Bajkovito francusko selo smješteno na stijeni odmah ćete poželjeti posjetiti

Sartene, srednjovjekovni francuski grad na stijeni
piše Putni Kofer

Poželite li ponekad pobjeći iz svakodnevice te umjesto stvarnosti živjeti u bajci u kojoj glavnu ulogu imaju fantastični likovi koji će vas odvesti u svijet mašte i nevjerojatnih zapleta s puno dramatike i sretnim završetkom? Takve ili slične doživljaje pružaju mnoga prekrasna mjesta udaljena od gradske vreve i kojima epitet bajkovito savršeno pristaje. Jedno od njih je i francusko selo Sartène koje se zbog svog slikovitog izgleda i mirne atmosfere doima kao iz bajke.

OTOK KORZIKA: SREDNJOVJEKOVNO SELO SARTÈNE OMOGUĆIT ĆE VAM DA PUTUJETE UNATRAG S VREMENOM

Ovo malo šarmantno selo smjestilo se na francuskom otoku Korzika, izgrađeno je na nekoliko razina, a ulice najstarijeg dijela grada povezane su labirintom malih uličica, tajanstvenim stepenicama, lukovima i arkadama. Šetnja srednjovjekovnim trgom i slijepim ulicama s pogledom na prelijepu korzikansku dolinu inspirirat će vas da putujete unatrag s vremenom, a skrovita dvorišta će vam pružiti autentičan uvid u to kako se nekada živjelo u ruralnoj Korzici.

Sartène ima dugu povijest piratstva i razbojništva, ali na svu sreću danas je tu život puno mirniji. Najstariji dio sela je sagrađen sredinom 16. stoljeća kada su vladari na Korzici željeli uspostaviti svojevrsno utočište u unutrašnjosti otoka zbog obalnih naleta Turaka i barbara. Početkom 19. stoljeća ovaj labirint ulica bio je i središte krvave svađe između dvije najistaknutije gradske obitelji, a zbog svoje burne prošlosti i napada za ovo mjesto kažu da je to ‘najkorzikanskiji od korzikanskih gradova’.

Vatreno privlačan jug Italije: grad nad kojim se uzdiže moćni vulkan najbolje će vam dočarati sve ljepote Sicilije

Otok Korzika je prepun malih sela smještenih između mora i visokih planina, a ono po čemu se tajanstvene Sartène razlikuje od ostalih je način gradnje u kojem je teško razlikovati gdje stijene završavaju i grad počinje. Danas Sartène ima ulogu čuvara korzičke tradicije zbog čega joj mnogi tepaju nazivajući je dušom Korzike koja, osim prekrasne srednjovjekovne arhitekture i bogate povijesti, oduševljava ukusnom gastronomijom i vrhunskim vinima.

Grad uklesan u stijenama oduševljava turiste i zbunjuje arheologe: evo zašto je jordanski biser Petra jedna od najpoznatijih svjetskih atrakcija

PODIJELI: