Ovo je najmanje naseljeni otok u Hrvatskoj na kojem žive samo dva stanovnika

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

U razdoblju između dva popisa stanovništva, hrvatski otoci su se suočili s opadanjem broja svojih stanovnika. Prema najnovijem izvješću iz 2021. godine, na 53 naseljena otoka bilježi se ukupno 127.838 otočana, što predstavlja smanjenje od oko pet tisuća ili 3,70 posto u odnosu na podatke iz 2011. U intrigantnoj objavi države o smanjenju broja stanovnika na čak 28 otoka, ističe se fascinantna činjenica da je otok Male Srakane u Cresko-lošinjskom arhipelagu uspio zadržati svoj broj stanovnika nepromijenjen u odnosu na prethodno razdoblje.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

MALE SRAKANE: RAJSKI OTOČIĆ I DOM VJERNOG SUPRUŽNIČKOG PARA KOHL

Na idiličnom otočiću Male Srakane živi samo jedan par, gospođa Ana i gospodin Werner Kohl. Gospođa Ana potječe iz Gorskog kotara, dok je gospodin Werner porijeklom iz Beča. Već više od 35 godina, ovi vjerni supružnici dijele svoj dom na ovom malenom rajskom komadiću i iskreno uživaju u životu koji zajedno grade, pisao je HRT prije nekoliko godina.

Nakon objave najnovijih podataka popisa stanovništva, novinari su se prošle godine ponovno vratili na otočić Male Srakane kako bi posjetili gospođu Anu i gospodina Wernera. S ponosom su ih proglasili čuvarima Malih Srakana, istaknuvši njihovu iznimnu predanost životu na otoku i očuvanju njegove autentičnosti.

OVDJE NEMA AUTOMOBILA, TRGOVINA, KAFIĆA…

Prvi dojam na Malim Srakanama je prava otočka divljina koja odmara dušu i tijelo. Nema automobila, trgovine, kafića, restorana. Nema niti vode, ali, ipak ima ljudi koji su rekli “tu ćemo živjeti”. – Mi smo došli jer je sin imao astmu i doktor je pitao ‘Idete li u brda ili na more?’, a on je volio roniti. Zato smo došli ovamo. Ovdje je bilo puno vina, povrća, ovaj otok je bio bogat. Ja mislim da smo došli u trenutku kad je još ovdje bio pravi život, život na stari način. Svi su se veselili da ima mladih ljudi. Sad smo mi jedini, ispričali su Kohlovi za HRT.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Jedini su koji na otoku žive i ljeti i zimi i koji od njega nisu odustali unatoč svim poteškoćama koje takav način života nosi. “Snađi se sam” jedno je od osnovnih pravila života na otoku, a supružnike Kohl slobodno možemo nazvati “čuvarima Malih Srakana”. Jer posjetit će otok vikendaši i turisti, ali neće se na njemu zadržati.

IDILIČNA OAZA S BLAGIM BREŽULJKASTIM KARAKTEROM I RAZNOVRSNOM VEGETACIJOM

Otok Male Srakane odlikuje se blagim brežuljkastim karakterom. Njegova najviša točka doseže visinu od 40 metara. Ova idilična oaza izgrađena je od vapnenca, djelomično prekrivenog pješčanom ilovačom. Unatoč svojoj maloj veličini, otok obiluje raznovrsnom vegetacijom pa tako ovdje možete pronaći bujnu makiju, prekrasne trske ili otvorene travnjake, koji stvaraju slikoviti krajolik koji oduzima dah.

View this post on Instagram

A post shared by Alexandra Hochbrugger (@hochbruggeralexandra)

Prema popisu stanovništva iz davne 1890. godine, na Malim Srakanama je zabilježeno 45 stanovnika. Broj se lagano povećao do 1953. godine kada je dosegnuo 56, no nakon toga je počeo naglo opadati. Tragovi naselja ovdje sežu u daleku prošlost, a nekadašnji stanovnici su uglavnom živjeli od ribarstva i poljoprivrede.

PODIJELI ČLANAK