Tajanstvene špilje, kućice na obali rijeke, dvorci uklesani u stijene… Ova nerazvikana francuska regija krije najljepša europska sela

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Francuska regija Dordogne oduševljava svojom bogatom poviješću i čarobnim krajolicima. Upečatljiva vapnenačka brda ovog područja skrivaju tajanstvene špilje, koje su dom nekih od najznačajnijih drevnih slika na svijetu. Arheolozi su ovdje pronašli dokaze o postojanju ljudi prije čak 400.000 godina, što čini ovu pitomu regiju iznimno posebnom. Sela koja se protežu uz zelenkaste obale rijeke počela su nicati između 12. i 16. stoljeća. U tom razdoblju, regija je nosila povijesno ime Perigord, koje je snažno ukorijenjeno u srcima mještana. Danas je regija Dordogne sinonim za prekrasna sela koja predstavljaju ponos Francuske i svojom iznimnom ljepotom oduzimaju dah.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

ROCAMADOUR: SREDNJOVJEKOVNI DRAGULJ EUROPSKIH HODOČASNIČKIH ODREDIŠTA

Ovo čarobno selo ponosno se uzdiže na samoj litici iznad prekrasne rijeke i okrunjeno je dvorcem iz bajke. Rocamadour je toliko slavan po svojoj nevjerojatnoj fotogeničnosti pa ga vrijedi posjetiti u ranim jutarnjim satima kako biste izbjegli gužve koje se kasnije zavuku u njegove uličice. Unatoč skromnim dimenzijama, tijekom srednjeg vijeka Rocamadour je zauzimao važno mjesto među europskim hodočasničkim odredištima. Stoga i danas oduševljava svojim izvanredno očuvanim izgledom.

Kamena vrata i brojne stepenice vode prema svetom kompleksu koji obuhvaća vjersko svetište s nizom kapelica, kripta i bazilike Saint-Sauveur, koju je UNESCO prepoznao i uvrstio u svoj slavni popis. Ovamo i danas stiže mnoštvo hodočasnika kako bi se poklonilo kipu Crne Gospe u kapeli Notre Dame, dok je glavna ulica, u kojoj su automobili u potpunosti zabranjeni, postala šarmantno utočište ispunjeno raznolikim ugostiteljskim objektima.

BEYNAC-ET-CAZENAC: FILMSKI DRAGULJ SREDNJOVJEKOVNE RASKOŠI

Selo Beynac-et-Cazenac se smatra jednim od najprivlačnijih francuskih sela, a nije ni čudno zašto jer je nebrojeno puta korišteno kao mjesto za snimanja brojnih filmova koji su doživjeli globalnu popularnost. Posjet ovom mjestu izaziva osjećaj povratka u prošlost. Srednjovjekovne ulice su nevjerojatno dobro očuvane i pružaju izvanredan pogled na tradicionalne perigordske krovove, izrađene od lokalnog “tackstonea” – posebnog kamena škriljevca. Između sredine lipnja i sredine rujna, ponedjeljkom oživi tržnica hrane koja slavi izvrsne lokalne proizvode regije Dordogne.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

SVETI AMAND-DE-COLY: PUTOVANJE U POVIJEST KROZ DIVNE SEOSKE ULICE

U prekrasnom središtu sela Saint-Amand-de-Coly ističe se utvrđena romanička crkva koja datira još iz 12. stoljeća i ponosno dominira seoskim ulicama. Ime sela potječe od svetog Amanda, pustinjaka koji se, prema predaji, smatrao stanovnikom pećine na obližnjem obronku još u 6. stoljeću. Mnogi tragovi tradicionalnog života vidljivi su na svakom koraku, poput zvonika, zajedničke krušne peći i preuređene štale za duhan koja je sada trgovina regionalnim delicijama. U okolici možete pronaći brojne pješačke staze koje su idealne za istraživanje prirodnih ljepote regije.

DOMME: POVIJESNA OBRAMBENA UTVRDA KOJA OSVAJA SRCA S PREKRASNIM POGLEDOM

Domme, još jedno od slavnih srednjovjekovnih utvrđenih sela u prekrasnoj regiji Dordogne, očarava posjetitelje svojim jedinstvenim položajem visoko iznad riječnih obala, na nadmorskoj visini od 150 metara. Iz tog razloga, pruža jedan od najimpresivnijih pogleda u cijelom području. Ovo mjesto je imalo ključnu stratešku ulogu kao obrambena utvrda za Francusku tijekom Stogodišnjeg rata, a čak su ga i Englezi kratko zauzeli 1346. godine. Danas Domme još uvijek odiše atmosferom srednjovjekovne prošlosti, okružen je debelim kamenim vratima i utvrđenim bedemima. Ispod njegove površine krije se jedna tajna koja poput magneta privlači turiste: špilja duga 450 metara, ispunjena fascinantnim stalaktitima i stalagmitima.

LIMEUIL: RAJSKI DRAGULJ NA RASKRIŽJU RIJEKA DORDOGNE I VÉZÈRE

Selo Limeuil je smješteno na prekrasnom šumovitom brdu između rijeka Dordogne i Vézère. Zahvaljujući svojoj obalnoj poziciji, ovo mjesto je procvjetalo tijekom stoljeća kroz riječnu trgovinu, ali isto tako bilo na prvoj liniji vikinških invazija i sukoba s Engleskom. Njegova današnja privlačnost proizlazi iz iznimne estetike, s kućama čiji terakota krovovi strše prema zelenoj obalnoj plaži. Oko rijeka se prostiru elegantni lukovi mostova iz 19. stoljeća, koji pružaju slikovitu pozadinu za opuštanje na plaži ili uživanje u vožnji kanuom.

PODIJELI ČLANAK