Opatija bajna: Kraljica Jadrana nikada nije izašla iz mode

Grad Opatija
piše Putni Kofer

Kraljica Jadrana već desetljećima privlači brojne domaće i inozemne goste koji se uvijek rado vraćaju. Sunčane opatijske terase i zvukovi morskih valova umiruju tijelo i um, a ulice grada oduševljavaju svojim nesvakidašnjim ambijentom. Ovaj sunčani biser Jadrana kao da živi u nekom prošlom vremenu, kada su gradom hodali i u njemu uživali brojni carevi i grofovi. Opatija krije brojne zanimljivosti: evo nekoliko manje poznatih činjenica koje (možda) niste znali!

KOLIJEVKA HRVATSKOG TURIZMA

Opatija je grad kojeg krasi veliki broj znamenitosti i spomenika. Ono što daje poseban čar gradu na Kvarneru su ulice prošarane kućama i vilama iz habsburškog doba. Radi se o najstarijoj turističkoj destinaciji u Hrvatskoj te jednoj od najstarijih turističkih destinacija uopće na svijetu.

Njena slavna prošlost seže još u doba Austro-Ugarske kada su Opatiju posjećivali kraljevi i kraljice, vojvode i princeze te pripadnici bogatog građanskog staleža. Davne 1889. godine službeno je proglašena klimatskim lječilištem za tadašnju aristokraciju. Već 1913. godine u Opatiji su bili izgrađeni brojni hoteli, pansioni, vile te prekrasni botanički vrtovi i morska kupališta.

Gotovo sedamdeset godina nakon smrti, život i umjetnost Fride Kahlo ne prestaju fascinirati

ČAROBNI MORSKI AMBIJENT BUDI INSPIRACIJU

Uz otok Lošinj, Opatija je danas jedna od najpopularnijih destinacija zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Zbog svoje mirnoće i čarobnog ambijenta privlači mnoge glazbenike i umjetnike koji traže inspiraciju i pune kreativne baterije u njenim posebnostima. Glazbena legenda Ivo Robić otpjevao je ovaj grad stihovima ‘Opatijo bajna, biseru našeg mora’, a njegova serenada postala je evergreen, baš kao i sama Opatija i njene raskošne vile, ljetnikovci, uvale i šljunčane plaže.

OPATIJA BAJNA: KIP DJEVOJKE S GALEBOM

Simbol Opatije i cijelog kvarnerskog područja zasigurno je kip djevojke s galebom u ruci, elegantna statua koja krije zanimljivu priču. Naime, davne 1891. godine grof Arthur Kesselstadt tragično je izgubio život. Njegova obitelj na mjestu današnje djevojke postavila je skulpturu ‘Madonna del Mare’ da bdije nad njegovom dušom.

Statuu je s vremenom uništilo more te je restaurirana, a original se čuva u Hrvatskom muzeju turizma u Vili Angiolini. Nekoliko godina kasnije, na mjestu na kojemu je stajala Madonna postavljena je nova skulptura – Djevojka s galebom – simbol Opatije i šireg kvarnerskog područja.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

PODIJELI: