Nuremberg – grad medenjaka i drvenih igračaka živi punim plućima unatoč mračnoj prošlosti

Što vidjeti u Nurembergu: upoznajte grad medenjaka i drvenih igračaka
piše Ana Kolarić

Iako je smješten u samom srcu Njemačke, Nuremberg (ili Nürnberg, kako ga Nijemci nazivaju), često ostaje po strani i nedovoljno istražen kada su u pitanju turističke posjete. Sa svojom dugačkom i kompleksnom poviješću utkanom u šarenu i zanimljivu sadašnjost, Nuremberg bi se svakako trebao naći na vašoj bucket listi, i to ne samo zbog praktične lokacije! Nekada administrativno središte Svetog Rimskog Carstva, a potom omiljeni Hitlerov grad, danas je grad drvenih igračaka, ukusnog lebkuchena i nürnberških kobasica te jedne od najljepših i najdugovječnijih božićnih tržnica Europe. Ljubitelji povijesti mogu provesti dane i dane istražujući slojevitu povijest grada, ljubitelji dobrog zalogaja zaljubit će se u bogatu ponudu restorana i štandova s hranom, a fotografi će pronaći inspiraciju na svakom koraku. Grad na Pegnitzu nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Dapače, možda poželite produžiti svoj posjet. Evo što sve vidjeti u Nurembergu!

Mistični prirodni fenomen, koji nije rijeka, jezero, potok ni močvara, nerazvikano je carstvo vode, zelenila i životinja na istoku Hrvatske

PREPUSTITE SE SANJARENJU ISTRAŽUJUĆI DVORAC I GRADSKE ZIDINE

Za nürnberški dvorac, Kaiserburg, možemo reći da je simbol grada još od srednjeg vijeka. Zbog njegove važnosti u doba Svetog Rimskog Carstva, grad je bio odredište mnogih putnika i to je omogućilo njegov napredak. Smješten na stijeni ponad starog grada i rijeke Pegnitz, s brojnim tornjevima i prolazima dvorac vam nudi priliku da doživite slavu minulih dana. Rezervirajte obilazak podzemnih prostorija i podruma ili jednostavno odmorite na nekoj od klupa u raskošnim bavarskim vrtovima.

Otvoreno dvorište nudi vam spektakularne poglede na cijeli grad, brojne prekrasne crkve, zavojite ulice te gradske zidine. Spustite se nekim od prolaza i pratite zidine cijelom njihovom dužinom. Odvest će vas preko rijeke, njenih mostova, do parkova i mjesta za piknike pa sve do popularne Crvene četvrti koja je također smještena unutar zidina.

Ne želite li hodati predaleko, odmah ponad dvorca nalazi se niz slastičarni, kafića i restorana koji nude ukusne njemačke specijalitete. Mnogi od njih smješteni su u tipičnim bavarskim kućicama s drvenim okvirima i šarenim prozorima punim cvijeća, zbog čega ćete na tren zaboraviti da se nalazite u modernom gradu u kojem danas živi više od pola milijuna stanovnika.

WEISSGERBERGASSE – NAJLJEPŠA ULICA U CIJELOM GRADU

Šetnja uz rijeku i njene brojne mostove uokvirene zelenilom uvijek je dobra ideja. No, ne propustite priliku produžiti do najljepše ulice u cijelom gradu – Weissgerbergasse. Jedna od njenih posebnosti je to što je očuvana tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, dok je ostatak Nuremberga teško stradao.

Najveći broj obrtničkih kuća u Nurembergu smješten je u ovoj ulici, svaka od njih ima svoje bunare i vrt, a njihovo šarmantno uređenje i šarene boje odlična su prilika za fotografiranje. Ovdje ćete danas pronaći i brojne galerije, restorane i barove, ali i Die kleine Eismanufaktur – Malu manufakturu sladoleda.

OŽILJCI DRUGOG SVJETSKOG RATA JOŠ UVIJEK ZACJELJUJU

I dok srednjovjekovna povijest Nuremberga govori o prosperitetu, ona novija mnogo je mračnija. U vrijeme Trećeg Reicha, zbog povoljne lokacije i povijesnog značenja, Adolf Hitler odabrao je Nuremberg kao središte za svoje aktivnosti. Većina nacističkih okupljanja odvijala se upravo u ovom gradu, a stadione na kojima je Hitler držao svoje zloglasne govore možete posjetiti i danas. Na prvi pogled djeluju tek kao betonski blokovi na otvorenom prostoru, no kročite li nogom na mjesto gdje se nalazila govornica i pogledom prijeđete preko ogromnog prostora, nemoguće je ne osjetiti užas, bijes i tugu zbog svega što je na tom mjestu rečeno i napravljeno. Lokalno je stanovništvo vrlo podijeljeno oko same lokacije. Dio želi srušiti stadione i doslovce pokopati prošlost, dok dio drži da bi ih trebalo održavati i obnavljati, kako se povijest ne bi zaboravila ili ponovila.

Obići možete i Palaču pravde, sudnicu u kojoj su osuđeni najpoznatiji Hitlerovi generali i suradnici, njih čak 24. Nürnberški proces često se naziva najvećim suđenjem u povijesti čovječanstva. Sudnica i muzej također su otvoreni za javnost, a preporučujemo da ju posjetite kasnije tijekom dana ili u dane kada sud ne zasjeda, kako biste mogli ući u samu sudnicu i osjetiti atmosferu mjesta u potpunosti.

TRADICIONALNA BAVARSKA KUHINJA RUKU POD RUKU S KUHINJAMA IZ CIJELOG SVIJETA

Nuremberg se može pohvaliti brojnim zanimljivostima, ali bogata gastronomska ponuda svakako je jedan od njegovih glavnih aduta. Od polinezijskih restorana preko indijske kuhinje do moderne azijske i tradicionalne bavarske kuhinje, ovdje će svatko pronaći nešto za sebe. I ponuda za vegane konstantno raste, tako da zaista ne možete ostati gladni! Volite li mačke, tu je Katzentempel, veganski restoran i cat caffe u jednom.

Jedan od najpoznatijih specijalitete su nuremberške kobasice koje su slične frankfurtskim, ali s više začina i manje masti. Dodate li kiselo zelje ili krumpir salatu, imate pravi bavarski obrok. Pojesti ih možete i u hodu, s nekog od brojnih štandova u gradu.

Za desert tu je lebkuchen, najprodavanija slastica svakog karnevala ili Adventa. Možete ga naći u obliku običnih medenjaka ili u obliku srca sa šaljivim natpisima. Lebkuchen je toliko popularan da u okolici postoje čitave male tvornice koje ga proizvode.

POTRAŽITE NEOBIČNE SUVENIRE U HANDWERKERHOFU

Otvoreni prostor, nalik malom trgu, posljednji je takav unutar starih gradskih zidina. Lako ga je pronaći, budući da se nalazi odmah pokraj glavne željezničke postaje. No, usprkos lokaciji, prava je mala oaza za odmor, šetnju i potragu za neobičnim suvenirima.

Handwerkerhof, čiji bi doslovni prijevod bio trg ili dvorište zanatlija, mjesto je koje slavi dvije stvari: stare bavarske zanate i Albrechta Dürera, najpoznatijeg stanovnika ovog grada. Prošećite kamenim ulicama i zavirite u izloge trgovina. Vidjet ćete drvene igračke nevjerojatno detaljne izrade, ručno rađene lutke, oslikana stakla i druge neobične suvenire. Bez obzira odlučite li se na kupnju ili ne, uvijek je dobra ideja sjesti na jednu od klupa i popiti njemačko pivo i popričati sa zaposlenicima. Oni su uvijek i bez iznimke odjeveni u tradicionalne bavarske nošnje – kožne hlače i karirane košulje te dirndl, bavarsku haljinu s čipkom.

Usprkos tome što Handwerkerhof djeluje kao da ste otputovali daleko u prošlost, u stvarnosti on je otvoren tek 1970. godine. Svrha mu je bila proslaviti 500. rođendan Albrechta Dürera, plodnog umjetnika i jednog od začetnika njemačke renesanse koji se rodio i živio u Nurembergu. No, atrakcija je doživjela toliki uspjeh da je ostala trajno otvorena. Dokaz je to neodoljivog bavarskog šarma i ljupke arhitekture koju svakako valja doživjeti i istražiti.

Naslovna fotografija: Shutterstock

PODIJELI ČLANAK