U ovom milijunskom gradu postoji čak 3000 parkova koji su idealni za bijeg od asfalta i buke automobila

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Parkovi, kanali, rezervoari i obale rijeka čine važnu mrežu javnih prostora u Londonu. Osim što služe kao staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ove zelene površine i obalni pojas igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života stanovnika ovog veličanstvenog grada. S gotovo 18 posto područja pokrivenog zelenilom i s preko 3000 parkova različitih veličina označenih kao „javni otvoreni prostor”, London se s pravom smatra jednom od najzelenijih prijestolnica na svijetu. Ako uskoro planirate putovanje, ovo su najljepši parkovi u Londonu koje morate posjetiti!

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

REGENT’S PARK

Regent’s Park, smješten na sjeverozapadnom dijelu Londona i prostirući se na 410 hektara, jedan je od najpopularnijih gradskih parkova. Ova prekrasna zelena oaza obiluje brojnim atrakcijama, poput impresivnog zoološkog vrsta i očaravajućeg kazališta na otvorenom. Tijekom ljetnih mjeseci, park je domaćin raznih festivala ulične hrane i glazbe, dok najam čamaca na vesla, prekrasni ružičnjaci, teniski tereni, štandovi sa sladoledom i restorani čine park savršenim mjestom za provesti dan.

HAMPSTEAD HEATH

Sa svojih 320 hektara divljih i valovitih travnatih površina, Hampstead Heath je jedan od najvećih zelenih prostora u Londonu. Ovo je igralište za izletnike, šetače pasa i ljubitelje prirode, a istovremeno dom nekim vrlo posebnim stanovnicima, kao što su jeleni i papige. Unutar Hampstead Heatha nalazi se Kenwood House, georgijanska kuća s prekrasnim vrtovima i umjetničkim djelima, uključujući djela Rembrandta i Vermeera. Osim toga, Hampstead Heath je popularno odredište za piknike, a postoje i brojne označene zone namijenjene za roštiljanje.

BATTERSEA PARK

Smješten na južnoj obali rijeke Temze, Battersea Park otvoren je davne 1858. godine i prvotno je bio namijenjen za rekreaciju radnika u susjednim tvornicama. Danas je predivna zelena oaza idealna za vikend izlet u prirodu i aktivni odmor, unutar koje se nalaze neki od najboljih sportskih objekata u Londonu, uključujući terene za tenis, nogomet, ragbi, kriket i atletiku. Krasi ga i nekoliko prekrasnih jezera koja nude brojne mogućnosti za vodene sportove. U parku se također nalaze botanički vrtovi s mnogobrojnim vrstama egzotičnog bilja, palmi i stabala, ali i zanimljive životinjske vrste.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

HYDE PARK

Hyde Park se prostire na površini od preko 140 hektara te je jedan od najvećih parkova u Londonu. Ova zelena oaza je savršeno mjesto za razne aktivnosti na otvorenom, kao što su vožnja biciklom i trčanje, a unutar parka nalazi se i umjetno jezero koje se proteže na oko 16 hektara te je idealno za plovidbu. Tijekom godine, Hyde Park je domaćin mnogobrojnim koncertima, festivalima i drugim događanjima, a jedna od njegovih najprepoznatljivijih atrakcija je fontana koja je posvećena preminuloj princezi Diani.

VICTORIA PARK

Victoria Park je jedan od najstarijih parkova u Londonu, otvoren 1845. godine kao prvi javni park u istočnom dijelu grada. Nazvan je po kraljici Viktoriji, a otvoren je kao dio pokreta za stvaranje zelenih površina u urbanim sredinama. Park uključuje mnogo jezera i igrališta, a u njemu se nalaze brojne skulpture, spomenici i fontane, kao i velika vrtna površina s cvijećem. Poznat je po svojim događanjima i koncertima, pa se tako tijekom ljeta ovdje održava veliki broj festivala i kulturnih manifestacija.

PODIJELI ČLANAK