Svirke na ulicama, tema iz Harry Pottera na orguljama, raspjevani balkoni… Dobrodošli u grad u kojem glazba zvuči posebno čarobno

Foto: Shutterstock
piše Lana Mindoljević

Šetnja ulicama ovog grada ponekad djeluje kao da ste ušli u bajku. Zgrade su uredne, šarenih pročelja i urednih ulaza. Tu je, dakako, i dvorac, jer što je bajka bez dvorca. Parkovi se zelene, a svaki korak kroz staru jezgru prate zvuci najljepše glazbe… Dobrodošli u Varaždin, grad glazbe koji s njom živi u harmoničnom skladu i u kojem se note pretvaraju u najljepše simfonije! Posjetitelji baroknog grada ovog ljeta mogu uživati u nizu događaja, a posebno su atraktivni subotnji programi kad cijeli grad oživi, a njegovim se slikovitim ulicama razliju najljepše melodije.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ISKUSTVO KOJE SE PAMTI: POZNATE MELODIJE IZVEDENE NA ORGULJAMA U KATEDRALI IZ 17. STOLJEĆA

Jeste li se ikad zapitali kako zvuči glavna glazbena tema iz Ratova zvijezda odsvirana na orguljama? Ili dramatična melodija iz filmova o Harryju Potteru, Gladijatora, Nemoguće misije ili Fantoma iz opere? Doživjeti izvedbe popularne glazbe na moćnom instrumentu kakav su orgulje poseban je osjećaj, a kad se taj spektakl još odvija u predivnom ambijentu katedrale iz 17. stoljeća, trnce koji prolaze tijelom nemoguće je izbjeći.

Akustika varaždinske katedrale Uznesenja blažene Djevice Marije savršeno nadopunjuje izvedbe orguljaša Višeslava Jaklina, a šlag na tortu prilikom našeg posjeta bio je dio koncerta u kojem mu se na minijaturnom klaviru pridružila i sedmogodišnja kćer Vida. Ovaj potpuno jedinstveni mini koncert ovog ljeta možete doživjeti 15. i 22. srpnja te 12. kolovoza, od 12.30 sati. Gdje god se nalazili prije toga, potrudite se pola sata prije 13 biti u katedrali jer je uistinu riječ o iskustvu koje se pamti!

VIŠESLAV IZVODI KLASIČNU GLAZBU KOJA JE DOBRO POZNATA, A NA ORGULJAMA ZVUČI POSEBNO MOĆNO

Kako bi saznali više o tome tko stoji iza prekrasne glazbe koja subotom odjekuje katedralom, porazgovarali smo s Višeslavom Jaklinom, orguljašem varaždinske katedrale i povjerenikom za zaštitu orgulja. Ispričao nam je kako je u početku povremeno svirao popularne klasične melodije za turističke grupe, no ljudima se svidjelo pa je to postao stalni dio ponude varaždinskih ljetnih subota.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

„Reakcije su bile odlične jer je to popularna glazba koju ljudi ne bi očekivali u katedrali. Radi se o klasičnoj glazbi, ali koja je poznata. Dakako, nikad ne bih svirao nešto što bi obezvrijedilo prostor u kojem se izvodi. Nastojim svaki put dio repertoara promijeniti, ali i dodati nešto novo”, ispričao je za Putni kofer Višeslav, koji je uspio na inovativan način približiti klasičnu glazbu i zvuk orgulja svima koji subotom svrate u prekrasnu varaždinsku katedralu.

GLAZBA OD JUTRA DO NOĆI: SUBOTE U VARAŽDINU POSLASTICA SU KOJA SE NE PROPUŠTA

Upravo je subota idealan dan za ljetni posjet Varaždinu. Glazbene su subote sad već svojevrsni brend kojeg razvija Turistička zajednica grada Varaždina. Programi i događanja su osmišljeni i organizirani upravo kako bi prvi dan vikenda u gradu bio još sadržajniji i zanimljiviji. Osim popularne glazbe na orguljama u katedrali, opuštajući zvuci pratit će vas diljem grada.

Na korzu se muzika širi iz glazbene kamperice, a koncerti s balkona palača oživljavaju ulice grada i savršen su način za provesti ljetno subotnje prijepodne. Koncert s balkona Županijske palače počinje u 10.30, a s palače Sermage od 11 sati. A da glazba potraje i kad toplo ljetno sunce pođe na počinak, tu su koncerti u sklopu manifestacije Ljeto na Stančiću, trgu s najljepšim pogledom na Stari grad.

ZAUZMITE MJESTO NA LIVADI ISPRED STAROG GRADA I UŽIVAJTE U SMJENI STRAŽE I PUCNJU IZ TOPA

Sve do kraja srpnja, svake subote možete bolje upoznati bogatu baštinu varaždinskog kraja na Trgu tradicijskih obrta. Na radionicama i prezentacijama možete se upoznati s licitarstvom, iz prve ruke vidjeti kako se živjelo nekad te kako su se izrađivali predmeti koje i danas svakodnevno koristimo. Posjet prvog dana vikenda prilika je i da vidite smjenu straže Purgara, stare Varaždinske građanske garde. Ona kreće subotom u 11 ispred palače Patačić, a završava točno u podne glasnim pucnjem iz topa ispred Starog grada.

Zauzmite svoju poziciju na livadi, uživajte u postrojavanju garde i šetnji dama u raskošnim krinolinama. A kad krene odbrojavanje ne zaboravite, prije nego dođe do nule i pucnja, začepiti uši ili barem otvoriti usta. Niz je još događanja i uzbuđenja koji vas čekaju ovog ljeta u Varaždinu, pa cijeli program i sve detalje potražite na web stranici Turističke zajednice grada Varaždina.

IZ BAROKNOG GRADA POTEKAO JE I JE JEDAN OD NAJVEĆIH GITARISTIČKIH VIRTUOZA IVAN PADOVEC

Koliko Varaždin živi s glazbom pokazuje i podatak da je upravo iz baroknog grada potekao jedan od najvećih gitarističkih virtuoza i inovatora Ivan Padovec. Padovec je skladao preko 200 djela, a prema njegovom nacrtu izrađena je gitara s 10 žica. Ona se danas čuva u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a replike su izložene u varaždinskoj Gradskoj vijećnici te u Padovčevoj rodnoj kući.

Zanimljiv i bogat glazbeni program tijekom ljeta sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Projekt su pokrenuli Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina kako bi širu javnost upoznali s jedinstvenim glazbenim stvaralaštvom i djelovanjem Ivana Padovca i učinili ga prepoznatljivijim.

ONO ŠTO STANOVNICI VEĆ ZNAJU, MOGAO BI POTVRDITI I UNESCO: ISTAKNUTA JE KANDIDATURA ZA GRAD GLAZBE

Sve što stanovnici Varaždina i njihovi gosti već dugo znaju, uskoro bi mogao potvrditi i UNESCO. Varaždin, naime, ima velike izglede ponijeti titulu UNESCO-ova grada glazbe, za koju je istaknuo kandidaturu. Definirane su najvažnije odrednice koje povezuju područje grada i glazbu i sad se čeka konačna odluka. Mreža kreativnih gradova UNESCO-a ima za cilj promicati suradnju s gradovima i prepoznavanje onih među njima koji su kreativnost, u ovom slučaju glazbenu, prepoznali kao strateški čimbenik održivog urbanog razvoja. Iz svega što smo vidjeli i doživjeli u Varaždinu, a u što se stanovnici i njihovi gosti mogu uvjeriti svake subote, titula Varaždin grad glazbe svakako će doći u dobre ruke!

PODIJELI ČLANAK