Zemlja s čak 600 dvoraca prepuna je povijesne baštine i nacionalnih parkova, a u njoj živi triput više ovaca nego stanovnika

Foto: Ambitious Studio, Rick Barrett, Unsplash
piše Martina Hrupić

Kad pomislimo na Ujedinjeno Kraljevstvo, obično je prva asocijacija London. Taj megagrad doista s razlogom osvaja srca putnika diljem svijeta. No, ako ste već bili, ali bi se ponovno vratili te ovog puta dodatno proširili horizonte, samo dva sata vlakom dalje (vožnja je, kažu svi, sama po sebi predivno iskustvo), u Cardiffu, otvara se jedan sasvim novi svijet: predivni Wales. Tamo ćete neminovno zakoračiti u neki od nacionalnih parkova ili dvoraca. Wales se, piše Forbes, može pohvaliti s njih čak 600! Takva koncentracija najveća je, u kontekstu površine, na svijetu pa Wales nosi i nadimak “prijestolnice dvoraca”. I da, ako se nađete u ovoj državi, vjerojatno ćete se susresti i s ovcama. Tamo ih živi čak 10 milijuna, najmanje tri ovce po glavi stanovnika. Evo nekoliko razloga zašto posjetiti Wales!

Jedno od najneobičnijih sela na svijetu skriveno je visoko u planinama, u njemu nema signala za mobitel, a broji samo sedam kuća sa slamnatim krovovima

SELO S DRUGIM NAJDULJIM IMENOM NA SVIJETU

Površine 20 tisuća kilometara četvornih, otprilike kao Slovenija, te s oko tri milijuna stanovnika, Wales je meka za turiste. Godišnje ga pohodi čak 10 milijuna posjetitelja, od toga milijun stranaca. Najveći je, očekivano, glavni grad Walesa, već spomenuti Cardiff, s oko 370 tisuća stanovnika. No, u Walesu se nalaze i dva najmanja grada Ujedinjenog Kraljevstva – St Asaph i St Davids s 3500 i 1800 žitelja.

Isto tako, na sjeveru Walesa nalazi se i malo selo koje ima drugo najduže ime na svijetu s čak 58 slovnih znakova. Radi se o Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu kojeg se skraćeno zove Llanfair P.G. Na istom ćete području naići i na selo izgrađeno u talijanskom stilu, po uzoru na ribarski Portofino. Riječ je o Portmeirionu, kojeg je kreirao arhitekt Sir Clough Williams-Ellis krajem 19. stoljeća, kao veliki zaljubljenik u talijanski original. Danas je to naselje popularna turistička atrakcija. 

DVORACA KAO U PRIČI, NAJIMPONANTNIJI JE CAERNARFON

Ako ste zaljubljenik u povijesne građevine, u Walesu ćete doista doći na svoje. S čak 600 dvoraca, različitih vrsta i stanja u kojem se nalaze, doista ima puno ponuditi u tom smislu, a put će vas definitivno dovesti do dvorca Caernarfon na obali rijeke Seiont, koji je diljem svijeta priznat kao jedno od najveličanstvenijih srednjovjekovnih zdanja. Zajedno s još tri dvorca, Beaumarisom, Conwyom i Harlechom, predstavlja lokalitet upisan na popis svjetske baštine.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

TRI NACIONALNA PARKA, VODOPADI I TREĆI NAJVISOČIJI VRH OTOKA

No, Wales je, osim po neobičnim mjestima i dvorcima, poznat po prirodnim ljepotama kojima doslovno obiluje. Dobar dio njegova teritorija pod nekom je vrstom zaštite. Četvrtina njegove površine u jednom je od tamošnja tri nacionalna parka ili pak ukupno pet područja izvanredne prirodne ljepote. Najveći je nacionalni park Eryri, prije poznat kao Snowdonia, gdje se nalazi Yr Wyddfa, odnosno Snowdon visok 1085 metara, treća najviša planina na otoku.

Tu je i nacionalni park Bannau Brycheiniog (Brecon Beacons) u kojem se ističe područje poznato kao ‘okrug vodopada’ zbog velike koncentracije istih, od kojih je jedan od najpoznatijih Henrhyd gdje se snimao ulaz u špilju u filmu ‘Vitez tame: Povratak’. Treći nacionalni park je Pembrokeshire Coast, jedan od najmanjih nacionalnih parkova na ‘otoku’, dok su u područja izvanredne prirodne ljepote uvršteni poluotok Llŷn, planinski lanac Clwydian i dolina Dee, poluotok Gower, Anglesey i dolina Wye.

NAJVIŠI AKVADUKT NA SVIJETU MOŽETE PROĆI KAJAKOM

Na njegove prirodne ljepote vrlo se lijepo nadovezuju aktivnosti tijekom kojih možete uživati u njima. Wales je meka za jahanje, no tu je i niz opcija za planinarenje, rafting, biciklizam… Iznimno je zanimljiva opcija Wales Coastal Path, 1400 kilometara duga staza koja se proteže diljem cijele velške obale. Otvorena je 2012. godine, a prolazi kroz 12 okruga. Ako ste brzi, da je prohodate trebat će vam sedam tjedana, a ako hodate prosječnom brzinom, navodno do tri mjeseca.

Isto tako, Wales je poznat i po najvišem akvaduktu na svijetu. Riječ je o 307 metara dugačkom i čak 38 metara visokom akvaduktu Pontcysyllte na kanalu Llangollen, koji pak broji čak 21 branu koje omogućavaju plovidbu njime. Najbolje od svega, najviši akvadukt na svijetu možete prijeći kajakom!

DOM JEDNOM OD NAJSTARIJIH NOGOMETNIH KLUBOVA NA SVIJETU

Ljubitelje sporta definitivno će zanimati da je Nogometni savez Walesa treći najstariji nogometni savez na svijetu, ali i da su, kako piše Forbes, glumci Ryan Reynolds i Rob McElhenney nedavno kupili jedan od najstarijih klubova na svijetu, a definitivno najstariji velški – Wrexham AFC. Klub je osnovan 1867. godine. 

Isto tako, Wales je mjesto gdje se kuju sve kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Royal Mintu in Llantrisantu. No, tamo se kuju i kovanice za najmanje 60 država diljem svijeta, među ostalim Tajlanda i Jamajke, što tu kovnicu čini najvećim izvoznikom kovanica na svijetu. Svake godine u njoj se proizvede najmanje pet milijardi kovanica, a moguće ju je i posjetiti.

PODIJELI ČLANAK