Nekad opasnu i zloglasnu četvrt kojoj se nitko nije usudio prići spasili su murali i turisti koji dolaze vidjeti najveću umjetničku galeriju na otvorenom

Foto: r2hox /Wikimedia Commons
piše Putni Kofer

Stilizirane ženske glave na žutoj podlozi, čovjek na biciklu koji umjesto glave ima “šumu” sjećanja na sukobe i noževe, zamišljena crna žena koja skida masku bjelkinje… To su samo neki od brojnih murala u najvećoj europskoj galeriji ulične umjetnosti u Lisabonu. Ispod jednog od njih piše motivacijska poruka, tako bitna za ovu četvrt: “Nikad ne dozvoli da ti netko kaže nikad”. Lisabonska četvrt Quinta do Mocho dugo je, naime, bila najzloglasnija i najopasnija u gradu, a onda su njezinu sudbinu i reputaciju počeli mijenjati murali na zgradama.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NASELJE SE NALAZI U PREDGRAĐU LISABONA I NASTANJUJU GA UGLAVNOM AFRIKANCI IZ BIVŠIH PORTUGALSKIH KOLONIJA

Naselje Quinta do Mocho nalazi se u predgrađu Lisabona, u prigradskom naselju Sacavému u općini Loures, a izgrađeno je početkom devedesetih. Jednolične, četverokutne zgrade osmišljene su za smještaj oko 3000 ljudi, koji su uglavnom stizali iz bivših portugalskih kolonija u Africi, Zelenortskih otoka, Gvineje i Angole.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @equis007

Ubrzo nakon što je naseljena, četvrt je došla na loš glas. Visoka nezaposlenost, isključenost njezinih stanovnika iz života grada i siromaštvo doveli su do visoke stope kriminala. Quinta do Mocho postalo je naselje u koje se ne zalazi i koje se izbjegava u velikom luku, poput Bermudskog trokuta.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

STANOVNICI SU SE BAVILI PLJAČKOM I TRGOVINOM NARKOTICIMA

Kako piše Atlas Lisboa, četvrt je izgrađena za socijalno stanovanje, s nižim cijenama najamnina, kako bi se pomoglo onima kojima su potrebni pristupačniji domovi. Kvart je bio na jako lošem glasu, što su jedne lokalne novine sažele u samo nekoliko redaka: “To je jedan od najproblematičnijih kvartova u općini Loures, poznat po organiziranim skupinama koje se bave pljačkom i trgovinom narkoticima.“

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @equis007

”Ima i slučajeva obiteljskog nasilja, iako većina nije prijavljena. Nije pomoglo ni preseljenje stanovnika u novo susjedstvo,” prenosi Atlas Lisboa. Stvar je postala i nacionalno poznata nakon ogromnih nereda i masovne pucnjave 2008.

KULTURNI FESTIVAL 2014. POČEO JE MIJENJATI STVARI NA BOLJE, DANAS KVART KRASI 90 MURALA

Danas stvari, čini se, zaista idu na bolje. Pokretač promjene bio je festival O Bairro i O Mundo, koji je prvi put održan 2014. godine. U Quinta do Mocho stigle su kazališne trupe, glazbenici, a ulični su umjetnici pozvani da oslikaju prazne i suhoparne zidove stambenih zgrada. Ideja je bila “pokazati četvrt svijetu i dovesti svijet u četvrt”. Pozivu se odazvao niz umjetnika, uključujući i nekoliko svjetski poznatih imena, a na zgradama je oslikano oko 90 prekrasnih murala. To Quinta do Mocho čini jednom od najvećih street art galerija na otvorenom, što je ubrzo zainteresiralo i brojne turiste koji posjećuju Lisabon.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @equis007

STOPA KRIMINALA SE SMANJILA, A KVART JE POVEZANIJI S GRADOM

Prema pisanju lokalnih medija, stopa kriminala se smanjila, bolja je povezanost kvarta s gradom, povećao se broj kulturnih događanja… Lokalci vode ture i objašnjavaju priču iza svakog od naslikanih grafita. Prostora za napredak, dakako, ima još puno, ali stvari su se počele mijenjati.

Nedavno je priču iz ovog kvarta objavio HRT u svom serijalu Sretni gradovi. Jedan od lokalnih vodiča hrvatskoj je novinarskoj ekipi rekao: “Zahvaljujući muralima postali smo poznati diljem svijeta i sad imamo turizam. Od najgoreg geta u Lisabonu postali smo jedna od najboljih četvrti u Portugalu. To je bilo čudo”, prenosi njegove riječi HRT.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli MAYE (@maye_name_is_maye)

PODIJELI ČLANAK