Ovdje su svaka ulica i kamen spomenik, a svaki korak ulazak u povijest: upoznajte Trogir

Znamenitosti Trogira
piše Putni Kofer

Za Trogir možemo reći da je godinama bio jedna od najbolje čuvanih tajni Lijepe naše. Ipak, posljednjih godina svjetski mediji sve više pišu o njemu i, bez iznimke, čine to u superlativima. Ovaj romaničko-gotički grad osnovali su grčki kolonisti u 3. stoljeću prije Krista i od tada su u njegovoj povijesti zapisane mnoge priče. Svaka kamena uličica starog grada izgleda kao s razglednice, a svaki je kutak portal u stara vremena. Znamenitosti Trogira očarat će vas na prvi pogled, a hodajući starom jezgrom gotovo da očekujete da ćete ugledati majstora Radovana kako kleše još jedno remek-djelo. Otkrivamo vam što sve vidjeti i posjetiti u ovom šarmantnom dalmatinskom gradiću!

IMPRESIVNE ZNAMENITOSTI TROGIRA: CIJELI JE STARI DIO GRADA ZAŠTIĆENI SPOMENIK

Svaki grad ima svoje znamenitosti, no rijetko se dogodi da je znamenitost sam grad. Upravo je to slučaj s Trogirom! UNESCO je 1997. godine Stari grad Trogir uvrstio na popis svjetske baštine kao jedan od najbolje očuvanih romaničko-gotičkih gradova u Europi. U njemu su svaka ulica, svaki kamen i svaka stuba zapravo spomenik, a svaki korak je ulazak u prošlost.

Trogir je od nastajanja bio pod utjecajem helenizma, a nakon toga su se kroz stoljeća redali mnogi moćni vladari i dobrostojeće obitelji koje su u njega ulagale svoju ljubav i novac. Možemo ga zato zamisliti kao prekrasno umjetničko djelo s mnogo slojeva. Želite li ipak znamenitosti pobrojati i naučiti, lista će biti podulja: Trogirska katedrala i Radovanov portal, Velika i mala palača Ćipiko, Kaštel Kamerlengo i kula svetog Marka, Gradske zidine i morska vrata samo su neke od njih.

Između neba i zemlje: grčki manastiri izgrađeni na visokim kamenim liticama izgledaju kao da lebde u zraku

KAŠTEL KAMERLENGO STARA JE UTVRDA I NAJLJEPŠI VIDIKOVAC

Na samom rubu grada, na njegovoj jugo-zapadnoj strani smjestio se Kaštel Kamerlengo. Izgrađen kako bi zaštitio grad i luku, neke od dobrostojećih obitelji stajao je njihovih kuća i zemljišta. Naime, nakon što su 1420. godine Mleci zauzeli Trogir, odlučili su da mu je potrebna fortifikacija, a to je značilo prvo popraviti razrušeno pa tek onda graditi novo. Kad novca nije bilo dovoljno, nekima od plemićkih obitelji oduzeti su njihovi posjedi. Kaštel je dobio ime Kamerlengo po nazivu za mletačkog državnog službenika koji je vodio financijski i gospodarski sektor u gradu. On je stanovao unutar kaštela, a osim njegovih stambenih prostorija tu su bile i one za kaštelana te vojnu posadu.

Danas je Kamerlengo vidikovac s kojeg puca prekrasan pogled na more i otoke. Okrenete li se prema gradu, vidjet ćete krovove i crkvene tornjeve koji se uzdižu iznad trogirskih uličica. Glasovite bitke ostale su u povijesti, a kaštel je danas mjesto gdje se održavaju koncerti, sportska, kulturna i brojna druga događanja.

PALAČE ĆIPIKO I GARAGNIN-FANFOGNA

Primjer venecijanskog bogatstva i smisla za lijepo, Palača Ćipiko niz je zgrada koje se nalaze nasuprot trogirske katedrale. Iako je građena i obnavljana kroz stoljeća, njezin gotički stil i uređenje je bezvremensko. Nazvana je po ratniku i piscu Koriolanu Ćipiku koji je za njeno uređenje angažirao najpoznatije umjetnike 15. stoljeća, a jedan od njih je bio glasoviti Ivan Firentinac.

Čudo prirode: na otoku Mljetu nalazi se jezero na kojem je smješten još jedan otok

Baš kao i Ćipiko, Palača Garagnin-Fanfogna svojedobno je bila obiteljska rezidencija. Danas se u njoj nalazi Muzej grada Trogira. Ova je palača prava poslastica za ljubitelje povijesti i umjetnosti: sadrži obilježja i romanike i baroka, a obuhvaća knjižnicu obitelji Garagnin, zbirku kamenih ulomaka i skulptura te galeriju.

UPOZNAJTE GRAD MAJSTORA I NJIHOVA REMEK DJELA

Trogir je prozvan Gradom majstora, a nesumnjivo najpoznatiji od njih bio je arhitekt i kipar Radovan. Njegovo remek djelo glavni je portal prekrasne katedrale sv. Lovre. Isklesan 1240. godine, jedan je od najljepših portala i umjetničkih ostvarenja tog doba, a osim proslavljenog zdanja, Radovan je isklesao i mnoga druga koja nose obilježja njegove individualnosti.

Ovdje ne zalazi čak ni policija: ukleto selo na jugu Italije čije se ime ne izgovara na glas

No, Radovan nije bio jedini kipar i umjetnik koji se nastanio u Trogiru. Iako malen, Trogir je oduvijek imao kontinuitet postojanja, a povoljan ga je položaj činio dobrim mjestom za život. Stoga je umjetnost u njemu bujala, a gradsku su povijest obilježili mnogi zanimljivi stanovnici.

Ljubitelji povijesti i arhitekture mogli bi provesti dane istražujući Trogir i sve njegove priče, no želite li u jednom danu naučiti one najzanimljivije, preporučujemo organiziranu turu „Tragovima majstora“. Naučit ćete sve o najpoznatijim crkvama i palačama, ali i potražiti tragove u kamenu, čuti legendu o sestrama Paitoni te se okušati u srednjovjekovnim igrama.

OSTVARITE SVOJE SNOVE O OPUŠTAJUĆEM ODMORU NA JEDNOJ OD PREKRASNIH PLAŽA

I dok šetnja Rivom pruža divan pogled na more u svim nijansama akvamarina koje ljudsko oko može pojmiti, sam centar grada Trogira nema plaže za kupanje te ćete se za osvježenje te vrste morati uputiti na kratku šetnju, vožnju autom ili brodićem. Najpopularnija plaža u blizini svakako je Medena, koja se nalazi u susjednom Segetu Donjem. Šljunčana plaža duga oko tri kilometra pravi je hit jednako među lokalcima i turistima. Ljetujete li usred sezone, savjetujemo raniji odlazak na kupanje, kako biste izbjegli gužve.

Već smo spomenuli Čiovo i njegovu bujnu, netaknutu prirodu, a isto tako vrijedi i za prekrasne plaže na otoku. Prijeđite preko mosta i izaberite svoju najdražu! Najpopularnija je šljunčana plaža Okrug Gornji te Kava Slatine, gdje ćete uživati u idiličnom prizoru kristalno čistog mora, lijepog šljunka i kamene obale te borove šume u pozadini.

DALMATINSKI SPECIJALITETI U NAJLJEPŠEM OKRUŽENJU

Nakon što ste prošetali gradom i uživjeli se u njegovu bogatu povijest, bilo bi dobro okrijepiti se autentičnom domaćom kuhinjom. Na ljupkoj terasi Konobe Trs, okruženoj kamenim zidovima i zakrivenoj hladom, kušajte domaću tjesteninu ili hvaljeni tuna steak. Ili ste možda ipak više ljubitelj pašticade? Što god izabrali, nećete pogriješiti. U Trsu kažu da je njihova misija usrećiti ljude dobrom hranom, a mi bismo rekli da im za sada dobro ide.

Želite li uživati u dobroj hrani s pogledom, Restoran Pizzeria Amfora je mjesto za vas. Na raspolaganju su vam odlični plodovi mora za ljubitelje lokalnih specijaliteta, a i vegetarijanci mogu birati između velikog broja ukusnih jela. Za one manje pustolovne, tu je i jelovnik s fotografijama tako da nema iznenađenja. Ako ste pak ljubitelj bruncheva, ne propustite posjetiti Caffe Bar Čokolada. Tik uz plažu, na pravom mjestu za opuštanje na suncu, uz zvuk valova. Hrskavi brusketi i hladno piće, ili možda tek samo kava… Vi izaberite.

Fotografije: Tom Dubravec, TZ grada Trogira

PODIJELI: