Najveća prašuma na svijetu divlje je zelenilo puno tirkizne vode i života koje ljubi pješčane plaže i koraljne grebene

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Najnevjerojatnije mjesto na Zemlji. Upravo tim je riječima proslavljeni David Attenborough opisao magični Daintree. A on definitivno zna što govori. Naime, prašuma Daintree, smještena na sjeveroistoku Australije, u obalnom području Queenslanda, najstarija je prašuma na svijetu za koju se smatra da čuva zapis evolucije biljnog svijeta. A kad to gusto, magično i drevno zelenilo ‘sljubite’ s bijelim pješčanim plažama i koraljnim grebenom, doista nema mjesta za ništa drugo osim superlativa.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

PRAŠUMA DAINTREE JE ČAK 10 MILIJUNA GODINA STARIJA OD AMAZONSKE PRAŠUME

Prašuma Daintree stara je, kažu znanstvenici, 135 milijuna godina, a prostire se na oko 1200 tisuća kilometara četvornih. Danas je ona dio najvećeg neprekidnog područja tropske prašume u Australiji, no to je tek ostatak nekadašnjeg zelenog pokrivača koji se prostirao cijelim australskim kontinentom. Gotovo je 10 milijuna godina starija od Amazonske prašume, najveće svjetske prašume. Ime je inače dobila po rijeci Daintree, koja pak je tako nazvana u čast australskog geologa i fotografa Richarda Daintreea.

U PRAŠUMI ŽIVI ČAK 3000 RAZLIČITIH BILJNIH VRSTA

Daintree je nevjerojatan dom tisućama različitih biljnih i životinjskih vrsta. U njoj živi oko 3000 različitih biljnih vrsta, iz gotovo 210 porodica biljaka od toga 900 različitih vrsta drveća. Prema izračunima, na svakom hektaru te drevne prašume mogli biste pronaći između 100 i 150 pojedinačnih biljnih vrsta. Drugim riječima – na samo jednom hektaru te prašume živi više vrsta drveća nego, primjerice, u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Naravno, kiša je ovdje, pogotovo u kišnoj sezoni koja traje od prosinca do ožujka, najnormalnija pojava i količina padalina broji se ‘u metrima’.

BOGATA FAUNA PREPUNA NEOBIČNIH STVORENJA

Isto tako, u prašumi Daintree živi i 30 posto ukupnog broja vrsta žaba, gmazova i tobolčara u Australiji, 65 posto vrsta tamošnjih paprati, 90 posto vrsta šišmiša i leptira, sedam posto australskih vrsta ptica te čak 12 tisuća vrsta insekata. Uz navedeno dolazi i sva silina gljiva, lišaja, mahovina i mikroorganizama. Oko 400 se vrsta nalazi na popisu iznimno rijetkih ili ugroženih, a veliki kazuar, klokan penjaš, najveća žaba na svijetu, kraljevska paprat i ogromni borovi bull kauri (visina im je 50 metara, a promjer debla oko tri) samo su neka od neobičnih stvorenja koje ćete tamo naići.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

VLASNIŠTVO JE VRAĆENO U RUKE AUTOHTONOG STANOVNIŠTVA

Nevjerojatno je blago prašume i to da je njoj zastupljeno 12 od ukupno 19 primitivnih porodica cvjetnica, što je najimpresivnija ‘kolekcija’ tih biljaka na svijetu. Među njih spada i tzv. idiot fruit kojeg ponekad nazivaju i ‘zeleni dinosaur’. Službenim imenom, ta se biljka zove Idiospermum Australiense, najrjeđa je i najprimitivnija cvjetajuća biljka na svijetu. Dio prašume Daintree danas je, zbog svoje iznimne vrijednosti, zaštićen i granicama istoimenog nacionalnog parka, koji pak je 29. rujna 2021. predan u vlasništvo pripadnicima naroda Kuku Yalanji, tamošnjem autohtonom stanovništvu. Velik dio prašume uvršten je, kao dio područja pod nazivom Wet Tropics of Queensland, na UNESCO-vu listu svjetske baštine 1988. godine.

OD ‘CROCODILE CRUISEA’ DO NOĆNOG ‘SAFARIJA’ U GUSTOJ PRAŠUMI

Prašuma Daintree je zbog svega navedenog idealno odredište za zaljubljenike u prirodu, ali i aktivni odmor, kao i one željne malo pustolovnijih izletničkih opcija. Jedno od tamošnjih odredišta koje se spominje kao nešto što se mora obavezno posjetiti jest Mossman Gorge. Preporučuju se i neke od brojnih izletničkih i edukativnih tura. Ističe se ‘corcodile cruise’ na kojem se može izbliza pogledati te životinje, koje u Daintreeu dosežu dužinu od pet metara, kao i spuštanje po rijeci niz splavi što se kombinira s ronjenjem s disalicom.

Prašuma se isto tako može istraživati i noću kada je naglasak na njezinim noćnim stanovnicima i insektima. Na različitim turama može se i naučiti i sve o životu tamošnjih 18 aboridžinskih plemena. Svake godine u ljepotama i posebitostima Daintreea uživa oko 400 tisuća posjetitelja.

PODIJELI ČLANAK