Zlarin – skriveni dragulj usred šibenskog arhipelaga kao stvoren za obiteljski odmor

Što vidjeti na Zlarinu: upoznajte skriveni dragulji šibenskog arhipelaga
piše Ivan Fratrić

Udaljen svega dva kilometra od kopna, Zlarin je najbliži otok šibenskog arhipelaga. Zbog svoje ljepote nazivan je zlatnim, zelenim i koraljnim otokom, a uz pjesmu cvrčaka i šum valova, ovo je mjesto kao stvoreno za miran obiteljski odmor. Priznanje mu je dao i britanski The Guardian svrstavši ga među top 10 lokacija na kojima posjetitelji neće zateći preveliku gužvu, u kojima užurbanost ne postoji i na kojima turisti mogu osjetiti što je to prava dalmatinska fjaka. U nastavku saznajte što sve vidjeti na Zlarinu, otoku radišnih ljudi, bogate tradicije i atraktivne turističke ponude.

MEDITERANSKI ŠTIH KOJI SE NIJE MIJENJAO KROZ STOLJEĆA

Najstariji tragovi ljudski prisutnosti na Zlarinu sežu još u prapovijesno doba, a postoje dokazi da su Liburni često posjećivali, a možda i živjeli na otoku. Samo ime se spominje po prvi puta u 13. stoljeću kada ga grad Šibenik poklanja svom biskupu, a iako postoji mnogo teorija o tome kako je dobio svoje ime, dvije su najizglednije opcije. Naime, jedna od teorija navodi kako se Zlarin već od 15. stoljeća naziva Zlatnim otokom, odnosno da je ime dobio od latinske riječi Inusula Auri, što u prijevodu znači Otok zlata. Druga pak teorija govori da je dobio ime po svojim hercegovačkim doseljenicima jer pored mjesta Čapljina u Hercegovini postoji brdo Zlarin čije su ime onda samo prenijeli na otok.

Na otoku postoji samo jedno istoimeno naselje Zlarin u kojem trenutno živi oko 300 ljudi. Ovo mjesto odiše mediteranskim šarmom koji se ocrtava u kristalnom moru, čistoj obali i kamenim ulicama. U Zlarinu ćete pronaći bogatu povijest, kulturna i prirodna blaga te brojne crkvice i kapelice u kojima su oltari ukrašeni zlatom i granama crvenog koralja. Jedna od poznatijih je crkva Uznesenja Marijina koja je izgrađena u 18. stoljeću i u kojoj se čuvaju relikvije svetog Fortunata, zaštitnika otoka i pomoraca.

Hallstatt – najljepše selo na svijetu kao stvoreno za uživanje u zimskim čarolijama

Osim crkve svetog Šime koja je preuređena u maleni mjesni muzej i crkve svetog Roka, posjetite najstariju i najmisteriozniju otočnu crkvu Gospe od Rašelje. Prema legendi, djevojka iz zaseoka Borovica šetajući otokom jednog je dana vidjela mladu ženu u bijelom koja joj je rekla da na tom mjestu treba biti izgrađena crkva. Kada je to ispričala ljudima, nitko joj nije povjerovao. Drugi dan joj se Gospa opet ukazala i ovoga puta joj je dala svoj pȃs (pojas) na kojem je pisalo Zdravo Marijo

ZLARIN JE NADALEKO POZNAT PO SVOJOJ TRADICIJI KORALJARSTVA

Iako u geografskom smislu ne odudara od ostalih otoka, priroda je podarila Zlarinu jedno bogatstvo koje nije u tolikoj mjeri prisutno nigdje drugdje. Vađenje i obrada koralja najprepoznatljivija je kulturna baština ovog jadranskog bisera kojom su se stanovnici bavili stotinama godina. Prepoznatljive crvene grane provlače se kroz sve pore života, povijesti i tradicije ovoga otoka, a stanovništvo i danas vjeruje u čarobnu moć koralja i pripisuju mu se ljekovita svojstva za liječenje anemije, bolesti krvotoka, infekcije i neplodnosti. Najviše je uvriježeno mišljenje da crveni koralj štiti trudnice i nerođeno dijete od bolesti, zaraze i uroka.

Nuremberg – grad medenjaka i drvenih igračaka živi punim plućima unatoč mračnoj prošlosti

Netaknuta priroda otoka i njegova ljepota mogu se vidjeti i po brojnim predivnim plažama i skrovitim uvalama. One su sljubljene uz kristalno čisto plavetnilo Jadranskog mora koje sunce obasjava čak više od 2700 sati godišnje što čini Zlarin jedan od naših najsunčanijih otoka. Ovdje možete uživati na prekrasnim šljunčanim plažama koje imaju prirodnu zaštitu od vjetrova, a pronaći ćete i mnogo divljih plaža koje će se posebno svidjeti onima koji žele potpunu privatnost, mir i osamu.

MALENI OTOK VELIKE GASTRONOMSKE PONUDE

Iako se na Zlarinu nalaze svega četiri ugostiteljska objekta, ovdje će svatko pronaći ponešto za sebe. Otočka prehrana nužno je vezana uz more, stoga ćete uživati u šarolikom izboru vrhunskih jela od morskih plodova, ribe, školjaka i rakova koje će vam Zlarinjani spremiti na način kako su jeli njihovi stari, odnosno po autohtonim recepturama. Uživajte u pogledu na more s jedinstvenim ugođajem, tradicionalnoj domaćoj hrani te probranim sortama vina.

BORAVAK NA ZLARINU JE AKTIVAN ODMOR SAM PO SEBI

Iako na Zlarinu postoje asfaltirane ceste koje najčešće koriste pješaci i biciklisti, dolazak automobilom je zabranjen. Provedite aktivan odmor na otoku istražujući njegove znamenitosti i uživajući u boravku na otvorenom. Trenutno se uređuju dvije bike&hike staze: „Put Borovice“, omiljena staza za bicikliste i one koji vole duge šetnje netaknutom prirodom i „Put Klepca“, izazovnija staza koja privlači planinare i koja pruža pogled na Velebit i cijeli šibenski arhipelag. Ukoliko želite istražiti Zlarin na malo drugačiji i jedinstven način, pruža se mogućnost najma kajaka, a budući da je Zlarin poznat po prekrasnim koraljima, ronjenje je definitivno opcija o kojoj valja razmisliti. Svake se godine sredinom veljače ovdje održava i trail utrka kao dio Otočne trail lige Šibensko-kninske županije.

KAKO DOĆI DO ZLARINA

Jedini način kako možete doći do Zlarina je brodom Tijat koji putuje nekoliko puta dnevno iz Šibenika ili iz mjesta Vodice. 37 metara dug brod mnogim je stanovnicima šibenskog kraja i više od pruge koja povezuje otoke, a s kapacitetom od 300 putnika već dugi niz godina plovi na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice. Zlarin je udaljen svega 2 kilometra od kopna pa vaše putovanje neće trajati duže od 20 minuta.

Naslovna fotografija: TZ Zlarin & Gojko Vukov Colić

PODIJELI: