Šarena palača okružena bujnim zelenilom izgleda kao da je ispala iz bajke, a iz nje se pruža nevjerojatan pogled na cijelu okolicu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Dok Lisabon često privlači pažnju, bliski susjed portugalske prijestolnice, Sintra, s dobrim razlogom smatra se jednim od najljepših gradova u zemlji. Zakrivljene planine koje ga okružuju, predivne šume, egzotični vrtovi, povijest koja pleše na svakom koraku, izvrsna gastronomija… To je mjesto u kojem ćete se zaista osjećati kao da ste zakoračili u najljepšu bajku. Grad je bio omiljena destinacija portugalske plemićke klase i kraljevskih obitelji tijekom stoljeća, što je rezultiralo impresivnim dvorcima i palačama koje danas poput magneta privlače turiste. Jedna od njih je i bajkovita palača Pena, danas nacionalni simbol Portugala i jedan od najupečatljivijih arhitektonskih dragulja na svijetu.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

PALAČA PENA JEDNA OD NAJPOSJEĆENIJIH ATRAKCIJA U PORTUGALU

Palača Pena UNESCO-va je svjetska baština poznata po svojoj arhitektonskoj briljantnosti i jedna od najposjećenijih atrakcija u Portugalu. Ova impozantna građevina može se pohvaliti jedinstvenom mješavinom romantičnih, gotičkih i maurskih utjecaja, a posjetitelje posebno očarava svojim živim bojama i bajkovitim šarmom. Smještena usred bujnog zelenila, Pena nudi zapanjujući panoramski pogled, što je čini destinacijom koju moraju posjetiti kako ljubitelji povijesti tako i ljubitelji prirode.

NACIONALNI SIMBOL I MJESTO BOGATE PROŠLOSTI

Povijest ovog čarobnog mjesta seže u 12. stoljeće, u vrijeme kada je ovdje postojala kapelica posvećena Gospi od Pena. No, prekretnica u povijesti dogodila se kada je isto mjesto odabrao kralj Manuel I. za izgradnju Kraljevskog samostana. Nažalost, strašan potres koji je pogodio Lisabon 1755. godine gotovo je potpuno razorio samostan i ostavio ga u ruševinama. Unatoč tome, samostan je ostao aktivno svetište i mjesto duhovnog značaja. Tek će gotovo jedno stoljeće kasnije, 1834. godine, biti napušten zbog ukidanja redovničkih redova u Portugalu.

Park u okolici i danas čuva tragove tog povijesnog razdoblja, kao što je Grotto of the Monk, mjesto gdje su redovnici tražili tišinu i osamu. Nekoliko godina kasnije, kralj Ferdinand II., inspiriran tim povijesnim okolnostima, odlučio je izgraditi palaču na ovom mjestu. Iako je izvorni plan bio jednostavna obnova postojeće zgrade kao ljetne rezidencije kraljevske obitelji, Ferdinandov entuzijazam ga je potaknuo na ambicioznu izgradnju palače i proširenje postojeće konstrukcije.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

NJENA JE FASADA OBOJANA ŽIVOPISNIM BOJAMA, UKLJUČUJUĆI CRVENU, ŽUTU I PLAVU

Palača Pena danas je često glavna zvijezda na razglednicama i slikama, doprinoseći tako popularizaciji turizma u Sintri. Njezina šarena fasada ukrašena je pločicama, lukovima, vitrajima i skulpturama koje posjetitelju pružaju osjećaj da je zakoračio u bajkoviti svijet ili dvorac iz priča za djecu. Unutrašnjost palače također je impresivna, s bogatim dekorom, plemenitim drvenim namještajem i umjetničkim djelima koja odražavaju povijest Portugala.

Palača Pena okružena je prostranim vrtom organiziranim kao engleski park. Ovo raskošno mjesto obiluje raznovrsnim vrstama biljaka i drveća iz svih krajeva svijeta, koji stvaraju idealno okruženje za opuštajuće šetnje i uživanje u prirodnom okruženju.

Park i palača su otvoreni za posjetitelje tijekom cijele godine, a možete ih istraživati samostalno ili uz pratnju vodiča. To je jednostavno nevjerojatno inspirirajuće mjesto koje će vam ostati urezano u sjećanju. Stoga, nemojte propustiti priliku posjetiti Sintru, udaljenu tek nekoliko kilometara od Lisabona, i zakoračiti u intrigantan svijet kraljica, princeza i grofova koji će vas odvesti u daleku prošlost!

View this post on Instagram

A post shared by Travel • Nature • Vacation (@travelovernightt)

PODIJELI ČLANAK