Omiš – grad gusara, klapske pjesme i kralj aktivnog odmora u Dalmaciji

Što vidjeti u Omišu
piše Putni Kofer

Okružen visokim stijenama omiške Dinare, smješten na ušću Cetine uz more, Omiš je po mnogo čemu poseban dalmatinski gradić. Nalazi se između Splita i Makarske, a zbog jedinstvenog položaja smatra se i neokrunjenim kraljem aktivnog odmora na Jadranu. Tu se možete penjati na stijene, spuštati raftingom, letjeti ziplineom, jahati valove na surf dasci… Krase ga i lijepe plaže te prepoznatljive dalmatinske kamene uličice. Evo što sve vidjeti i raditi u Omišu!

GUSARSKI GRAD ČUVALE SU DVIJE TVRĐAVE

Niz je crkvica, gradskih vrata i trgova vrijedno turističkog posjeta, no glavne su atrakcije tvrđave koje su stoljećima čuvale grad od neprijatelja. Utvrda Mirabela iz 13. stoljeća smjestila se tik iznad starog dijela grada, kao trajni podsjetnik na slavnu gusarsku prošlost. Stari gusari koristili su Mirabelu kao vidikovac s kojeg su nadgledali Brački kanal, tako da bogati trgovački brodovi kraj Omiša nikako nisu mogli proći neopaženo. Grad je čuvala i Fortica, tvrđava s koje se pruža jedan od najljepših pogleda u čitavoj Dalmaciji, a do koje, iz centra grada, dobro označenom stazom za sat vremena stižu i oni u slabijoj formi. S Fortice se pruža jedinstven pogled na otoke Brač, Hvar i Šoltu, kanjon Cetine te dobar dio Poljica.

KUĆA ČOVJEKA KOJI JE BIO ZAHVALAN ŠTO JE ŽIV

Od atrakcija u samom gradu svakako pogledajte i Kuću sretnog čovjeka iz 16. stoljeća. Ime je dobila po natpisu iznad ulaznih vrata na kojem, prevedeno s latinskog, piše: “Zahvaljujem ti, Gospode, što sam bio na ovom svijetu.” (GRATIAS AGO TIBI DNE QUIA FUI IN HOC MONDO.) Pretpostavlja se da je to bila kuća pravnika Ivana Primojevića, odvjetnika i ambasadora omiške komune u Veneciji, no o njemu se ne zna puno.

Čarobna Toskana: mjesto u kojem filmska idila postaje stvarnost

RAFTING, ZIPLINE, PENJANJE, WINDSURFING…

Omiš je okružen strmim brdima idealnim za planinarske izlete, kanjon Cetine omiljeno je odredište za hiking i treking, a sama rijeka zove vas da se niz nju spustite raftingom. Uz to, Omiš je nadaleko poznat kao jedna od dviju najboljih lokacija za slobodno penjanje u Hrvatskoj. Na plažama su povoljni vjetrovi za jedrenje na dasci, a za ronioce će biti zanimljiva informacija da se na samo tri metra dubine u neposrednoj blizini centralne gradske plaže nalazi potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata. Tu je i atraktivni zipline, jedinstveni način da iz zraka uživate u jedinstvenoj ljepoti ovoga grada, prirode koja ga okružuje i slikovitom ušću Cetine u more. Odvažite se na više od tri sata jurnjave na dva kilometra dugačkim žicama od kojih se neke protežu na visini iznad 100 metara.

GUSARI I KLAPSKA PJESMA ZAŠTITNI SU ZNAKOVI GRADA

Omiš se ponosi svojom gusarskom poviješću, pa tako u suvenirnicama možete naći gusarsku opremu i motive gusara na raznim uporabnim predmetima. Svako ljeta se održava i uprizorenje gusarske bitke, koje je posebna atrakcija za turiste. Također, Omiš je grad klapskog pjevanja pa se upravo u njemu održava tradicionalni Festival dalmatinskih klapa.

OMIŠ IMA PLAŽE ZA SVAKI UKUS

Od velikih pješčanih plaža do malih i skrovitih šljunčanih uvala, od plitkog mora idealnog za djecu do plavetnila koje se stvara samo nekoliko metara od obale – omiška rivijera ima za svakoga ponešto. Glavna gradska plaža dugačka je, pješčana, ali uvijek s dovoljno hlada, a izvan sezone, i bez gužve. Nešto južnije smjestio se Brzet s glatkim oblucima, mnoštvo hlada, idealan za dugo plivanje. Gotovo 20 kilometara omiške rivijere ispunjeno je plažama i uvalama, a samo kilometar od centra grada u smjeru Splita nalazi se najduži niz pješčanih plaža u Hrvatskoj.

Cinque Terre: pet šarenih sela u kojima vladaju prekrasne kuće uklesane u stijene i pravi duh Italije

MORSKE DELICIJE ILI SPECIJALITETI IZ RIJEKE?

Kako se nalazi i na moru i na rijeci, u Omišu možete probati i dalmatinske autohtone specijalitete, ali i one od riječne ribe, jegulja, žaba… U samom gradu nalazi se niz tradicionalnih konoba s dobrom hranom, a ukoliko krenete uzvodno uz tok Cetine pronaći ćete više izletišta, no najpoznatije su Radmanove mlinice, smještene na samoj rijeci. U ovom kraju svakako ne propustite probati soparnik. Nekoć sirotinjsko poljičko jelo od tijesta, blitve, češnjaka i maslinova ulja danas oduševljava svakoga tko ga proba!

Fotografije: Arhiva TZG Omiš

Neodoljivi Varaždin: fascinantni tornjevi, ljupki trgovi i raskošne ulice u nekadašnjem glavnom gradu Hrvatske
PODIJELI: