Tajlandski kanali: neodoljivi šarm plutajućih tržnica i nasmiješenih trgovaca u Bangkoku

Tajlandski kanali: neodoljivi šarm plutajućih tržnica i nasmiješenih trgovaca u Bangkoku
piše Lara Žučko

Nevjerojatne i napučene ulice Bangkoka nisu jedina žarišta života na Tajlandu. Poznati tajlandski kanali i plovni putevi, naizgled napušteni i često zagađeni, nekima predstavljaju smisao i način života te povijesno mjesto u kojem i danas pronalaze izvor egzistencije, zabave i socijalizacije. Budući da se ovi plovni putevi još od 19. stoljeća međusobno isprepliću oni također oživljavaju stoljetno kulturno i povijesno naslijeđe glavnog grada Tajlanda, a to su samo neki od razloga zašto se Bangkok često naziva Venecijom na Istoku.

ŽILE KUCAVICE VENECIJE NA ISTOKU

Povijesni tajlandski kanali prvotnu su svrhu pronalazili u obrani grada od neprijatelja te optimizaciji transporta i razmjene. Oni su i danas dom stanovnicima koji kao da su ostali zarobljeni u nekom davnom vremenu. Još uvijek vas mogu zateći prizori gdje se djeca igraju kraj vode dok odrasli odmaraju uz ugodni povjetarac, nakon naporno odrađenog dana prevoženja robe i ljudi. Još prije nekoliko stoljeća, Tajlanđani su ustanovili da im kanali olakšavaju putovanja do udaljenih predgrađa i centra grada kamo su svakodnevno plovili čamcima. Neki su čak živjeli u svojim plovilima te iz njih prodavali hranu i ostale potrepštine, a to su vjerojatno preteče poznatih plutajućih tržnica.

Bangkok i danas u mnogočemu ovisi o kanalima, a njihovi vodeni putevi vode do nekih od najznamenitijih povijesnih mjesta u gradu. Jedno od takvih lokacija je otok Rattanakosin na kojemu je izrađena Kraljevska palača i Hram Smaragdnog Bude, a posjetitelji do tamo mogu doći na čak šest mogućih načina plovidbe. Ipak, status žile kucavice čitavog grada uzeo je svoj danak. Ne samo da su kanali glavno odlagalište otpada okolnim restoranima, bolnicama, hotelima, trgovinama i tvornicama već su toliko onečišćeni i puni smeća da su u nekim slučajevima uzrokovali smrtonosne infekcije nesretnim pojedincima.

Kako bi privukli turiste i smanjili siromaštvo, stanovnici ovog sela odlučili su obojiti sve kuće u šarene boje

BANGKOK NE BIO TO ŠTO JEST BEZ SVOJIH PLUTAJUĆIH TRŽNICA

Plutajuće tržnice u Bangkoku svakako su jedna od najvećih atrakcija Tajlanda. Premda su mnogi kanali danas zabetonirani kako bi se napravilo više prostora za ceste, još uvijek postoji ogromna mreža plovnih puteva koji presijecaju čitav grad. Svi oni potječu od glavne rijeke Chao Praya oblikovane četirima rijekama iz čega su nastali najpoznatiji i glavni plovni putevi Taling Chan, Bangkok Noi, Bangkok Yai i Bang Ramat. Ti se kanali također dijele u manje plovne puteve kojima nerijetko klize i gondole pa se zbog toga mnogim posjetiteljima čini kao da plove idiličnom Venecijom.

Neodoljiv šarm trgovaca koji iz čamaca prodaju voće, povrće i suvenire zaokružuje čitavo iskustvo istraživanja Bangkoka na vodi. Damnoen Saduak je najpoznatija plutajuća tržnica koja već 150 godina služi kao ekonomski i turistički centar. Nalazi se u provinciji Ratchaburi, 100 kilometara udaljenoj od centra Bangkoka, a kanal koji vodi do nje prokopan je prije 150 godina, za vrijeme vladavine kralja Rame IV. Još jedno poznato plutajuće tržište Khlong Lat Mayom nalazi se samo 20 kilometara od centra Bangkoka te nudi autentično iskustvo koje posjetiteljima daje uvid u svakodnevni život lokalnog stanovništva.

Za sve one posjetitelje koji se žele odmaknuti od ubrzanog tempa glavnoga grada i uživati u tajlandskoj gastronomiji te usputnim razgovorima s nasmiješenim trgovcima, plutajuće tržnice nude jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Ovisni o rocku? Obožavatelji Beatlesa? Želite pjevati s ABBA-om? Onda morate posjetiti ove fantastične muzeje

PODIJELI: