustvo, ali nije za svakoga. Mitovi i legende okružuju svako mjesto na svijetu, pa neka vas ne začudi ako nekad čujete da se na otoku Ugljanu nalazi ukleta kuća ili da su domaći duholovci svoju sreću okušali u napuštenoj kući s crnim križem iznad balkona, u mjestu Sunčani pored Virovitice.  

Možda će te zanimati priča o mračnom turizmu:

3 najpoznatije destinacije koje privlače turiste s afinitetima prema mjestima stradanja

PODIJELI ČLANAK