U zemlji s više od 170.000 podzemnih bunkera donedavno je bilo ilegalno slušati Beatlese ili pustiti bradu, a danas je novootkriveni europski turistički hit

Foto: Canva
piše Putni Kofer

Iako je u povijesti često bila ispod radara europskih i svjetskih putnika, Albanija zadnjih godina privlači sve veći broj turista. U Hrvatskoj ju se spominje kao alternativu visokim cijenama na našoj obali, a otkrivaju ju i putnici iz zemalja zapadne Europe. Ova zemlja godinama bilježi kontinuirani porast broja turista, a u 2023. imala je rekordne brojke. Ako i vi razmišljate o ljetovanju u ovoj zemlji ili pak proljetnom vikend putovanju, u nastavku donosimo neke manje poznate zanimljivosti o Albaniji koje (možda) niste znali!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

ALBANIJA IMA IZLAZ NA DVA MORA, JADRANSKO I JONSKO

Albanija ima dugu obalu, a izlazi na dva mora. Sjeverni dio albanske rivijere izlazi na Jadransko more, a južni na Jonsko more. Prosječne temperature u ljetnim mjesecima su od 30 do 36 stupnjeva, a i more je toplo, između 22 i 26 stupnjeva. Albanska obala može se pohvaliti s 300 sunčanih dana godišnje, pa sezona kupanja ovdje počinje već u svibnju i redovito traje sve do listopada.

DRAČ JE NAJVEĆI I NAJPOSJEĆENIJI OBALNI GRAD U ALBANIJI S DUGIM PJEŠČANIM PLAŽAMA

Najveći grad na albanskoj obali, i drugi po veličini u zemlji nakon Tirane, je Drač. Nalazi se na sjevernom dijelu obale i udaljen je od glavnog grada tridesetak kilometara. Drač i njegova okolica najposjećenija su mjesta na albanskom primorju, pa su u špici sezone često gužve. No, plaže su zaista dugačke, ona koja se proteže od centra Drača do Golema duga je više od 20 kilometara, pa svatko može naći svoje mjesto pod suncem. Najpopularnije plaže u ovom dijelu zemlje su Šendin, Spilje, rt Rodon, Velipolje…

PLAŽA U KSAMILU PROGLAŠENA JE JEDNOM OD NAJLJEPŠIH U EUROPI

Sam jug albanske rivijere po mnogome je, kažu, drugačiji od sjevera. Mjesta su manja, plaže i dalje prekrasne, a temperature idealne za kupanje čak i na proljeće i u jesen. Poznato turističko odredište je Ksamil, mjesto sa samo 3000 stanovnika, čiju je plažu čak i The Guardian svojedobno uvrstio među najljepše u Europi. Za ovaj dio zemlje kažu da je prava egzotika! Upravo je zbog fotografija iz Ksamila netko skovao simpatičan nadimak za Albaniju: Maldivi Europe.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

ALBANIJA IMA PREKO 170.000 BUNKERA

U cijeloj državi se nalazi više od 170 tisuća bunkera koji podsjećaju na mračna razdoblja albanske povijesti. Ovdje je, tijekom Hladnog rata, albanska vojska gradila podzemne baze i tunele koji su služili kao obrana od potencijalne invazije stranih snaga. Za to je odgovoran zloglasni diktator koji je svoju volju u Albaniji provodio čak četiri desetljeća, dok pritom nikada službeno nije bio na funkciji državnog poglavara.

NUKLEARNI BUNKER 0774 IMAO JE VIŠE OD 300 PROSTORIJA, LUKSUZNE ODAJE I UREDE, KAZALIŠTE TE KUPAONICE S TUŠEM NA GORIVO

Objekt 0774 je, kažu mnogi, rezultat opsesije i neutemeljenog straha diktatora koji je htio izgraditi “Crvenu Albaniju”. Između 1972. i 1978. godine, sagrađen je u tajnosti, a sastojao se od više od 300 prostorija koje se protežu duboko ispod planina Mali i Dajti na obali Tirane. Premda se nikada nije dogodio napad kakvog je Hoxha zamišljao, da jest ovo bi bilo glavno mjesto evakuacije elite. U njemu bi se nalazilo oko 300 ljudi, uključujući cijeli vrh zemlje.

ZABRANILI SU BEATLESE, NOŠENJE BRADE I GLEDANJA STRANIH TELEVIZIJSKIH PROGRAMA

Vladavina straha zloglasnog vođe odražavala u tome da ste za razne sitnice mogli završiti u prognanstvu ili zatvoru, poput slušanja Beatlesa ili gledanja televizijskih programa iz susjednih zemalja (Jugoslavije, Italije i Grčke). Hoxha je otišao još jedan korak dalje i zabranio nošenje brada jer su ga previše podsjećale na pravoslavlje i islam. Njegovo ime bilo je upisano na gotovo svakome zidu, citirano u svakom novinarskom tekstu i ugravirano u planine. Oni koji ga nisu poštovali, bili su ubijeni. Ista sudbina dogodila se i intelektualcima, svećenstvu, ministrima unutarnjih poslova pa čak i školskim prijateljima čije mu društvo ipak više nije odgovaralo.

ŽENE SA SJEVERA ALBANIJE KOJE SU ODLUČILE ŽIVJETI KAO MUŠKARCI

Jeste li ikada čuli za burneše? Na sjeveru Albanije žive žene koje su u potpunosti preuzele društvenu ulogu, ponašanje i identitet muškarca. Virdžine, verginese, muškobanje, harambaše ili zavjetovane djevice, mnogo je naziva za žene koje pod pritiskom patrijarhalnih normi i običaja ulaze u muške cipele. Zbog davno ukorijenjene tradicije koja muškarce stavlja na najviši položaj društvene moći, burneše osiguravaju muško potomstvo svojoj obitelji u slučaju smrti starijih muškaraca ili nedostatka muške djece. U današnje vrijeme, kada sve više muškaraca odbacuje zastarjeli imperativ da budu vladari obitelji, u Albaniji živi stotinjak žena koje se zavjetuju na celibat i preuzimaju društvenu ulogu muškarca.

FASCINANTNA “RUPA BEZ DNA” PUNA TIRKIZNE, NEMIRNE VODE NEKAD JE BILA DOSTUPNA SAMO ELITI, A DANAS JE OMILJENA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Jedan od najljepših prirodnih fenomena ove zemlje je mistični izvor Plavo oko, fascinantna “rupa bez dna” prekrasne boje i zanimljive povijesti. Uživanje u ovom fenomenu dugo je bilo rezervirano za pripadnike elite, dok je javnost dobila pristup tek u devedesetima. Plavo oko, u originalu Syri i kaltër, je izvor vode i prirodni fenomen koji se nalazi u blizini sela Muzinë. 

View this post on Instagram

A post shared by Aleš Veselý (@alda_kh)

Plavo oko fascinira bistrom, plavom vodom s mjehurićima na površini, a dio je prirodnog rezervata koji se prostire na površini od 180 hektara. Okružen je šumom hrasta i divljim smokvama, koji cijeloj lokaciji daju još ljepši i bajkovitiji izgled. Zanimljivo je da njegova dubina do danas nije poznata. Zna se da je izvor dubok više od 50 metara jer je to maksimalna dubina do koje su se ronioci uspjeli spustiti.

PODIJELI ČLANAK