Misteriozna mjesta u Škotskoj: skriveni biseri koji izgledaju kao da su upravo ispali iz neke bajke

Misteriozna mjesta u Škotskoj
piše Lara Žučko

Svima dobro poznati pejzaž i priroda koji oduzimaju dah u svako godišnje doba stanuju u misterioznoj i nevjerojatnoj Škotskoj. Ova zemlja krije pregršt skrivenih lokacija koje će vas očarati svojim ezoteričnim duhom i neopisivom ljepotom. Uz veličanstvene visoravni, zrcalna jezera, beskrajne šume i dugu obalu, najsjeverniji dio Velike Britanije zasigurno neće razočarati i one najzahtjevnije prirodoljupce i ovisnike o putovanjima! Otkrijte skrivene bisere i manje poznata, misteriozna mjesta u Škotskoj koja s razlogom podsjećaju na spektakularne prizore klasičnih bajki i modernih fantasy ekranizacija.

FAIRY GLEN: HARMONIJA PRIRODE I VILINSKIH BIĆA KOJA SE SKRIVAJU U ZELENIM BREŽULJCIMA OTOKA SKYE

Jedan od najvećih otoka škotskih Unutrašnjih Hebrida, otok Skye je naseljen još od doba mezolitika, a njime su nekoć vladali moćnici nordijskih zemalja. Šaroliki pejzaž i bogata povijest ovog kraja upotpunjena je raznim legendama, a tome svjedoči i misteriozno mjesto Fairy Glen. U zelenilu prirode nalazi se iskrivljeno drveće za koje se vjeruje da nastanjuju nadnaravna bića, a ona su nezaobilazan element škotske povijesti i kulture. Fairy Glen, ili vilinska klisura u doslovnom prijevodu, ime je dobila zbog svog specifičnog izgleda koji podsjeća na tipične motive iz bajki, a zapravo je nastala iz antičkog klizišta koje je kroz stoljeća iznjedrilo današnji stjenoviti oblik kraja. Posjetitelji se često upuštaju u razne penjačke avanture po stijeni nazvanoj Castle Ewan, koja svojim oblikom podsjeća na ruševni dvorac.

U njenoj blizini nalazi se i impresivna špilja, poznata po tome što turisti u nju bacaju novčiće kako bi im vile ostvarile želje. Premda se lokalno stanovništvo često žali na takvu praksu jer vjeruju da tako narušavaju spokoj samog mjesta, Fairy Glen privlači lovce na nadnaravno i zaljubljenike u folklor. Osim toga, poznato je da vile nastanjuju mirna i skrovita mjesta kako ih nitko ne bi pronašao, a stjenoviti krajolik i neobične krošnje drveća izgledaju kao idealno mjesto za to.

Najpoznatije njujorške četvrti: Svijet nevjerojatnog ritma, šarenih boja i brojnih kultura

DEVIL’S PULPIT: STJENOVITI PROLAZ GRIMIZNE RIJEKE I VLADAVINA JEZIVIH LEGENDI

Misteriozna mjesta u Škotskoj intrigiraju znanstvenike diljem svijeta, a jedno od takvih zasigurno je i Finnich Glen. Iako ne podsjeća na bajkoviti dom gnomova i ljupkih patuljaka, strmi riječni prolaz sa sobom nosi dašak jeze i strahopoštovanja. Zbog svojeg zloslutnog izgleda i krajolika kojim prolazi grimizna rijeka, nazvan je Đavoljom Propovjednicom, odnosno Devil’s Pulpit. Ako je vjerovati staroj legendi, ovo je mjesto gdje se sam vrag obraća svojim sljedbenicima, a neki mještani će vam reći da su se kroz povijest ovdje okupljali stari druidi kako bi izvodili svoje rituale.

Kojoj god legendi vjerovali, grimizna boja ovog riječnog toka svakako potiče ljudsku maštu, no ono što je zapravo u pitanju jest crveno kamenje koje leži ispod vode i samog izvora rijeke. Premda je to sasvim normalna prirodna pojava, lokalno stanovništvo je ipak sklonije začiniti priču o crvenoj rijeci koju okružuje naizgled neprijateljski krajolik, koji kao da dolazi iz nekog drugog svijeta.

Izoliran svijet neopisivih ljepota i zaraznog mira: upoznajte najsjevernije naseljeno otočje na svijetu

ŠKOTSKA PIRAMIDA: ANTIČKA GRAĐEVINA USRED EUROPSKOG ZELENILA

Usred škotskih visoravni i zelenih brežuljaka ne biste očekivali ugledati piramidu, ali u Nacionalnom parku Cairngorm smjestila se upravo takva veličanstvena građevina. Povijest škotske piramide vezana je uz kraljevsku obitelj jer je sagrađena kao simbol ljubavi kraljice Viktorije prema princu Albertu, zbog čega ju i nazivaju Albertovom piramidom. Ova je impozantna građevina najveća od ukupno 11 monumentalnih kamenih zdanja sagrađenih u čast njihove ljubavi, a okružena gustom šumom nalazi se u neposrednoj blizini dvorca Balmoral u Aberdeenshireu. Posjetitelji koji šeću nacionalnim parkom rijetko kada propuštaju priliku da se fotografiraju pored ove mistične konstrukcije, a put do nje ispunjen je šumskom tišinom i mirisom prirode.

FINGAL’S CAVE: MORSKA ŠPILJA KOJA JE SVOJOM LJEPOTOM INSPIRIRALA JULES VERNEA

Još jedan skriveni dragulj Unutrašnjih Hebrida jest morska špilja nevjerojatnog stupastog oblika koja je nastajala milijunima godina uslijed dugotrajnog procesa solidifikacije i hlađenja lave. Nalazi se na nenaseljenom otočiću Staff te je zbog svog izgleda i izolacije bila inspiracija poznatim umjetnicima poput Jules Vernea, Pink Floyda, a u 19.stoljeću ju je posjetila i kraljica Viktorija. Okružena Atlantskim oceanom, 72 stope visoka Fingal’s Cave izgleda kao da je umjetnički osmišljena i isklesana. Sastoji se od nekoliko stotina kamenih stupova i blokova, a zbog blizine oceana u njoj ćete osjetiti savršenu akustiku i čuti jeku vrlo sličnu onoj u katedralama. Špilju možete posjetiti u ljetnim mjesecima u sklopu organiziranih tura i brodskih vožnji te doživjeti ljepotu svemoćne prirode.

Mnogo je epiteta kojima bismo mogli opisati Škotsku, europsku ljepoticu bogatog kulturnog naslijeđa i bajkovitog krajolika, ali ono što je za nju specifično jest doza misterija i nadnaravnog duha koji ju obavija. Osim prepoznatljivih dvoraca koji niču iza svakog zelenog brežuljka i besmrtnog folklora, u Škotskoj će vas najviše oduševiti upravo ona mjesta koja niste planirali posjetiti, ali ćete ih zasigurno dugo pamtiti.

PODIJELI: