Ah, Provansa! Ova francuska regija jedno je od onih čudesnih mjesta koja nadahnjuju baš sve putnike

piše Putni Kofer

Srednjovjekovni i rimski gradovi, crni bikovi i bijeli konji, ukusna hrana, fino vino, suncokreti i polja lavande – sve je to Provansa, jedna od najljepših regija u Francuskoj. U ljetnim mjesecima oduševljava nepreglednim cvjetnim ravnicama, a u jesen bujnim vinogradima i maslinicima iz kojih se beru najbolji plodovi! Ako razmišljate o odmoru u Europi, ova prekrasna regija bi se trebala pronaći na vašoj „wish listi” za putovanja jer tu ćete uživati u svakom detalju. U nastavku donosimo nekoliko razloga zašto morate posjetiti Provansu, sunčani kutak Francuske kojeg su brojni svjetski poznati umjetnici nazivali svojim drugim domom!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

PREKRASNA POLJA LAVANDE, SUNCOKRETA, MASLINA…

Nije ni čudo zašto je slavni svjetski slikar Vincent Van Gogh zamijenio hladnu, vjetrovitu i oblačnu Nizozemsku za sunčane i nepregledne cvjetne ravnice Provanse, kako bi upravo ondje naslikao svoje poznate suncokrete. Provansa je regija u jugoistočnoj Francuskoj, otkuda dolaze brojne cvjetne esencije koje postaju dio naše kozmetike i parfema. Prekrasna polja lavande, suncokreta, maslina i vinograda svatko mora vidjeti barem jednom u životu.

View this post on Instagram

A post shared by Daniel Kordan (@danielkordan)

JEDINSTVENE ŠARENE TRŽNICE NEODOLJIVIH MIRISA I OKUSA

Razgledavati voće i povrće, šetati među štandovima, mimoilaziti se s lokalcima dok kupuju namirnice za ručak, mirisati svježe voće, diviti se izboru uredno poslagane ribe i sireva… Tržnice su, složit će se mnogi, duše gradova i mjesta koja hrane njihove stanovnike. Čak i ako ne kupujete topli kruh, svježe pecivo, zrele rajčice ili domaće masline, posjet živahnih provansalskim tržnicama je obavezan! Subotnja tržnica u Arlesu smatra se jednom od najboljih, no vrijedi posjetiti i tržnicu cvijeća u Nici, tržnicu hrane Marché Forville u Cannesu i riblju tržnicu u Marseilleu.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

GRADOVI KOJI ODUŠEVLJAVAJU SVOJIM ŽIVOPISNIM I OPUŠTENIM ŽIVOTOM

Marseille, Avignon, Cannes, Aix en Provence… Gradovi u Provansi imaju baš sve za uživanje i već stoljećima oduševljavaju posjetitelje svojim živopisnim i opuštenim životom. Jedan od najljepših definitivno je mali sveučilišni gradić Aix en Provence, ali ne morate biti student da biste uživali u vremenu provedenom tamo. Cijelo njegovo područje savršen je bijeg od užurbanog grada – prošećite mirnim vrtovima, elegantnim trgovima i uskim uličicama, razgledajte radove u umjetničkim galerijama i divite se povijesnim građevinama.

Provansa je ljeti poznata kao vruća destinacija, ali ulice Aixa rashlađuje sjena njegovih ljupkih zgrada boje meda, kao i mlaz iz tisuće fontana koje ćete pronaći diljem gradskih trgova i ulica.

ŠARMANTNA SELA U KOJIMA ĆETE NAJBOLJE DOŽIVJETI AUTENTIČNU PROVANSALSKU LJEPOTU

Iako ne možemo poreći ljepotu gradova kao što su Aix en Provence i Avignon, sela u Provansi jednako su slikovita. U njima možete itekako doživjeti autentičnu provansalsku čaroliju koja je desetljećima nadahnjivala umjetnike. A ova šarena utočišta na brežuljcima i danas šarmiraju posjetitelje uglavnom nepromijenjenim načinom života. Obavezno posjetite Gordes, Menerbes i Venasque, tri prekrasna sela za koja kažu da su najljepša na svijetu! Svako je posebno, sa svojim jedinstvenim šarmom i atmosferom.

UKUSNA HRANA I NAJSTARIJA VINSKA REGIJA U FRANCUSKOJ

Ukusnih, lokalno uzgojenih proizvoda ima u izobilju, tako da je svaki obrok gastronomska poslastica. Povrće, aromatično bilje, češnjak i maslinovo ulje ukusni su sastojci mnogih popularnih regionalnih jela. Obavezno kušajte tradicionalni provansalski riblji paprikaš (bouillabaisse), goveđi gulaš pečen na tavi s vinom, povrćem i češnjakom (daube) i omlet s tartufima. Otkrijte užitke i lokalnih vina od autohtonih sorti grožđa koje karakteriziraju regiju. Vino se ovdje proizvodi više od 2600 godina, što Provansu čini najstarijom vinskom regijom u Francuskoj.

View this post on Instagram

A post shared by Provence Wine Tours (@provencefrenchrivierawinetours)

PARK PRIRODE CAMARGUE

Poznat po bijelim konjima, crnim bikovima i ružičastim flamingosima, Park prirode Camargue jedna je od najvećih europskih močvara i UNESCO-vo zaštićeno područje. Ova prekrasna prirodna oaza, gdje se rijeka Rhone susreće s morem, dom je ogromnog ekosustava koji pršti životom i bojama. Može se posjetiti u bilo koje doba godine, ali najbolje vrijeme je u proljeće i jesen, kada su močvare parka glavno mjesto okupljanja stotina tisuća ptica selica.

PODIJELI ČLANAK