Netaknuta i veličanstvena priroda na najzelenijem mediteranskom otoku oduševljava tijekom cijele godine

Nacionalni park Mljet
piše Putni Kofer

Volite prirodu i zvuk cvrčaka, najupornijih i najglasnijih ljetnih glazbenika? Uvijek birate zelene oaze umjesto gradskog asfalta? Na pravom ste mjestu jer današnje virtualno putovanje vodi nas na otok Mljet koji krije brojne zanimljivosti! Ovdje se u pravom smislu osjeća sinergija i snaga mora, sunca i prirode, a netaknute uvale i puste plaže će vas vratiti u idilično doba djetinjstva kada ste uživali uz zgode pustinjaka Robinsona koji živi na egzotičnom i nenastanjenom otoku. 

BOŽANSKA LJEPOTA OPISANA STIHOVIMA

Dva prirodna slana jezera, Malo i Veliko jezero, posebnost su otoka Mljeta i jedinstveni prirodni fenomen. Jezera su zapravo duboki zaljevi u koje je ušlo more, a zbog njihovog mirnog karaktera i nedostatka valova, zelene šume rastu tik do tirkizno plavog mora. Guste šume alepskog bora nastanjuju gotovo cijeli otok koji se s pravom naziva najšumovitijim i najzelenijim hrvatskim otokom i jedan je od najočuvanijih na cijelom Mediteranu.

Svu tu božansku ljepotu opisao je još u 18. stoljeću i dubrovački barokni pjesnik Ignjat Đurđević predivnim stihovima: ‘Stabla se spuštaju od vrhova, pa sve do mora: voziš li se naokolo lađicom ploviš zapravo šumom.’

Najpoznatiji svjetski park ima ključnu ulogu u svakodnevnom životu njujorškog stanovništva

OTOČIĆ SVETA MARIJA

Druga velika atrakcija u prekrasnom nacionalnom parku je otočić Sveta Marija. Za taj mali komadić raja na zemlji kažu da je jedini otok na svijetu koji se nalazi na otoku, a njegova posebnost leži u benediktinskom samostanu koji je sagrađen još u 12. stoljeću i crkvi Sv. Marije.

Taj spomenik izuzetnog sklada i arhitektonskog nadahnuća kroz prošlost je mijenjao svoj oblik pod naletom raznih umjetničkih stilova, sve do 1809. godine kada je, došavši pod vlast francuskog cara Napoleona, prestao postojati kao samostan.

DJEVIČANSKA I NETAKNUTA PRIRODA

Posjet nacionalnom parku Mljet zasigurno neće ostaviti nikoga ravnodušnim, posebice ljubitelje djevičanske prirode, baštine i arheoloških nalazišta. Netaknute plaže i morske špilje, uređene pješačke staze oko jezera i do vrha Montokuc s kojeg se pruža čaroban pogled na južnodalmatinsko otočje i cijeli Nacionalni park, idealni su za bijeg od svakodnevice i stapanje s prirodom, čak i u ovim jesenskim prevrtljivim danima.

Najpoznatiji spomenik ljubavi na svijetu i danas fascinira povjesničare: 10 stvari koje niste znali o Taj Mahalu

Nacionalni park Mljet odiše ljepotom i životopisnim bojama tijekom cijele godine te je otvoren za posjetitelje, a za potpuni doživljaj odmora pobrinut će se blaga zimska klima i gostoljubivi domaćini.

KAKO DOĆI DO OTOKA MLJETA

Do otoka Mljeta možete doći na nekoliko načina, no ako idete osobnim automobilom preporučam trajektnu liniju Prapratno (poluotok Pelješac) – Sobra (Mljet). Ako dolazite bez auta, na Mljet možete doći katamaranskom linijom iz Dubrovnika, sa svakodnevnim polaskom na relaciji Dubrovnik – Šipan – Sobra (Mljet) – Polače (Mljet) – Korčula – Ubli (Lastovo). Vozni red i cijene karata ovise o razdoblju i sezoni, a sve detalje oko plovidbe možete provjeriti ovdje.

Odmor za dušu! Upoznajte najljepša mjesta na crnogorskoj obali
PODIJELI: