Nije za one koji se boje visine: kako izgleda život na rubu litice u jednom od najljepših sela Katalonije

Selo Castellfollit de la Roca, jedno od najljepših mjesta u Kataloniji
piše Lara Žučko

Ako vas netko pita jeste li čuli za selo Castellfollit de la Roca, možete odgovorno reći da je to jedno od najpitoresknijih mjesta u Kataloniji. Ugodno je smješten između rijeka Fluviá i Toronell, a kuće i mjesna crkva kao da vise s vrha litice. Jednom kada vidite taj prizor, zasigurno ćete ga vezati uz čitavu regiju. U staroj gradskoj jezgri kraljuju mali trgovi, uske ulice i mračni kutevi koji jedva čekaju da ih istražite, a rođeni avanturisti moći će se zaputiti u zaštićenu vulkansku zonu koja će vas uvjeriti u moć i ljepotu prirode.

SELO CASTELLFOLLIT DE LA ROCA – NEVJEROJATAN SPOJ POVIJESTI I MOĆI PRIRODE

Za neke gradić, a za neke seoce, Castellfollit de la Roca mirno sjedi na stijenama koje se uzdižu do 50 metara visine. Okruženo rijekama Fluvià i Toronell, ovo područje zauzima manje od 1 kvadratnog kilometra te je zbog toga jedno od najmanjih sela u Španjolskoj. Stijena bazalta na kojoj je smješteno nastala je erozijom rijeka i utjecajem vulkanskih erupcija koje su djelovale prije više od stotinu tisuća godina.

Litica na kojoj se nalazi ovaj šarmantni gradić nastala je utjecajem dvaju tokova lave. Za jedan se smatra da je djelovao prije 217.000 godina, a znanstvenici mu porijeklo nalaze u selu Batet. Drugi tok je malo mlađi, 192.000 godina te potječe od vulkana Beguda. Možda baš zato mnogi kažu da gradić izgleda kao da je nekoć imao normalan oblik koji je neka nadrealna sila raširila preko kilometar duge bazaltne stijene.

USKE ULICE I MRAČNI KUTEVI SREDNJOVJEKOVNOG GRADIĆA

Kuće na srednjovjekovnim ulicama i trgovima Castellfollit de la Roce su također napravljene od tamnog vulkanskog kamena. Strateška pozicija gradića i njegova prirodna okolina, koja mu pruža jako dobru preglednost, izuzetno su se cijenili u povijesti jer su omogućavali obranu od neprijatelja. On je naseljen već više od tisuću godina, a u samom izgledu mjesta ocrtava se srednjovjekovna povijest te uspomene na građanski rat.

Glavna ulica proteže se i krivudavo prolazi kroz čitav Castellfollit, a okružuju je nizovi usko poredanih kuća s obje strane. Približavajući se starom gradu, tamo gdje se susreću rijeke Fluvià i Toronell, smjestili su se mali vrtovi o kojima brinu mještani, a odvojeni su gradskim zidinama. Prateći ih, posjetitelji mogu došetati do prirodnog rezervata koji nudi više od nezaboravnog pogleda. Tamo se nalaze arheološka nalazišta, stari kanali i nasipi koji usmjeravaju vodu koja pak proizvodi energiju.

Riznica raskoši, bogate povijesti i tradicije: ovaj biser na istoku Hrvatske je grad s najduljim kontinuitetom života u Europi, a njegova ljepota ostavlja bez daha

U modernom dijelu grada posjetitelji mogu uživati u kupanju na bazenima i raznim aktivnostima za opuštanje, a oni koji produže šetnju do samog kraja litice, tamo će naći poznati vidikovac i staru crkvu Sveto Salvadora iz 13. stoljeća. To zvuči kao šetnja koja se itekako isplati.

Vrnik: Čarobni otočić u blizini Korčule na kojem živi samo jedan stanovnik
PODIJELI: