Fascinantni most, na kojem prolaznike čuvaju goleme “božje ruke”, arhitektonska je i turistička senzacija ove zemlje

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Fotografije Zlatnog mosta u Vijetnamu odmah su postale viralne nakon što su se pojavile na internetu prije nekoliko godina. Ova jedinstvena građevina, okružena prekrasnim zelenim krajolikom, zaista pruža zadivljujući prizor koji izgleda kao iz bajke. Divovske ruke koje nježno drže zlatni most i podižu ga prema nebu simboliziraju nešto božansko. Tijekom svečanog otvaranja, sam arhitekt Vu Viet Anh izjavio je da je glavna svrha dizajna bila “izazvati osjećaj hodanja nebeskim stazama koje se protežu kroz ruke Božje”. Danas ga mnogi nazivaju “prilazom koji vodi sve do Boga”, a ubrzo nakon otvaranja, Zlatni most je postao prava turistička senzacija!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

ZBOG NEOBIČNE ARHITEKTURE I JEDINSTVENE LOKACIJE, ZLATNI MOST U VIJETNAMU POSTAO JE SVJETSKI POZNAT TURISTIČKI SIMBOL

Zlatni most je dio kompleksa Ba Na Hills Sun World u blizini Da Nanga, trećeg po veličini grada u Vijetnamu. Nalazi na izuzetnoj planinskoj lokaciji na visini od 1400 metara nadmorske visine, a iako je izgrađen tek 2018. godine, danas ga mnogi smatraju nacionalnim simbolom i pravim remek-djelom graditeljstva.

Inspiriran pričom “Most prema nebu” iz bogate vijetnamske mitologije, dizajn ovog mosta simbolizira povezivanje neba i zemlje. Stoga, Zlatni most predstavlja više od samog arhitektonskog čuda. On je simbol duhovne i kulturne povezanosti koja oblikuje identitet ovog prekrasnog kraja i naroda.

Izgradnja pješačkog mosta predstavljala je pravi inženjerski izazov. Naime, bilo je potrebno osigurati da litica ispod mosta ne bude oštećena te istovremeno postići da se struktura savršeno uklopi u okolni šumski ambijent. S druge strane, cilj izgradnje Zlatnog mosta bio je privlačenje većeg broja turista u to područje. Lokalne vlasti su uložile čak 2 milijarde dolara pa su izgledi za postizanje tog cilja odmah izgledali obećavajuće.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

“NAJLJEPŠA MODERNA GRAĐEVINA NA SVIJETU”

Zlatni most je otvoren za javnost u kolovozu 2018. godine, i od tada je postao popularna destinacija među turistima iz cijelog svijeta. Ova fascinantna građevina bila je i domaćin mnogih značajnih događanja, uključujući modnu reviju “Fashion Voyage”. Zlatni most je privukao pozornost i pojavio se u mnogim uglednim svjetskim medijima, poput BBC-a, CNN-a i The Guardiana, a neki od njih proglasili su ga najljepšom modernom građevinom na svijetu.

“Osjećam se kao da hodam po oblacima, to je jedinstven osjećaj” – samo je jedan od komentara na društvenim mrežama koje ostavljaju posjetitelji, koji se do mosta mogu provozati žičarom koja drži Guinnessov rekord kao najduža neprekidna žičara na svijetu.

PODIJELI ČLANAK