Putovanja koja mijenjaju pogled na svijet: ovo su najsigurnije zemlje na svijetu idealne za solo putnike

Najsigurnije zemlje na svijetu idealne za solo putnike
piše Putni Kofer

Putovanje u “solo aranžmanu” nije nimalo nova pojava te je sve popularniji turistički trend. Bilo da volite stvari planirati i raditi samostalno ili možda želite ostvariti vlastiti scenarij nalik onome iz poznate knjige i filma “Jedi, moli, voli”, otkrivanje svijeta u društvu samo vas jedinstveno je iskustvo u kojem ćete najviše naučiti o sebi. Osim što sami odabirete gdje ćete i kako ćete, solo putovanja su savršena prilika da ugodite sebi i utažite isključivo vlastitu znatiželju. Kako bismo vam olakšali odluku gdje prvo krenuti, u nastavku otkrijte najsigurnije zemlje na svijetu idealne za solo putnike čija su jedina pratnja istraživački duh i vlastiti putni kofer.

ISLAND – NAJSIGURNIJA ZEMLJA NA SVIJETU

Island je dugogodišnji osvajač turističkih top ljestvica, a tome svakako pridonosi činjenica da je ta zemlja pravi raj za avanturiste, istraživače i putnike koji vole otkrivati najljepše od spektakularne prirode. Zelenilo pored kojeg ćete vidjeti i veličanstveni ledeni pokrov, prirodne termalne kupke te nježne špilje i pećine koje samo čekaju da ih netko istraži samo su neke od islandskih ljepota.

U prirodi i društvu ove nordijske zemlje vlada neopisiv mir, a to se opetovano potvrđuje i u izvješćima Global Peace Indexa. Solo putnike će dodatno motivirati podatak da su stope zločina izuzetno niske, a život na Islandu je za mnoge san jer je ova država poznata i po jednim od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu. Osim toga, ovdje ćete se osjećati sigurno, putujući sami moći ćete otkrivati sve ljepote u svojem tempu, od 130 aktivnih vulkana, velikog broja muzeja u Reykjaviku, poznate Plave lagune pa sve do nezaobilaznih polarnih svjetala.

Volite kulturu? Ovi gradovi proglašeni su najboljima u Europi za sve ljubitelje muzeja, povijesti i umjetnosti

NOVI ZELAND – OTOK KIWIJA, NAJBOLJIH STEAKOVA I OČARAVAJUĆE PRIRODE

Na već spomenutom Global Peace Indexu Novi Zeland godinama brani drugo mjesto, odmah iza Islanda. Stotine tisuća turista godišnje posjećuje ovu čarobnu otočnu zemlju koju su još više popularizirali simpatični Tolkienovi hobiti. Ako se ovdje zaputite sami zasigurno ćete se kući vratiti bogatiji za nekoliko novih prijatelja s putovanja. Od najpoznatijih atrakcija i iskustava svakako se preporučuje krstarenje fjordovima, istraživanje kišnih šuma i veličanstvenih slapova Milford Sound, osvajanje Waitomo Glowworm špilja, a nemojte propustiti niti promatranje kitova u Bay od Plenty.

Kada uvidite da vam je potreban odmor od raznih avantura preporučujemo izlet na Waiheke otok na kojem možete degustirati domaća vina, ili se zaputite na filmski set Hobbiton gdje možete razgledati idilično seoce The Shire, isto poput onoga koje smo mogli gledati u filmskim klasicima Petera Jacksona.

JAPAN – ZEMLJA IZLAZEĆEG SUNCA

Japan je još jedna od zemalja koja iz godine u godinu brani naslov jedne od najsigurnijih na svijetu. Stopa zločina je 2018. godine bila rekordno niska, posebice kada je riječ o krađi. Uslijed većeg broja postavljenih nadzornih kamera po gradovima i rastuće prisutnosti policije, ne čudi nas što se lokalno stanovništvo i turisti u ovoj zemlji osjećaju izuzetno sigurno. Premda se za putovanje u Japan kaže da nije za svačiji džep, solo putnici će zasigurno pronaći pristupačan smještaj u hotelima, hostelima pa čak i poznatim kapsulama za spavanje koje su idealne za one koji planiraju provesti samo jednu noć.

Zemlja izlazećeg sunca: 10 predivnih mjesta koja treba posjetiti u Japanu

Domaće stanovništvo je izuzetno pristupačno i simpatično, a Japanci su poznati i po tome što nikada neće zuriti u ljude ili postavljati previše pitanja. Zanimljivo jest i to što postoje posebni noćni busevi za žene kako bi se dodatno radilo na osjećaju sigurnosti rodne skupine koja je česta meta napada i uznemiravanja u mnogim zemljama. Također, ako želite u potpunosti iskusiti japansku kulturu, odlučite se za privatan smještaj kod japanske obitelji koja će vas rado pozvati i primiti u svoj dom te vas počastiti tradicionalnim ručkom i domaćim pričama.

DANSKA – JEDNA OD NAJSRETNIJIH ZEMALJA NA SVIJETU

Danska nije samo jedna od najsigurnijih, već i jedna od najsretnijih zemalja u svijetu. Putnici imaju toliko sadržaja na raspolaganju da zasigurno neće znati gdje početi. Glavni grad Kopenhagen je jako dobro prometno povezan, a budući da je teren tamo uglavnom ravan, idealan je za vožnju biciklom i duge šetnje.

U tipičnom hygge iskustvu možete uživati u pubovima u kojima vlada ugodna i topla atmosfera, a oni koji više vole biti aktivni mogu se popeti na predivan Rubjerg Knude svjetionik na sjeverozapadnoj obali ili pak probuditi dijete u sebi u zabavnom parku Bakken. Svakako prošećite prekrasnim kanalom Nyhavn kako biste uživali u pogledu na stare drvene brodove i prepoznatljive raznobojne kuće u nizu. Razgledavanje privedite kraju u predivnim vrtovima Tivoli u kojima se nalazi bajkovito carstvo cvijeća, fontane i akvarijum.

PORTUGAL – ZEMLJA SLATKIH MALIH RIBARSKIH SELA I PREKRASNIH ANTIČKIH GRADOVA

Svi oni koji se još uvijek dvoume bi li putovali u Portugal, ohrabrit će podatak da je to treća najsigurnija europska zemlja za putovanje. Uz niske godišnje stope kriminala, nizak rizik od terorističkih napada i unutarnjih te vanjskih sukoba, stručnjaci su zaključili kako putnici ne bi trebali osjećati bilo kakav strah u posjetu ovoj prekrasnoj zemlji. Osim toga, zaista je teško odoljeti destinaciji koja ima ugodnu klimu, vrhunsku gastronomiju i gostoljubivo domaće stanovništvo.

Rastuća hostelska kultura i pristupačne cijene razveselit će mnoge turiste, ali i omogućiti solo putnicima da upoznaju mnoge zanimljive ljude. Odlična prometna povezanost također znači da ćete se jako dobro i jednostavno snalaziti po gradovima. Oni koji su već posjetili brojna mjesta u Portugalu zasigurno će vam preporučiti da se zaputite na sjever zemlje u Porto te kušate domaća vina i provedete vrijeme u dobrom društvu mještana ili pak vlastitih misli.

Znate li koje su najopasnije države u svijetu?

Neke zemlje su jednostavno sigurnije od drugih, a na taj osjećaj sigurnosti utječe niz faktora koji obuhvaćaju sve od političke stabilnosti pa do ekonomske razvijenosti. Putni Kofer donosi priču o najopasnijim državama svijeta u koje se ne preporučuje putovati!

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ