Odisejev otok: Najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok čijoj ljepoti su se divili čak i bogovi

Odisejev otok Mljet Sutmiholjska uvala
Foto: Putni kofer
piše Putni Kofer

U strasnom zagrljaju Jadranskog mora, u neposrednoj blizini Pelješca i Dubrovnika, smjestio se Odisejev otok, Mljet, koji kao da ljubomorno čuva svoje prirodne ljepote i neponovljive čari prirode. S pravom ga se može nazvati divljim otokom jer, unatoč snažnom turističkom razvoju južnog dijela Hrvatske, i dalje uspješno odolijeva masovnom turizmu.

Nevjerojatna "planina koja vrije" aktivni je vulkan s tri jezera koja mijenjaju boju, a uz nju su vezane brojne narodne legende i vjerovanja

MLJET – LEGENDA O ODISEJU I UVALA ZA BIJEG OD CIVILIZACIJE

Na Mljetu se čovjek doista osjeća kao usred neke čarolije i bajke, što i ne čudi uzmemo li u obzir legende koje se vežu uz ovaj kraj. Jedna od najpoznatijih je legenda o Odiseju, prema kojoj je nakon brodoloma more izbacilo Odiseja na otok Ogigiju, a vjeruje se da je to bio upravo otok Mljet. Nastavak priče govori kako je Odiseja na otoku Mljetu zatočila božica Kalypso i držala zarobljenog kao svog ljubavnika punih sedam godina.

Osim legende o Odiseju, za Mljet se vezuje još jedna priča, a riječ je o brodolomu kojeg je doživio sv. Pavao. Naime, biblijski zapisi o putovanju sv. Pavla apostola s Krete u Rim govore o snažnoj oluji koja je njegovu lađu nosila po moru dok se nije razbila o hridi otoka Melite, mjesta gdje je Pavao doživio brodolom, ali i spas. Sv. Pavao na tom je otoku ostao tri mjeseca, a posljednja istraživanja ukazuju da se to dogodilo upravo na Mljetu.

ODISEJEV OTOK – PRIRODNA IZVORNOST I AUTENTIČNOST KRAJOLIKA

Ako volite uživati u prirodi i tišini, jedinstvenoj kombinaciji prirodnih uvala, kristalnog čistog mora i sunca, otok Mljet je idealno mjesto za vas! Zahvaljujući udaljenosti od kopna, Mljet je uspio sačuvati svoju prirodnu izvornost i autentičnost, a more je ovdje toplije i slanije nego bilo gdje drugdje na Jadranu.

Zelena Bilogora i mirni gradovi prepuni zelenila idealno su odredište za jesenski izlet, imamo pet izvrsnih prijedloga

Zapadni dio otoka je zaštićen kao nacionalni park, istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti – a danas uživamo u plaži i uvali Sutmiholjska koja će najbolje dočarati ljepotu kojoj su se divili čak i bogovi. Ova mirna uvala koja je ukrašena strmim stijenama stvorena je za bijeg iz civilizacije.

KAKO DOĆI DO OTOKA MLJETA

Do otoka Mljeta možete doći na nekoliko načina, no ako idete osobnim automobilom preporučam trajektnu liniju Prapratno (poluotok Pelješac) – Sobra (Mljet). Ako dolazite bez auta, na Mljet možete doći katamaranskom linijom iz Dubrovnika, sa svakodnevnim polaskom na relaciji Dubrovnik – Šipan – Sobra (Mljet) – Polače (Mljet) – Korčula – Ubli (Lastovo). Vozni red i cijene karata ovise o razdoblju i sezoni, a sve detalje oko plovidbe možete provjeriti ovdje.

PODIJELI ČLANAK